Haberler

İspanya, Karşı Çıktığı Medeniyetler İttifakı Projesini Savunacak

Güncelleme:
Abone Ol

İspanya Başbakanı, BM Güvenlik Konseyi'nde İspanya'nın da yer alabilmesi için, "bugüne kadar karşı çıktığı Medeniyetler İttifakı projesini" savunacağı iddia edildi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, 2015-2016 yılları arasında BM Güvenlik Konseyi'nde İspanya'nın da yer alabilmesi için,

"bugüne kadar karşı çıktığı Medeniyetler İttifakı projesini" savunacağı iddia edildi.

İspanya'nın saygın basın kuruluşlarından, sol görüşlü Cadena Ser radyosu, hükümete yakın diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberde, 67. Dönem BM Genel Kurulu toplantısına katılacak Başbakan Rajoy'un buradaki konuşmalarında ve temaslarında Medeniyetler İttifakı projesini savunacak sözler kullanacağını öne sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve geçmiş dönemdeki İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero eşbaşkanlığında 2005 yılında kurulan Medeniyetler İttifakı'na baştan beri karşı çıkan, hatta "Medeniyetler İttifakı şaka gibi bir şey, her şeyden önce propaganda ve yararsız" ifadelerini kullanan Rajoy, İspanya Başbakanı olduktan sonra da bu yaklaşımını devam ettirmiş ve ekonomik krizin de etkisiyle projeye sağladıkları maddi desteği büyük ölçüde kesmişti. Rajoy, geçen mayıs ayı sonunda İstanbul'da yapılan Medeniyetler İttifakı zirvesine de katılmamış, yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Gonzalo de Benito'yu göndermişti.

Cadena Ser radyosuna bilgi veren İspanyol diplomatik kaynaklar, Başbakan Rajoy'daki Medeniyetler İttifakı ile ilgili değişikliği, 2015-2016 yılları arasında BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine İspanya'nın da aday olacak olmasına bağladı. Yapılan yorumda "Rajoy, stratejik bir değişiklik yapacak. Medeniyetler İttifakı'na parasal destek vermemeye devam edecek ama işbirliği çalışmalarını sürdürecek. Amaç, 2015 ve 2016'da BM Güvenlik Konseyi'nde bir sandalye kapabilmek. Bu yer için Türkiye ve Yeni Zelanda da yarışıyor ve İspanyol hükümeti, Türklerin favori olarak başlamasını istemiyor" denildi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: İbrahim Uyar - MADRİD

Kaynak: AA / Güncel

Cadena Ser İspanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title