Haberler

İşsizliğe Hutbeli Çözüm

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır'da işverenlerin yoğun olduğu bölgedeki camilerde Cuma hutbesinde İş-Kur'un faaliyet ve imkanları imamlar tarafından anlatılacak.

Diyarbakır'da işsizliğin önüne geçmek için çalışmalarını yoğunlaştıran İŞ-Kur İl Müdürlüğü ardı ardına projeler, çalışmalar gerçekleştiriyor.Çalışma ve İş-Kurumu İl Müdürlüğü, Müftülük ile paylaştığı projeyi hayata geçiriyor. Projeye göre özellikle işverenlerin yoğunlukta olduğu bölgedeki 20 camide okunacak Cuma hutbesinde İş-Kur'un faaliyetleri ve işverene sunduğu avantajlar imamlar tarafından cemaate anlatılacak.

ÇALIŞMA FAYDALI OLACAK

Bu yolla İş-Kur'un faaliyetleri hakkında kısıtlı bilgi sahibi olan işverenlerin İş-Kur ile ortak çalışmalar yapması öngörülüyor. Diyarbakır Çalışma ve İş-Kurumu İl Müdürü Selahattin Bayram, İş-Kur'un faaliyet ve imkânlarının çok fazla olduğunu dile getirdi. İşverenlerin bunlardan haberdar olması için her yolu yöntemi deneyeceklerini dile getiren Bayram, işverenlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde bulunan camilerde hutbe sonrası İş-Kur'un daha iyi bilinmesi adına Müftülük ile yapacakları ortak çalışmanın faydalı olacağını belirtti.

"İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ"

İş-Kur'un faaliyet ve imkânları hakkında Cuma hutbesinde verilecek olan bilgilerin çok katkı sağlayacağını ve bu çalışmayı çok önemsediklerini ifade eden Bayram, "Müftülüğü bu çalışmada verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum. İşsizliğin azaltılması adına kentin tüm dinamikleri ile ortak hareket etmeye çalışıyoruz. Çalışmada müftülüğün vereceği katkılar kurumu ileriye götüreceği gibi işverenlerimizin de haberdar olmadığı konularda aydınlanmasını dolayısıyla işsiz vatandaşlarımızın da iş sahibi olabilmesi anlamını taşıyor. Bu konudaki işbirliğimiz çok önemlidir. Diyarbakır'da müftülüğümüzün belirlediği 20 camide Cuma hutbesi sonrası İş-Kur anlatılacak " dedi.

"İŞSİZLİK İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ"

Diyarbakır'da İş-Kur'a kayıtlı aktif 97 bin işsiz bulunduğunu hatırlatan Bayram, bu oranın yüksek olduğunu ifade ederek, özel ve kamu işverenleri, siyasiler ile işbirliği içerisinde bu oranları aşağı çekmek için azami gayret göstereceklerini kaydetti. İşsizliğin sosyal bir problem olduğunu anlatan Bayram, sosyal problemi ortadan kaldırmak için ciddi çalışmalar yapacaklarını belirtti. İş ve meslek danışmanların ziyaret sayısını arttırdığını aktaran Bayram, dezavantajlı olan özürlü vatandaşların işe yerleştirilmesinin çok daha büyük anlamlar ifade ettiğini belirtti. Bayram, "Yasa gereği açığı olan özel ve kamu kurumlarının yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Engelli çalıştırması gereken işyerleri engelli çalıştırmıyorsa, normal çalıştırmada ödediği miktarın çok daha fazlasını ceza olarak ödemek zorunda kalıyor ama ceza hiçbir zaman çözüm olmaz. Engelli çalıştırdığın zaman kar-zarar hesabı yapıldığında bir artıya geçildiği ortadadır" diye konuştu.

"KAYITLI İŞSİZLERİN YÜZDE 40'ININ HİÇBİR VASFI YOK"

İş-Kur'a 2013 yılı Ocak-Ekim ayları itibarıyla toplam 30 bin 324 başvuru yapıldığını kaydeden Bayram, eski hükümlü aktif sayısının 538, engelli aktif sayısının da 3 bin 543 olduğunu dile getirdi. İŞ-Kur'a kayıtlı 3 bin 673 işyerinin bulunduğunu ifade eden Bayram, Diyarbakır'da İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin yüzde 53,8'inin 30 yaş altındaki gençlerden oluştuğunu belirtti. Kayıtlı ilköğretim ve ortaokul mezunu sayısı yüzde 61,3. Geri kalan ise ağırlıkta lise olmak üzere az sayıda üniversite mezunları da bulunuyor. Bayram, kayıtlı işsizlerin yüzde 39'unun ise hiçbir vasfı bulunmadığını da sözlerine ekledi.

