İsrail Asıllı Caz Sanatçısı ve Yazar Atzmon
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan detaylar İsrail asıllı caz sanatçısı ve yazar Gilad Atzmon'un konuşması "Yahudiler, çok kez onlarla ilgili bir şeyin, onları popüler olmayan bir hale getirdiğini kabul edebilir.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Toplantıdan detaylar
İsrail asıllı caz sanatçısı ve yazar Gilad Atzmon'un konuşması
"Yahudiler, çok kez onlarla ilgili bir şeyin, onları popüler olmayan bir hale getirdiğini kabul edebilir. Bu olduğunda, bir 'uydu muhalefet' yaratıyorlar"
"Hem problemde hem bulguda hem de muhalefette söyleme Yahudi gruplar hakim"
İsrail asıllı caz sanatçısı ve yazar Gilad Atzmon, Yahudilerin kendileriyle ilgili konu üzerinden muhalefet yarattığını belirterek, "Yahudiler, çok kez onlarla ilgili bir şeyin, onları popüler olmayan bir hale getirdiğini kabul edebilir. Bu olduğunda, bir 'uydu muhalefet' yaratıyorlar. Bütün bu konularda söyleme, hem problemde hem bulguda hem de muhalefette Yahudi gruplar hakim" dedi.
MAZLUMDER'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Atzmon, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde "Kontrollü Muhalefet" başlıklı konuşmasının başında, Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle duyduğu üzüntüyü ifade etti.
Atzmon, Türkiye ve Türkiye'de yaşayanlar dışındakilerin, ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları gerçekten anlayamadığını vurgulayarak, "Ülkenin bütün cephelerden eleştirildiğini görüyoruz. Benim açıklamam oldukça basit: Muhalefetinizi kontrol edemiyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında "Yahudi muhalefet kontrolü" konusuna işaret eden Atzmon, Yahudilerin kendileriyle ilgili sorunu, konuyu kabul ettiklerini ve bunun üzerinden bir muhalefet yarattıklarını anlattı.
Atzmon, "Birçok insan, Filistin'in bir Yahudi problemi olduğunu düşünebilir. Birçok Yahudi, Hollywood'un Yahudilere ilişkin problem olduğunu kabul edebilir. Birçok Yahudi, ABD'deki medyanın problem olduğunu düşünebilir. Yahudiler, çok kez onlarla ilgili bir şeyin, onları popüler olmayan bir hale getirdiğini kabul edebilir. Bu olduğunda, bir 'uydu muhalefet' yaratıyorlar. Örneğin kapitalizm Yahudi sorunuysa, Marksizm uydu muhalefet haline geliyor. Eğer Filistin, Yahudilerle ilgili bir sorunsa, İsrail'in tepkisine karşı tüm dünyada oluşturulan muhalefet Yahudi organizasyonlar tarafından yönetiliyor" diye konuştu.
"Yahudi sorunu" ve "uydu muhalefeti"ne ilişkin örnekler veren Atzmon, bunlardan bazılarını "Kapitalizm, bankacılık, para-Marx, Rosa Luxemburg, Bernie Sanders; AIPAC, Adelson, Haim Saban-J Street, George Soros; Filistin ve İsrail vahşeti-Peace Now, JVP, IJAN; Neocon ideoloji, siyonist savaş, Sam Harris- Democracy Now, Amy Goodman, Noam Chomsky" şeklinde sıralayarak, "Bütün bu konularda hem problemde hem bulguda hem de muhalefette söyleme Yahudi gruplar hakim" dedi.
Gilad Atzmon
İsrail'de 1963'te doğan ve müzik eğitimini bu ülkede tamamlayan Gilad Atzmon, 1994'te İngiltere'ye göç etti. Atzmon 2002'de İngiliz vatandaşlığına geçti ve İsrail vatandaşlığından çıktı. İngiltere'de felsefede master yapan Atzmon'un "Kafası Karışıklar İçin Rehber" ve "Tek ve Yegane Aşkım" adlı iki romanı var. Her iki kitabı 24 dile çevrilen Atzmon'un Yahudi kimliğini ele aldığı kitabı üçüncü kitabı "Göçebe Kimlik" (The Wandering Who) 2011'de yayımlandı. Atzmon'un Exile adlı albümü 2003'te BCC tarafından yılın caz albümü seçildi. Atzmon, geçen yıl Türkiye'de insan hakları ve Filistin temalı bir konser verdi.