Haberler

Isparta'daki Fetö/pdy Davası

Abone Ol

Isparta'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 52'si tutuklu, 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 52'si tutuklu, 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda görüldü

Duruşmaya, aralarında eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicoğlu, eski rektör yardımcıları Prof. Dr. Şakir Şahin, Prof. Dr. Süleyman Seydi, Prof. Dr. Talip Türcan, Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan, Özcan Pınarcı, örgütün "Isparta Bölge İmamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın da bulunduğu 52 tutuklu sanık ile 64 tutuksuz sanık katıldı. Tutuksuz sanıklardan eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ise duruşmaya gelmedi.

İki hafta sürmesi planlanan duruşmaların üçüncü gününde örgütün Isparta'daki üst mütevelli heyeti üyeliği ile suçlanan tutuklu sanık iş adamı Adem Demiralay, FETÖ yöneticiliği suçlamasını kabul etmedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyen Demiralay, diğer terör örgütlerinin saldırılarını da kınadığını aktardı.

İddianamedeki diğer sanıklarla geçen telefon görüşmelerinin hayatın olağan akışına ters olmadığını savunan Demiralay, örgüt üst mütevelli heyeti üyesi olduğu iddia edilen Bedri Ayhan'ı yönetici olduğu şirketin ortağı olduğu için tanıdığını öne sürdü.

FETÖ'nün herhangi bir toplantısına katılmadığını belirten Demiralay, Isparta Yükseköğrenim Sosyal Kalkındırma, Eğitim ve Kültür Derneğini, SDÜ Rektörlük seçimlerinde etkin olmak için değil üniversitedeki kültürel faaliyetleri desteklemek için kurduklarını savundu.

Tutuklu sanıklardan iş adamı Salih Sarıkaya ise vatanına hizmet eden biri olduğunu belirterek, böyle bir alçaklığa ortak olmaktansa ölmeyi tercih edeceğini söyledi.

Örgütün gerçek amacını bilmeden, örgütün toplantılarına katıldığını ifade eden Sarıkaya, "Allah' dedikleri için toplantılara katıldım. 17/25 Aralık'tan sonra bunların ne olduğu anladım. Bunlar, kuzu postuna bürünmüş kurt." dedi.

"Somalili Müslümanlar zor durumda' denilerek para istendi"

Katıldığı toplantılarda genelikle fakir öğrencilere yardım için para istendiğini belirten Sarıkaya, kendisinin hayır işlemek için bu parayı verdiğini aktardı.

Sarıkaya, sonradan örgütün Isparta imamı olduğunu öğrendiği Osman Demirhan'ın genelikle sohbetleri yaptığını anlatarak, Demirhan'ın bir defasında "Somalili Müslümanlar çok zor durumda" diyerek kendilerinden yardım istediklerini dile getirdi.

Kendisinin de bunun üzerine 5 bin lira verdiğini anlatan Sarıkaya, istemesine rağmen karşılığında bir makbuz verilmediğini söyledi.

Söz konusu toplantılara eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ile eski Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürlkan'ın da katıldığını ifade eden Sarıkaya, toplantılarda kendisinin ve bulacağı birkaç arkadaşının Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone olmasının istendiğini, kendisinin ve bulduğu bir kaç kişinin de söz konusu yayın organlarına abone olduğunu aktardı. Sarıkaya, daha sonra bu abonelikleri iptal ettiğini anlattı.

Örgütün seçimlerde CHP ve HDP'yi destekleme kararı aldığını duyduklarını, bunu iş adamı Özcan Pınarcı'ya sorduğunu ve tatmin edici bir cevap alamadığını belirten Sarıkaya, o andan itibaren Pınarcı'ya "Beni toplantılara artık çağırmayın" dediğini kaydetti.

Sarıkaya, örgütle ilişkisini kesmesinin ardından şirketinin Maliye tarafından üst üste denetim geçirdiğini iddia ederek, 17-25 Aralık'tan sonra bu yapıya her yerde karşı çıktığını öne sürdü.

"Ortak akıl" toplantıları

İş adamı tutuklu sanık Alper Bayhan da FETÖ yöneticiliği suçlamalarını reddederek, davadaki sanıkların bazılarını Isparta Valisi Memduh Oğuz ve milletvekillerinin de katıldığı "Ortak Akıl" toplantılarından tanıdığını iddia etti.

Kendisinin MHP'li olduğunu ve partinin iki yıl il başkanlığı görevini yaptığı dile getiren Bayhan, devletçi bir gelenekten geldiğini, örgütteki yöneticilik suçlamalarının soyut olduğunu öne sürdü.

Bayhan, örgütün hiçbir toplantısına katılmadığını ve örgüte para vermediğini savundu.

Rektör İbicioğlu, suçlamaları reddetti

Tutuklu sanık eski SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu ise hiçbir şekilde FETÖ'ye herhangi bir yarar sağlamadığını belirterek, rektörlükten önce Arnavutluk'taki FETÖ'ye ait bir özel bir üniversitede ders verdiği için FETÖ'cü olduğunun iddia edildiğini savundu.

Kendisinin sağ ve muhafazakar bir insan olduğunu, SDÜ'de 2011'den önce hep sol görüşlü rektörlerin başa geldiğini savunan İbicioğlu, bu nedenle muhafazakar görüşlü öğretim üyeleri arasında bir "açlık" olduğunu kaydetti.

Kendisinin, herkesi rektör yardımcısı veya yönetici yapma gibi bir gücünün olmadığını anlatan İbicioğlu, şu anda firari sanık olan eski SDÜ Rektör Yardımcısı Numan Tamer'i üniversitedeki "saygınlığı" nedeniyle rektör yardımcısı yaptığını iddia etti.

İbicioğlu, Tamer ile ilişkisinin bu şekilde başladığını öne sürerek, tutuklu sanık Talip Türcan'ı da paralelle temizlik yapması amacıyla rektör yardımcısı yaptığını savundu.

Örgütün Isparta İl İmamı Osman Demirhan'ı hiç tanımadığını, örgütün mütevelli heyetinde olan Bedri Ayhan ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki görevinden dolayı tanıdığını aktaran İbicioğlu, iddianamede geçen kişilerin bazılarını tanımadığını söyledi.

Yurtdışı gezilerinin tamamına resmi görevlendirme ile gittiğini, Amerika'yı da 2 kez ziyaret ettiğini anlatan İbicioğlu, "Burada Fetullah Gülen ile görüşmedim" dedi.

İbicioğlu, FETÖ'ye hiçbir şekilde destek sağlamadığını iddia ededek, "Bu benim fıtratıma uygun değil. Tarikata, cemaate bağlı olmam. Kafamı, ilkokul mezunu bir adama veremem" ifadelerini kullandı.

FETÖ'ye karşı iyi niyetinin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kaybolduğunu belirten İbicioğlu, kendisinin devletçi ve milliyetçi bir insan olduğunu aktardı.

Mahkeme Başkanı Yazıcı, duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan İbicioğlu Memduh Oğuz Sarıkaya Isparta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title