REKABETÇİ SEKTÖRLER

Diyarbakır'da 50 artı istihdam olan özel işyeri sayısının 194 olduğunu kaydeden Diyarbakır Çalışma ve İş-Kurumu İl Müdürü Selahattin Bayram, bu işyerlerinde yaklaşık 30 bin kişi çalıştığını belirtti. Bayram, kentin rekabetçi olduğu imalat sanayi sektörlerinin, gıda ürünleri, tekstil ve giyim, ağaç, elektrikli teçhizat ve mobilya olduğunu söyledi.

TYP'YE 49 MİLYON TL

Toplum Yararına Program'da 2012 yılında 6 bin 159 kişinin faydalandığını anlatan Bayram 2013 yılında ise şu ana kadar 4 bin 300 kişinin faydalandığını Aralık ayı sonuna kadar 3 bin 483 kişinin daha yararlanacağını dile getiren Bayram şunları söyledi:

"Dezavantajlı grupları daha bir öncelik tanınıyor bu programda. Bunlar engelliler, eski hükümlüler, Romanlar gibi TYP'lerde öncelik verdiğimiz gruplardır. 2013 yılında TYP'den 49 milyon TL ödedik. TYP'den başlatacağımız 4 bin işçi toplum yararına ağaç düzenleme, bahçe düzenleme, temizlik gibi sosyal işlerde görev yapacaktır.

BU YIL İŞE YERLEŞTİRİLENLER

2013 yılı Eylül ayı itibarıyla kamuda bin 966 kişi, özelde bin 216 kişi işe yerleştirilmiştir. Ekim ayında 17 kişi işe yerleştirilmiştir. Özürlü ise yerleştirme 45 kişi olmuştur. Burada yine iş başı eğitim programından söz etmek istiyorum. İki sigortalısı olan işyerimiz üçüncü işçisini iş-kur'dan alırsa aldığı bu üçüncü kişinin maaşını ve genel sağlık sigorta primini biz ödüyoruz ve işçiye herhangi bir maliyet yok. Göreve geldiğimde iş başı eğitim programı ile ilgili bekleyen 111 dosya bulunuyordu. Ekim ayında gelen dosya sayısı 10 idi. Toplam 121 dosyanın 71'i ile sözleşme imzaladık. Geri kalan 50 dosyada işverenlerimiz ile sözleşme aşamasındayız. Bununla birlikte 232 işçi işbaşı eğitim programından yararlanıyor. 50 işyerimizle de sözleşme yaptığımızda bu yararlanma sayısı oldukça artacaktır. Bu da kuruma kayıtlı olan işsiz sayısını azaltacaktır.

İŞVERENİN İHTİYACI NİTELİKLİ ELEMAN İÇİN 160 KURS

İl Müdürlüğü olarak işyerlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanları nitelikli hale getirmek için kurslar açmaktayız. İşverenlerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanları sağlamaktayız. Bu kapsamda ocak-ekim 2013 tarihleri arasında toplam 160 kurs açılmıştır. Bu kurslarda bin 696 kursiyer bu kurslardan yararlanmıştır. Şu an itibarıyla aktif kurs sayımız 26 kursiyer sayımız ise 623'tür. 2013 yılı işgücü eğitim kurs programları kapsamında Diyarbakır'a 11 Milyon 192 bin TL ödenek ayrılmıştır. Takı tasarım, mobilya imalatı, bakırcılık, tabaka ofset, matbaacılık bu kurslardan bazıları.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

Diyarbakır'da 5 Kasım 2013 itibarıyla 5 bin 978 kişiye işsizlik ödeneği bağlanmış ve 10 milyon 327 bin TL ödenek verilmiştir. İş kaybı tazminatı bugün itibarıyla 39 kişi bağlanmıştır. Yaklaşık 147 bin TL ödeme yapılmıştır.

İSTİHDAM FUARI, İLÇELERE FAHRİ MEMURLAR

Üniversite, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği içerisinde ortaokullulara yönelik mesleğe yönelik ve iş arama becerileri seminerleri verildi verilmeye devam edilecek. İş ve meslek danışmanları her iş yerinde gerekli kayıtları yapıyor. Özellikle 50 artı işyerlerinde özürlü ihtiyaçlarını kapatmak için uyarıda bulunuyoruz. İlgili kamu ve özel tüm işyerlerine yazı yazacağız. Aralık ayının üçüncü haftasında geniş katılımlı istihdam fuarı yapacağız. İŞKUR hizmet noktalarını kamu kurumlarında arttırıyoruz. Özellikle ilçelerde İŞKUR'un fahri memurları olacak. Vatandaşlar buraya gelmeden bulundukları ilçeden kayıtlarını yapabileceklerdir. İşverenlerimizi daha iyi bilgilendirme ve kuruma davet etme amaçlı şehrin belli noktalarına bez afiş asacağız. Bütün işverenleri kurumumuz ile işbirliği yapmaya çağırıyor davet ediyorum. Kurumumuzla işbirliği yapan işyeri sayısı yaklaşık yüzde 3'tür. Tüm işverenlerimiz kurumumuz ile ortak çalışır ise işsiz sayımız 60-70 bin aralığına düşecektir"

Kaynak: Temsilci / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Selahattin Bayram Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title