Haberler

Isparta'daki Uçak Kazası İkinci Kez Bilirkişide

Abone Ol

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 16'ncı duruşmada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof.Dr.Hasan İşgüzar ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneği'nden kaptan pilot Kutsal Önder...

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 16'ncı duruşmada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Hasan İşgüzar ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneği'nden kaptan pilot Kutsal Önder bilirkişi tayin edildi. Mahkeme kalan 3 bilirkişiyi ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nden istedi. Sanık ve müşteki avukatlarının ısrarlı talebi üzerine bilirkişilerden kazanın simülatörde canlandırılmış şeklini de bilgisayar kaydı olarak mahkemeye getirmeleri talep edildi.

Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, 30 Kasım 2007'de Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 16'ncı duruşma Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan kazanın olduğu tarihte düşen uçağın sahibi World Focus şirketinin ortağı olan Yavuz Çizmeci, Atlasjet yöneticileri Tuncay Doğaner ile Şerif Erbilgin katıldı.

Mahkeme heyeti daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde görevli öğretim üyeleri tarafından 9 ay gibi bir zaman diliminde hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunun belirtildiği bilirkişi raporuna yapılan itirazlar üzerine bugün yeni bilirkişi tayini ve isteminde bulundu. 5 kişiden oluşacak bilirkişilerden 2'si Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Hasan İşgüzar ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneği'nden kaptan pilot Kutsal Önder oldu. Kalan 3 kişilik bilirkişi ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nden talep edildi. Bilirkişi heyeti oluştuktan sonra dosya tevdii ile mahkemeye davet edilecek, fiili imkansızlıklar olması halinde ise bilirkişilerin çoğunlukta olduğu mahal mahkemesine dosya gönderilecek.

SİMİLATÖR TALEBİ KABUL EDİLDİ

Mahkeme heyeti gerek duruşmaya katılan sanıkların, gerekse müşteki avukatlarının birçok celsede ısrarla gündeme getirdiği kazanın simülatörde canlandırılmış şeklinin de bilirkişiler tarafından hazırlanmasını istedi. Bilirkişi heyeti simülatör çalışması yaparak uçağın hareket güzergahının gösterilmesi ve düşüşle ilgili görüntüleri raporla birlikte mahkemeye sunacak.

Duruşmada söz alan sanıklardan Tuncay Doğaner kazanın simülatörde canlandırılmasının karar vericiler açısından önemli bir unsur oluşturacağını söyledi. Diğer sanık Yavuz Çizmeci de sivil havacılığın etkisinde kalmayacak yabancı bir havayolu şirketinde görev yapan Türk pilotlardan bilirkişi heyeti oluşturulmasının faydalı olacağı görüşünü iletti. Duruşmaya katılan üçüncü sanık Şerif Erbilgin ise hiçbir pilotun böyle bir rapor hazırlığında taraflı davranacağına ihtimal vermediğini söyledi.

20 GÜN İÇİNDE SORU HAZIRLAYACAKLAR

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi bilirkişilere sorulacak sorular ve inceleme konusundaki taleplerle ilgili müdafiiler ve vekilleriyle sanıklara soru hakkı tanıdı. Bunun için 20 gün süre veren mahkeme, eline ulaşacak dilekçeleri bilirkişilere verecek.

Mahkeme bir sonraki duruşmanın 17 Ekim 2012 tarihinde yapılmasını da kararlaştırdı.

ÇİZMECİ KONUŞTU

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanıklardan Yavuz Çizmeci, bilirkişinin hem pilot, hem teknik, hem de havacılık anlamında bilen kişilerden oluşması gerektiğinin altını çizdi. Çizmeci, DHA muhabirine şunları söyledi:

"İkinci önemli konu da, bilirkişi heyetinin aydınlatması gereken konuların ne olduğunun çok iyi belirlenmesi gerekir. Zaten mahkemenin verdiği ara karar buna açıklık getiriyor. 20 gün içinde bilirkişilerin hangi konuları aydınlatmaları gerektiği konusunda tüm taraflar gerekli yazıları yazıp bildirsin diyor. Bu çok önemli bir karar. Simülasyonun, tüm tarafların vicdanen rahatlaması anlamında mutlaka yapılması gerekiyor. Mahkemenin yönlendirmesiyle bu da bilirkişi tarafından yapılacaktır. Zaten bu işlerde önemli olan insanların acılarının üstünde yükselerek kişisel menfaatler sağlamak olmamalı. Tüm bu çalışmaların ve mahkeme heyetinin vereceği karar bundan böyle benzer kazaların olmaması benzer acıların yaşanmaması içindir. Ne gerekiyorsa yapılmalıdır ve hepimiz de bunu istiyoruz."

18 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ile kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle yargılanıyor. Mayıs ayında duruşması yapılan davanın bu davayla birleştirilmesiyle birlikte sanıklar arasına Yavuz Çizmeci de dahil edilerek sanık sayısı 18'e çıkmış oldu. - Isparta

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ankara Üniversitesi Hasan İşgüzar Türkiye Isparta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title