Haberler

Isparta'da Elma Hasadı

Abone Ol

Türkiye elma üretiminin üçte birini karşılayan Isparta'da hasat başladı.

MURAT YOLCU - Türkiye elma üretiminin üçte birini karşılayan Isparta'da hasat başladı.

Isparta'da Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki yaklaşık 5 bin aile, toplam 292 bin dekarlık alanda elma üretiyor. Isparta elması, iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Isparta, geçen yıl 436 bin ton rekolteyle Türkiye elma üretiminin yaklaşık üçte birini karşıladı.

Bu yıl hasat döneminin başladığı Isparta'da sabah erken saatlerde bahçelere gelen işçiler, topladıkları elmaları kasalara dolduruyor. Elmalar daha sonra, traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor.

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, AA muhabirine, Isparta'nın elma üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu öneminin üretim miktarının yanı sıra kalitesinden de kaynaklandığını dile getiren Selçuk, Isparta elmasının çok fazla tercih edildiğini kaydetti.

Geçen yıl il genelinde 436 bin ton rekolte elde ettiklerini, bunun da kendileri için iyi bir rakam olduğunu vurgulayan Selçuk, üretim alanlarının artmasıyla rekoltede artış beklediklerine dikkati çekti. Selçuk, elmanın kilogram fiyatının 80 kuruş ile 1 lira arasında değiştiğini, meyve suyu için kullanılan elmanın ise kilogramının 10 kuruştan alıcı bulunduğunu bildirdi.

Eğirdir Gölü'nün etkisi var

Elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Eğirdir ilçesinin Belediye Başkanı Ömer Şengöl de Eğirdir Gölü havzasındaki Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde üretilen elmanın, uygun iklim şartları, toprak yapısı ve rakımı nedeniyle Türkiye'deki muadillerinden ayrıldığını ifade etti. Şengöl, bu nedenle Isparta elmasının iç ve dış piyasada en çok tercih edilen elma çeşitlerinin başında geldiğine değindi.

Bölgede elmaların istenilen olgunluğa ulaşmasının ardından hasadının başladığını dile getiren Şengöl, hasadın yüzlerce kişiye de istihdam yarattığını bildirdi. Başkan Şengöl, "Bazı üreticiler işçi bulmaktan zorlanıyor. Konya, Afyonkarahisar ve Burdur'dan işçiler buraya günlük yevmiye ile çalışmaya geliyor. Buna rağmen bazı bölgelerde elmayı toplayacak işçi bulunamıyor." dedi.

Şengöl, hasadı yapılan elmaların bir kısmının iç piyasaya, kalanının ise yurtdışına gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Şengöl Can Selçuk Türkiye Isparta Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title