Haberler

Isparta'da 8 Bin Ton Gül Çiçeği Rekoltesi Bekleniyor

Abone Ol

'TÜRKİYE'nin gül bahçesi' olarak nitelendirilen Isparta'da gül çiçeği hasadında sona gelindi.

'TÜRKİYE'nin gül bahçesi' olarak nitelendirilen Isparta'da gül çiçeği hasadında sona gelindi. Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) Genel Müdürü Hasan Çelik, sezonun verimli geçtiğini, bu yıl 8 bin tonluk gül çiçeği rekoltesi beklendiğini açıkladı.

Dünyanın en kaliteli güllerinin üretildiği Isparta'da gül çiçeği hasadında sona gelindi. Güneykent Beldesi başta olmak üzere İslamköy, Yakaören ve Gelincik gibi köylerde sabahın ilk ışıkları ile birlikte başlayan gül toplama işlemi, hava koşullarının aynı devam etmesi halinde temmuz başında son bulacak. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, sezonun verimli geçtiğini belirterek, 2017'de 8 bin tonluk gül çiçeği rekoltesi beklendiğini açıkladı. 8 bin ton gül çiçeğinden 1500- 1750 kilo arasında gül yağı çıkarılması hedefleniyor. Kilosu 12 bin euro olan gül yağından bu yıl en az 18 milyon euro'luk gelir planlanıyor.

"AVRUPA'YA SATILIYOR"

Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, Isparta'da üretilen gül yağının Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Uzakdoğu ve Körfez ülkelerine satıldığını söyledi. Çelik, "Üretimin tamamı ihracata gidiyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Kanada, Japonya, Hindistan, Körfez ülkeleri gibi dünyanın dört bir yanına ihraç söz konusu. Bu yönüyle de bölge ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Hasat döneminin hava koşullarının iyi gitmesinden dolayı temmuz ayına sarkacağını düşünüyoruz. Bu da hem üretici hem bizler için rahat bir sezonun geçmesi, kalitenin ve verimin mükemmel olması anlamına geliyor" dedi.

"1.4 MİLYON TOMURCUKTAN 1 KİLO YAĞ ELDE EDİLİYOR"

Isparta gül yağının dünya kozmetik sanayiinin en pahalı hammaddesi olduğunu da vurgulayan Çelik, dünyaca ünlü parfüm devlerinin esans tutucu özelliği nedeniyle Isparta gülünü tercih ettiğini kaydetti. Gül yağının kilogram fiyatının 12 bin euro iken, gül konkretinin kilo fiyatının 1350 euro olduğunu vurgulayan Çelik, "Randımanları fark ediyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gülyağı elde edilirken, 350 kilo gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden 1 kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli, alın teri emek isteyen bir iş" diye konuştu.

GÜL YAĞI BÖYLE ÇIKARILIYOR

Isparta'da güller sabahın ilk ışıklarıyla toplanıyor. Bunun sebebi ise esansının en yoğun olduğu saat diliminin gün doğumundan önce gerçekleşiyor olması. Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bahçelerden toplanan güllerin çuvallara doldurularak önce alım merkezlerine götürüldüğünü, oradan da gül yağı fabrikalarına getirilerek kazanlara atıldığını söyledi. Çelik, şöyle dedi:

"Su dolu kazanlarda buhar verilerek kaynatılmaya başlanan güllerin çiçeğinde bulunan yağ kesecikleri kaynatma sırasında patlıyor. Buharlaşarak suyla birlikte tüp içinden geçerek soğuk ortamda karşılaşıyor. Yoğunlaşma sonucu gül yağı ayrışmış bir şekilde cam fanusta toplanıyor. Ardından musluklardan şişelere alınarak yağ odasına götürülüyor. Burada filtreleme işleminden geçirilerek gül yağı elde ediliyor."

- Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Çelik Güneykent Isparta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title