Haberler

İslami Düşünce Atlası' Paneline Yoğun İlgi

Abone Ol

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘İslami Düşünce Atlası’ adlı panel, Sakarya Üniversitesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'İslami Düşünce Atlası' adlı panel, Sakarya Üniversitesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve 200 araştırmacının katkılarıyla hazırlanan İslam Düşünce Atlası, İbrahim Halil Üçer, İhsan Fazlıoğlu ve Eşref Altaş tarafından konuşuldu. Programda konuşan İbrahim Halil Üçer, "İslam düşünce atlası nedir? İslam düşünce atlası, kesintisiz içeriden bir bakışın eşlik ettiği bir düşünce, tarihi yazı olarak değerlendirilir. İslam düşünce atlasının iki bileşeni bulunuyor, Üç ciltlik bir kitap ve web sitesi. Bu atlasımız nasıl ortaya çıktı? İslam felsefesi dediğimizde felsefenin ana dili Arapça'dır. Geniş bir aralıktan bahsediyoruz. İslami felsefe tarihi ihmal edilmiş ve Türkçe yazılmıştır. Felsefeye tarih kitaplarında yer verilmiyor. Hafızasını yitiren bir millet, başkaları tarafından tanımlanmaya mahkümdur. Medeniyetlere kimliklerini hafızaları verir. Bir bireyi hafızası inşa ederse nerede olduğunu bilir. Nasıl ki kişi hafızasını yitirirse, medeniyetlerde aynı şekilde derin bir kimlik sorgulaması ve ne olduklarını başkalarından öğrenmeye başlar. Bu atlası kendimizi yeniden anlama ve düşünmeye bir başlangıç olarak değerlendirebiliriz" dedi.

İhsan Fazlıoğlu ise yaptığı konuşmada, "Bir insan benim dediğinde ne kastetmiş olur? İslam düşünce atlası, entelektüel kültür yapısı açısından ben kimim sorusunu cevaplıyor. İslam, zamansal ve mekansal bir tecrübedir. İslam medeniyetini 'benim' kılabilmesi için tarihi bizim itikadımızın tecrübesidir. İslami düşünce atlası 'benim' diyebilmemizi mümkün kılan bir hafıza kazanımıdır. Hafızamızı tekrardan yerine getirmeyi amaçlıyor. Bizim yapmamız gereken bu sahte dinlere karşı kendi düşüncemizi oluturmaktır. Teorilere ve perspektiflere ihtiyacımız var. Bu atlas sayesinde sahte dinlerin zihnimizde oluşturduğu travmaları yeniden iade etmek, kendimizi yeniden yazmaya başlamak için bir araç olarak görüyorum. Eğer hafızamız yoksa hatırlamıyorsak başkalarının bizi yönetmesine izin vermiş oluruz. İslam düşünce atlası hafızamızı kontrol etmek için bir başlangıç olabilir. Bilindiği üzere ilmin olmadığı yerde gürültü olur. Herkes konuşur ama bir icraat yoktur" diye konuştu. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title