İsrail'den Batı Şeria'da Ezan Yasağı
Yahudi yerleşimcilerle Müslümanlar arasında taksim edilen İbrahim Camisi'nin minareleri Ağustos ayında ezan sesinden mahrum edildi.
İsrail, Batı Şeria'nın El Halil kentinde yer alan İbrahim Camisi'nde uyguladığı "ezan kısıtlaması"na Ağustos ayında da devam etti.
58 DEFA EZAN OKUNMADI
El-Halil Vakıflar Dairesi Müdürü Teysir Ebu Senine, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos ayında İsrail'in, Yahudiler ve Müslümanlar arasında bölünen İbrahim Camisi'nde, "Yahudi yerleşimcileri rahatsız ettiği" gerekçesiyle 58 defa ezan okunmasını yasakladığını belirtti.
Ebu Senine ayrıca İsrail'in bu uygulamasını, "Semavi dinlere ve ibadet özgürlüğüne yönelik saldırı" olarak nitelendirdi.
1994 YILINDA SABAH NAMAZI SIRASINDA KATLİAM YAPILMIŞTI
İsrail makamları, Yahudi dini bayramları ya da Yahudi yerleşimcileri rahatsız ettiği gerekçeleriyle zaman zaman İbrahim Camisi'nde ezan okunmasına izin vermiyor.
Batı Şeria'nın El-Halil kentinde yer alan ve içerisinde Hazreti İbrahim'in kabri olduğuna inanılan cami, 1994'te bir Yahudi yerleşimcinin, sabah namazı kılan cemaate yönelik silahlı saldırısı sonucu 30 kişinin hayatını kaybetmesi tarihe "El Halil Katliamı" olarak geçmişti.
CAMİYİ SİNAGOGA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Katliam sonrası İsrail yönetimi, İbrahim Camisinin bir bölümünü Yahudi yerleşimcilere tahsis etmişti.
İsrail, Müslümanlar ve Yahudilerin yıl boyunca kendi bölümlerine, dini gün ve bayramlarda ise caminin tümünü ziyaret etmelerine izin veriyor. Caminin bir bölümün havraya çevrilmesinin ardından Müslümanlar, İsrail'i "camiyi tamamen sinagoga çevirerek Yahudileştirmeye çalıştığını" vurguluyor.
YEREL HALK İLE YERLEŞİMCİLER ARASINDA SORUNLAR VAR
Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.
İsrail, Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı olarak görüyor. Batı Şeria'da 2 milyon 300 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.