Haberler

Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamadı, Can Atalay dosyası yeniden Yargıtay'da

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için Anayasa Mahkemesi'nin 2. kez hak ihlali verdiği kararı uygulamadı. Can Atalay'ın dosyası yeniden Yargıtay'a gönderildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında karar vermesi için dosyanın Yargıtay'a gönderilmesine karar verdi.

YEREL MAHKEME, AYM'NİN KARARINI UYGULAMADI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiği kararına ilişkin değerlendirmesini tamamladı. Heyet, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararının, yerel mahkemece alınan karara ilişkin olmadığını değerlendirdi.

Yerel mahkemeden Can Atalay kararı! Dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi

İhlal kararının, ilgili Yargıtay Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğunu bildiren heyet, dosyanın ilgili Yargıtay Ceza Dairesi önünde bulunduğu sırada Atalay'ın milletvekili seçildiğini belirtti. Heyet, bireysel başvuruya konu ihlalin Yargıtay kararından kaynaklandığını, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiğini ve karara bağlandığını kaydetti.

DOSYA YENİDEN YARGITAY'DA

Bu nedenle oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğuna hükmeden heyet, dosyanın Yargıtay 3. Ceza Dairesine ulaştırılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi.

Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamadı, Can Atalay dosyası yeniden Yargıtay'daCan Atalay

NE OLMUŞTU?

AYM, 25 Ekim'de de Gezi Davası'nda 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen milletvekili Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği"nin ihlal edildiğine karar vermişti. Karar ise 9'a karşı 5 oyla alınmıştı. Bunun üzerine tahliyesi beklenen Can Atalay hakkındaki karar uygulanmadı. Atalay tahliye edilmedi ve dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi.

YARGITAY, AYM ÜYELERİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Yargıtay bunun üzerine Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuştu. Yaptıkları açıklamayla Meclis'ten Can Atalay'ın vekilliğini düşürmesini istemişti.

Yerel mahkemeden Can Atalay kararı! Dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi

AYM 2. KEZ HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Atalay'ın avukatlarının ikinci kez AYM'ye bireysel başvuruda bulunması üzerine 13 Aralık'ta toplanan Yüksek Mahkeme, dosyayı Genel Kurul'a sevk etmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme, 3 karşı oy ve oy çokluğu ile hak ihlali olduğuna hükmetti.

AYM KARARIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Anayasa Mahkemesinin (AYM), Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının gerekçesi açıklandı. Kararda, Yüksek Mahkemenin daha önce verdiği ihlal kararının gereğinin yerine getirilmediği anımsatılarak, AYM kararlarının yerine getirilmemesinin, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı hükmü ile çatışan bir durum olduğu belirtildi.

Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamadı, Can Atalay dosyası yeniden Yargıtay'da

"YARGITAY'IN YENİDEN YARGILAMA YETKİ VE GÖREVİ BULUNMAMAKTA"

Yüksek Mahkemenin kararında, Anayasa'nın 153. maddesinin son fıkrasında, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyma ve bu kararları değiştirmeksizin yerine getirme hususunda yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarına herhangi bir takdir yetkisinin tanınmadığı veya bu konuda bir istisnaya da yer verilmediği aktarıldı.

Kararda, "Öte yandan somut başvuruya konu yargılamada Anayasa Mahkemesi, ilk derece mahkemesini ilgili mahkeme olarak belirlediği için Yargıtay'ın 6216 sayılı Kanun kapsamında yeniden yargılama yetki ve görevi bulunmamaktadır. İhlal kararının gönderildiği ilk derece mahkemesi ise Anayasa Mahkemesinin kararı uyarınca önüne gelen dosyada yeniden yargılamayla ilgili görevini yerine getirmemiş; başvurucunun anayasal haklarını da gözeten bir yargılama yapmamıştır." ifadesi kullanıldı. Kararda, kamu gücünün eylem, işlem ve ihmallerinin Anayasa'ya uygunluğunu kesin ve bağlayıcı olarak karara bağlama yetkisinin münhasıran Anayasa Mahkemesine ait olduğu belirtildi.

Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamadı, Can Atalay dosyası yeniden Yargıtay'da

Bu bağlamda AYM'nin bireysel başvuru yoluyla bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine karar verdiğinde, herhangi bir merciin bu kararın Anayasa'ya veya kanuna uygun olup olmadığını inceleme ve denetleme yetkisinin bulunmadığına vurgu yapılan kararda, şunlar kaydedildi:

"Anayasa ve kanunlar, Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirme yükümlülüğü altında olan kamu makamlarına ve somut olayda ilk derece mahkemesine dosyayı farklı bir yargı merciine gönderme yetkisi vermediği gibi herhangi bir yargısal makamı da Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını tartışma konusunda yetkilendirmemiştir. Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcılığı, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri kapsadığı gibi ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak merciin belirlenmesini de kapsar. Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmasının reddedilmesi ve hukukun emrettiği yöntemler izlenerek ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmaması Anayasa'nın 153. maddesinin sözüyle açıkça çelişen, Anayasa koyucunun iradesine aykırı bir yorum ve uygulama olmuştur."

Kararda, "Sonuç olarak ilk derece mahkemesinin yetkisi dahilindeki bir dosyayı Yargıtay'a göndermesiyle başlayan, Yargıtay'ın da Anayasa hükümlerini göz ardı ederek verdiği bir kararla şekillenen süreç Anayasa'nın sözüne açıkça aykırılık oluşturmuş ve neticede başvurucunun bireysel başvuru hakkı, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline yol açmıştır." ifadelerine yer verildi.

Haberler.com / Emre İliksiz - Güncel

Anayasa Mahkemesi Milletvekili İstanbul Yargıtay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

ahyed yıldız:

Laik sistemle beraber adalet de rafa kalktı… sorun daha eskilerde yeni değil… tek çözüm islam hukuku

Yanıtla9289
KARAYEL:

Seni hali hazirda islam hukukunun hüküm sürdügü afganistana, irana veya entareli suudilere gönderelim yol paran benden!?

6670
ahyed yıldız:

Karayel, islam hukuku denince benim aklıma Hz ömerin adaleti, hz ebubekirin doğruluğu, hz osmanın şefkat ve merhameti, hz Ali’nin bilgeliği ve cesareti HZ PEYGAMBER efendimizin saadet asrı geliyor. Göndereceksen beni oraya gönder, göndermeyeceksen o parayla sen Yunanistan’a gidebilirsin. İslam hukuku huzur barış ve adalettir

32
ahyed yıldız:

Karayel, Yapabileceksen islam hukukunun hakim olduğu peygamber efendimiz ve dört Halife’nin dönemine beni gönder. Yok yapamayacaksan gerçek islam hukukunu kendi dönemimize getiririz. O yol parasıyla da Yunanistan’a sen gidersin

41
Demir Acer :

sallandirin gitsin sunu ya cok gundeme geliyor kabak tadi verdi

Yanıtla9057
Mehmet Karaca:

Memleketin başına bela

Yanıtla5950
turgut aydın:

Bizim caminin imamının kararına uyun sorun olmazzz

Yanıtla3252
Aslan Öztürk:

Muz yiyin muz stresi azaltır adalete güven gerisi ciden hikaye

Yanıtla3930
Güray Dilli :

Dövize ihtiyaç var , yabancı gelmeli , yatırım yapmalı vb vb böyle hukuk anlaşmazlıkları oldukça ne güven gelir ve döviz , ..

Yanıtla851
Kadir:

Anayasa mahkemesi kurulurken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine alternatif olarak kuruldu. Ama gel gör ki Anayasa Mahkemesi adliyelerdeki normal mahkemeler gibi karar vermeye başladı. Kaldırsınlar bunu, bıraksınlar insanlar AİHM'ye gitsinler. Şu terör suçundan yargılanan ve hüküm giymiş kişilerin de seçime girmesine engel olacak bir kanun çıkarın, bıktık teröristlerden

Yanıtla1413
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title