Isparta'da Düşen Uçak
Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada düşen uçağın sahibi World Focus Hava Yolları ortaklarından Yavuz Çizmeci, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan yargılanmaya başladı.devam eden kamu...
Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada düşen uçağın sahibi World Focus Hava Yolları ortaklarından Yavuz Çizmeci, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan yargılanmaya başladı.
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde
devam eden kamu davasının 11 Mayıs 2011 tarihli duruşmasında sanık olarak yargılanan Yavuz Çizmeci'nin eski ortaklarından Zeynel Gündoğ, duruşmada şirketle ilgili tüm yetkilerin Yavuz Çizmeci de olduğunu, kendisinin kağıt üzerinde ortaklığı bulunduğunu söylemişti. Gündoğ'un asıl yetkinin ve fiili yönetimin kendisinde olmadığını ileri sürmesi üzerine harekete geçen kazazede yakınları, uçağın kiralanmasına ilişkin görüşmeleri ve sözleşmeleri Yavuz Çizmeci'nin yürüttüğünü öne sürerek, kazanın sorumlusu olmakla suçladı. Kazazede yakınlarının suç duyurusu üzerine soruşturma kapsamında Çizmeci'nin ağır cezada yargılanmasına karar verildi
ÇİZMECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
Mahkemeye şirket yetkilileriyle birlikte gelen Yavuz Çizmeci'ye
önce hakkında hazırlanan iddianame okundu. Ardından savunmasını verdi. Suç tarihinde sadece hisse sahibi olarak resmi kayıtlarda görüldüğünü hatırlatan Çizmeci, şöyle konuştu: "Bu şirkete 2007 Mart ayında girdim. Bunun haricinde iki ayrı firmayla daha uğraş içindeydim. Dünyanın ilk 10'u arasında yer alan bakım üssünün inşaatıyla uğraşmaktaydım. Tüm bunlarla uğraşırken buraya aktif şekilde vakit ayırmam mümkün değildi. Bugün burada bulunmamın sebebi şirket ortağı Zeynel Gündoğ, Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy'un ifadeleri dolayısıyladır."
Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy'un yaz dönemi birkaç uçağa ihtiyaç duyduğu yönünde kendisiyle bir ön görüşme yaptığını belirten Yavuz Çizmeci, şunları söyledi: "Ancak, bunun kontrat haline getirilmesi ve imza altına alınması şirketlerin profesyonel elemanları tarafından yapıldı. Yani bizim dışımızda vuku buldu. O dönem Murat Ersoy kazadan ötürü yara aldı. Kendisini temize çıkarmak için her şeyi söyleme hakkını kendisinde görmüş olmalı"
Yine sanıklardan şirketin Genel Müdürü Aydın Kızıltan'ın kendisi hakkında söylediklerine dikkat çeken Çizmeci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kızıltan'ın ifadeleri de genel konulardır. Biz onunla teknik konuları konuşmazdık çünkü ben o konunun uzmanı değildim. Zeynel Gündoğ'a gelince, onun ifadelerinin husumetten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Hatta kendisi benden borç almıştır aldığıyla ilgili belgelerde elimde mevcuttur. Onunla ilgili Bakırköy'de görülmekte olan bir başka davamız mevcut. Benim kazayla ilgili sorumluluk anlamında bir irtibatım olmadığını söylemek istiyorum."
PİLOTAJ VE İMALAT HATASI İHTİMALİ
Kaza kırım raporu, bilirkişi raporu ve pilotlarla yaptığı değerlendirmeler sonucu uçağın pilotaj hatasından düştüğünü söyleyebileceğini dile getiren Yavuz Çizmeci, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer bir uçakta arıza varsa pilot o uçağı uçurmaz. Hem kendi canı hem de yolcuların ve mürettebatın canı söz konusudur. Bunu kimse riske edemez. Ancak, işin ilginç yanı kokpit ses kaydını yapan CVR cihazının çalışmıyor olması. Bu cihazdan bizim depomuzda 3 tane daha yedek vardı. Değiştirmesi de 5 dakikalık iş. Yani pilot bunu tespit eder teknik ekipte 5 dakikada değiştirirdi. Ama arıza göstermeyen bir alet kaza sonrası arızalı deniliyor. Bunu ne pilot ne teknisyen bilemez. Onun için yeni bilirkişi incelemesinin şart olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa ve ABD'de bu kokpit ses kayıt cihazını test eden firmalardan rapor alınabilir. Bence ciddi bir imalatçı hatası olması yüksektir. Kendimde uluslar arası anlamda bu konuda seyre göre ciddi bir dava açmayı planlıyorum. Yere yaklaşım cihazı çalışmıyorsa o pilotun uçağı alması mümkün değildir. Hele gece uçuşunda hiç değildir. Bize göre bu arızalı değil ama raporda kaza uçuşundan 30 dakika sonra bozuldu deniliyor"
Savunmanın ardından müşteki ve sanık avukatları davaların birleştirilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, mevcut uçak kazası davasıyla bu davanın birleştirilmesine, sanığın ise vareste talebinin reddine karar verildi. Bir sonraki dava 4 Temmuz'a ertelendi.
Kaza tarihinde World Focus Hava Yolları'nın ortakları arasında yer alan Yavuz Çizmeci, adliyeden mahkumların kullandığı arka kapıyı kullanarak çıktı. İletişim danışmanları Çizmeci'nin uçağa yetişmek zorunda olması nedeniyle acil çıkmak zorunda kaldığını, 4 Temmuz'da yapılacak duruşmada basın mensuplarının sorularını yanıtlamaya hazır olduğunu söylediler. - ISPARTA