Islık Dili' Artık Unesco'da
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, asırlardır Doğu Karadeniz'de "kuş dili" olarak da bilinen ıslık dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, asırlardır Doğu Karadeniz'de "kuş dili" olarak da bilinen ıslık dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını bildirdi. Türkiye'nin milli unsurlarından biri daha somut olmayan kültürel bir dünya mirası olarak koruma altına alındı. Doğu Karadeniz'in yalçın dağlarından yükselen yüzlerce yıllık geleneğimiz ıslık dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Günümüz teknolojisinde adeta kaybolmaya yüz tutan milli iletişim geleneğinin Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında listeye alındığı müjdesini Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş verdi. Türkiye'nin yüzlerce yıllık bir geleneğinin daha bugün itibariyle dünyanın somut olmayan kültürel mirası olduğunu dile getiren Bakan Kurtulmuş, iki ayrı açıklama yaptı.
Bakan Kurtulmuş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Asırlardır Doğu Karadeniz'de yankılanan ve kuş dili olarak da bilinen ıslık dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Bu kültürü yaşatan tüm Karadenizli hemşehrilerimi kutluyorum. Hayırlı olsun" dedi.
OY BİRLİĞİYLE SEÇİLDİ
Kurtulmuş, yaptığı diğer açıklamada ise geçtiğimiz ay UNESCO'nun üst düzey icra organı olan yürütme kuruluna seçilerek söz sahibi olan Türkiye'nin bazı kültürel unsurlarının artık acil koruma bekleyen somut olmayan kültürel unsurlar listesinde de yer aldığına işaret etti. Bu listeye ıslık dilinin 2016 yılında sunulduğuna vurgulayan Kurtulmuş, yüzlerce yıllık milli geleneğimizin UNESCO'nun Güney Kore'deki toplantısında büyük ilgi gördüğünü ve oy birliğiyle bu listeye dahil edildiğinin altını çizdi. UNESCO'nun Türkiye saati ile sabaha karşı gerçekleşen oylamasında bir kültürel unsurun daha somut olmayan dünya mirası olarak kaydedildiğini ifade eden Bakan Kurtulmuş, bugüne kadar Türkiye'den temsili listeye 14 unsurun alındığını belirterek, acil koruma gerektiren unsurların yer aldığı listede ise ilk defa yer alınmaya başlandığı bilgisini verdi.
HIDIRELLEZ DE GÜNDEMDE
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirilmek üzere Türkiye ve Makedonya'nın ortak bir dosya olarak sunduğu 'Hıdırellez' de yine bu toplantıda görüşülecek somut olmayan bir diğer kültürel unsur. Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşülecek Hıdırellez'in de 15'inci unsur olarak temsili listeye dahil edilmesi bekleniyor.
(İHA)