Haberler

İşler: "Bu coğrafyada yaşanan acıların son bulmasını temenni ediyoruz" -

Abone Ol

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, bugün sabah Gazze'den Türkiye'ye getirilen yarılıların bilinçlerinin açık olmasına karşın birinde felç durumunun söz konusu olduğunu ve hepsinin rehabilitasyona alınacaklarını belirterek, "Dört yaralıdan sonra şimdi 60-65 yaralının daha getirilmesi konusunda gerekli görüşmeler yapılıyor.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, bugün sabah Gazze'den Türkiye'ye getirilen yarılıların bilinçlerinin açık olmasına karşın birinde felç durumunun söz konusu olduğunu ve hepsinin rehabilitasyona alınacaklarını belirterek, "Dört yaralıdan sonra şimdi 60-65 yaralının daha getirilmesi konusunda gerekli görüşmeler yapılıyor. Evrakların tamamlanması konusunda adımlar atılıyor" dedi.

İşler, Gazze'de İsrail'in saldırılarında ağır yaralanan Filistinlilerden 3 kişi ile Azerbaycan'dan getirilen 2 askerin tedavi altına alındığı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek, ziyarette bulundu ve sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

İşler'e Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, TİKA Başkanı Serdar Çam eşlik etti.

Ziyareti sonrasında gazetecilere açıklama yapan İşler, 4 hastanın sabaha karşı Türkiye'ye getirildiğini anımsatarak, hastaların "bilinçlerinin yerinde" olduğunu söyledi.

Özellikle 19 yaşındaki İhab Muhammed Naccar'ın 2.5 saat enkaz altında kaldığı için felç durumunun söz konusu olduğunu ifade eden İşler, "Diğerlerinin ise şarapnel yaralanması var. Onların durumlarında da sıkıntı var. Rehabilitasyon dönemi geçirecekler. İnşallah, bu dönem sonunda sağlıklarına en az zararla kavuşurlar diye dua ediyoruz" dedi.

İşler, yaralıların Türkiye'de olmaktan dolayı çok memnun olduklarını dile getirdiklerini anlatarak, "Ziyaretimde, bana mutlu olduklarını ifade ettiler. Teşekkür ve dua ediyorlar. Biz de kendilerine acil şifalar diledik" diye konuştu. Yaralıların çok zor günler geçirmesine, büyük acılar yaşamasına rağmen güçlü olmaya çalıştıklarının altını çizen İşler, şunları kaydetti:

"Naccar, ailesinden 7 kişiyi kaybetmiş. Annesi, kız kardeşi, erkek kardeşi ve kendisi kalmış, diğer aile fertleri saldıra şehit olmuş. Bunlara karşın, delikanlının maneviyatının yüksek olduğunu gördüm. Rabbim, inşallah kendisine şifalar verir.

Diğer, hanımlar da aynı şekilde. Onların da yaşadıkları acıya rağmen moralleri yüksek. İnşallah, morallerinin yüksek olması tedavi sürecinde kendilerine olumlu etki yapacaktır."

İşler, daha önce Gazze'den İstanbul'a iki yaralının getirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Dört yaralıdan sonra şimdi 60-65 yaralının daha getirilmesi konusunda gerekli görüşmeler yapılıyor. Evrakların tamamlanması konusunda adımlar atılıyor.

Gerekli izinler alındığında, gerekli evraklar temin edildiğinde Türkiye olarak hazırız. Ambulans uçaklarımız hazır bekliyor. Oradan davet geldiğinde getirilerek Türkiye'deki hastanelerde tedavi edilecek. Bu şekilde onların yanında olduğumuzu da göstereceğiz."

- Azerbaycan'dan getirilen yaralı askerler

İşler, daha önce Azerbaycan Karabağ bölgesindeki çatışmalarda yaralanan 2 asker ile trafik kazasında yaralanan toplam 3 askerin de Türkiye'ye getirildiğini hatırlatarak, çatışmada yaralanan askerlerin burada tedavi edildiğini söyledi.

