Haberler

Isparta'da ilk kornea nakli gerçekleştirildi

Abone Ol

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen ameliyatla geçen hafta vefat eden 2 kişiden alınan kornealar 2 hastaya nakledildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen ameliyatla geçen hafta vefat eden 2 kişiden alınan kornealar 2 hastaya nakledildi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, hastanede düzenlediği basın toplantısında, Isparta'da ilk kez gerçekleştirilen kornea nakli hakkında bilgi verdi. 2 yıldır üniversite hastanesinin yenilenmesi için 29 milyon liralık yatırım yaptıklarını, bu çerçevede organ nakli konusunda altyapı çalışmalarının sonuna geldiklerini belirten İbicioğlu, "Kornea nakli bir başlangıç oldu. Hedefimiz yüz nakli dahil tüm nakilleri gerçekleştirmek" dedi.

Üniversite hastanesinde gerekli insan kaynağını büyük ölçüde hazır ettiklerini vurgulayan İbicioğlu, ulusal ve uluslararası ölçekte marka olma gibi bir iddiaları bulunduğunu vurguladı.

Altyapı hazırlıklarını aşağı yukarı tamamladıklarını dile getiren İbicioğlu, şöyle konuştu:

"Kornea nakli bir yönüyle başlangıç. İlerleyen aşamalarda, çok yakın dönemde organ naklini farklı boyutlarla gerçekleştireceğiz. Organ nakli konusunda üniversitemizin bol bol sesini duyacaksınız. Nakil konusunda ulusal veya uluslararası hastaların gelmesini planlıyoruz. 60'a yakın doktor ve uzman takviyemiz oldu. Bu çerçevede sağlık turizmi konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Kampüs içinde yapacağımız hasta konaklama merkezini de oluşturduktan sonra sağlık turizmi konusunda önemli bir merkez olacağımızı söyleyebilirim."

- "Bundan sonra diğer illerden hasta çekeceğiz"

SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Tök ise hastanede altyapı hazırlıklarını ve personel eğitimlerini tamamladıktan sonra Sağlık Bakanlığından nakil için izinlerin alındığını söyledi.

Isparta'da nakil için sıra bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu, bunların bugüne kadar çevre illere yönlendirildiklerini anlatan Tök, "Çok fazla hastamız vardı ama il dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Oralarda da sıraya girdikleri için mağdur oluyorlardı. Bundan sonra diğer illerden hasta çekeceğiz" diye konuştu.

Korneanın halk arasında "göz nakli" gibi algılandığına dikkati çeken Tök, korneanın bir doku olduğunu, bunun için hasta ve yakınlarından izin gerekmediğini ifade etti.

Nakil yapılan hastalardan Ayşe Dereli (76) de hastaneye başvurduğunda gözlerinin hiç görmediğini, 2 yıl süren bir karanlık dönemden sonra artık görebildiğini kaydederek, ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

Hastalardan Hesna Alay (62) ise hastaneye geldiğinde sadece ışığı fark edebildiğini, şimdi görebildiğini belirterek, çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan İbicioğlu Isparta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title