Askerlerin sağlık durumları hakkında da bilgi aldığını belirten İşler, askerlerden birinin şu an ameliyata alındığını, diğerinin ise yoğun bakımda olduğunu bildirdi. İşler, "Onlar da inşallah sağlıklarına kavuşacak diye temenni ediyoruz" dedi.

-"Akan kan ve göz yaşının son bulmasını temenni ediyoruz"

Türkiye olarak, Gazze'ye her türlü yardımı yapmak üzere gayret gösterildiğini vurgulayan İşler, bölgedeki en büyük sıkıntının gıda olduğunu bildirdi. İşler, "TİKA olarak 15 bin koli hazırlattık ve 5-6 gün içinde teslimi yapıldı. Ardından bayram sonuna kadar hem sahur hem iftarda 15 bin, daha sonra 25 bine çıktı, kişiye sıcak yemek dağıtıldı. Ardından 20 tırlık bir yardım konvoyunu ulaştırdık. İç piyasadan ilaç tedarik ettik" diye konuştu.

İşler, Türkiye olarak komşu coğrafyada acı çeken, mağdur olan herkese insanlık ve dostluk elini uzatmaya çalıştığını vurguladı. Bunu, kimi zaman hastaları Türkiye'ye getirerek tedavi altına alarak kimi zaman da bölgede gıda, ilaç gibi yardımlarda bulunarak yaptığını bildirdi. Artık bu coğrafyada yaşanan acıların son bulmasını temenni ettiklerini dile getiren İşler, "Yakın coğrafyamızda akan kan ve göz yaşının son bulmasını ve daha fazla acıların yaşanmamasını temenni ediyoruz" dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas da bölgede açılması planlanan sahra hastanesi ile ilgili olarak, "Bunun için tüm hazırlıklarımız tamam. Karşı taraftan izin alabildiğimiz an, kurabilecek durumdayız" açıklamasında bulundu.

-Bakanlardan bir hastaya akülü araba sözü

Açıklamalarının ardından tekerlekli sandalye kullanın kalp hastası olduğunu belirten 65 yaşındaki Zahide Uzun isimli bir hasta ile konuşan İşler, hastanın sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

Diz kapaklarında açılma olduğu için yürüme güçlüğü çektiğini ifade eden Uzun, Başbakan Yardımcısı İşler'den kendisine akülü araba verilmesini talep etti. İşler de akülü araba alınması talimatı verdi ve acil şifalar diledi.

Bunun üzerine de Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, akülü arabanın en kısa sürede temin edilerek teslim edileceğinin sözünü verdi.

-"Mümkün olan en fazla sayıda hastanın getirilmesi planlanıyor"

İsrail saldırısında ağır yaralananlardan 3'ü erişkin, biri çocuk 4 kişi, bugün sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilmişti.

Tel Aviv Ben Gurion Havaalanından alınarak tedavi için Ankara'ya getirilen yaralılar Rahme Muhammed Hatami (33), İhab Muhammed Naccar (19), Nida Abu Dagga (20) ve Ahud Selana'yı (15) Esenboğa Havalimanında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile diğer ilgililer karşılamıştı. Filistinli yaralılar, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülerek tedavi altına alınmıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "İnşallah bugün C-130 uçaklarıyla her biri kırkar hasta alacak şekilde bir hava köprüsü halinde sürekli bir devri daimle mümkün olan en fazla sayıda hastayı ilk aşamada belki 200, Türkiye'ye getirip tedavi etmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da ''Beş uzman ekibimiz, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, genel cerrahi, acil uzmanlarla gelecek vakaların orada ön hazırlıklarını yapıyorlar. Bugün yarın hastalarımızı transfer etmiş oluruz. Yine orada bir sahra hastanesi kurulmasıyla ilgili izinler tamamlanabilirse ekibimiz de hazır. 60 kişilik bir sağlık ekibi de gitmeye hazır" bilgisini vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Azerbaycan Türkiye Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title