İstanbul 2020, Engelleri de Ortadan Kaldıracak
Tekerlekli Sandalye Basketbol Oyuncusu Efe Mutluer: "Olimpiyat ruhunu İstanbul'da yaşama vakti geldi"
Engellilerin Koruyucu Meleği Dilek Sabancı : "Olimpiyat Ruhu Engelli Bireylere Özgüven Katacak"
TBESF Başkanı Demirhan Şerefhan: "En Büyük Miras, Engelli Vatandaşlarımızla İlgili Farkındalığın Artması Olacak"
Anne Seyhan Girişmen: İnsanlar, İmkânsız Düşünülen Birçok Şeyin Yapılabildiğini Görecekler"
Golbol Milli Takımı Antrenörü Gökhan İnce : "2020 Yılı Ülke Sporu İçin Milat Olacak"
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı olan Gençlik Spor Dergisi, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığıyla ilgili farkındalık yaratacak bir çalışmaya imza attı.
Hayatlarındaki engelleri "sporla aşmaya" adayan isimler, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ülkemizdeki yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız için nasıl bir anlam ifade edeceğine dair, önemli açıklamalarda bulundu.
Yıllarca engelli insanların hayata tutunması için çalışmalar yürüten Dilek Sabancı'nın yanı sıra, Paralimpik Oyunları tarihinde ilklere imza atan milli sporcu Gizem Girişmen'in annesi Seyhan Girişmen, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, Golbol Milli Takımı Antrenörü Gökhan İnce ve Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nın genç oyuncusu Efe Mutluer, konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi.
ENGELLİLERİN KORUYUCU MELEĞİ DİLEK SABANCI: "İSTANBUL ENGELLİ BİREYLER İÇİN DAHA KOLAY YAŞANIR BİR KENT OLACAK"
Bugüne kadar gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle binlerce engelli insanımıza umut ışığı olan Dilek Sabancı, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığında İstanbul'un şansını diğer aday kentler Tokyo ve Madrid'e oranla daha fazla görüyor.
İstanbul'un iki kıtada olimpiyat vaat eden tek şehir olduğunu belirten Sabancı, "Bugüne kadar 4 defa olimpiyatlara aday olduk fakat bu başvurunun diğerlerinden farkı; eksiklerin giderilerek daha detaylı hazırlanmış olması, medyada daha geniş yer bulması, sponsorların desteği ve İstanbul'u herkesin Olimpiyat kenti görme istemesidir" dedi.
Sporun engelli bireylerin rehabilitesinde ve sosyal yaşama katılımlarında önemli bir araç olduğunu kaydeden Dilek Sabancı, "Bu doğrultuda engelli bireylere düzenli spor faaliyetleri içerisine katılma ve sağlıklı bireyler ile aynı spor alanlarında birlikte spor yapma olanakları sağladığımız zaman, engelli bireylerimizin ötekileşmesine izin vermemiş olacağız" diye konuştu.
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın İstanbul'da düzenlenmesi halinde ülkemizde engelli bireylerin hayatlarında birçok faktörün değişeceğini vurgulayan Dilek Sabancı, şunları söyledi:
" İstanbul'un engelli bireyler için daha kolay yaşanır bir kent olacağını düşünüyorum. Daha elit ve kaliteli spor alanlarına sahip olunacak. Daha fazla sporcu yetiştirmek için büyük bir adım olacak. Olimpiyat ruhu engelli bireylere özgüven katacak. Sivil toplum örgütlerimiz ve spor kulüplerimiz engellilerde spor konusu üzerine daha fazla yönelecek."
TBESF BAŞKANI DEMİRHAN ŞEREFHAN: "EN BÜYÜK MİRAS, ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ FARKINDALIĞIN ARTMASI OLACAK"
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Demirhan Şerefhan, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığının önemine dikkat çekti.
Bu değerli organizasyonun İstanbul'a verilmesi halinde, 7 yıllık süreçte somut adımlar atılacağını kaydeden Şerefhan, şöyle konuştu:
"Bu somut adımlardan en önemlisi, İstanbul'un engelliler için yaşanacak bir şehre dönüştürülmesi, ulaşabilirlilik ve erişebilirlilik konularının çözülmesidir. Tüm tesislerin mimarı engelleri olmaksızın kullanılmasının sağlanmasıdır. Engelli bireylerimizin hayata daha fazla dâhil olmaları ve toplum içinde daha aktif olmalarının sağlanmasıdır. 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın İstanbul'a alınması engelli konularında topyekûn bir seferberliğin başlamasına sebep olacaktır. Evlerinden çıkarılmayan engelli vatandaşlarımız Paralimpik Oyunları sebebiyle evlerinden çıkacaktır. Paralimpik Oyunları'nın bırakacağı en büyük miras engelli vatandaşlarımızla ilgili farkındalığın artması olacaktır."
ANNE SEYHAN GİRİŞMEN: "İNSANLAR, İMKÂNSIZ OLARAK DÜŞÜNÜLEN BİRÇOK ŞEYİN YAPILABİLDİĞİNİ GÖRECEKLER"
Paralimpik Oyunları tarihinde altın madalya kazanan ilk kadın sporcumuz olan Gizem Girişmen'in annesi Seyhan Girişmen ise Paralimpik Oyunları'nın Türkiye için önemini ebeveynlerin gözünden değerlendirdi.
Engelli bireylerin spora yönlendirilmelerinde ebeveynlerinin önemine dikkat çeken Seyhan Girişmen, "Maddi koşulların günlük yaşamda engellinin aleyhinde olduğu ülkemizde, bütün somut zorlukları aşıp spora yönelmek ve odaklanabilmek neredeyse mucize diye düşünüyorum. Dolayısıyla aile desteği şart. Öncelikle aileler çocuklarına inanmalı ve onları yüreklendirmeli. Bunun için de ailelerin bilinçli olması lazım. Başarılı rol modellerin görülmesi bunun için çok önemli" şeklinde konuştu.
"Engelli çocuğunu toplumdan saklayan, eve kapatan insanların çok olduğu, engel kavramına genel olarak yabancı bir ülkede yaşıyoruz" diyen Seyhan Girişmen, " İstanbul, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı alırsa, bunun pek çok sorunun çözüm yolunu açmasını beklemek tabiidir. Öncelikle oyunları izleyen herkes; çalışmayı ve başarıyı takdir etmeyi öğrenecek. Engele değil, spora ve dolayısıyla başarıya odaklanma yolunda yeni kapılar açılacak" ifadelerini kullandı.
TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL OYUNCUSU EFE MUTLUER: "OLİMPİYAT RUHUNU İSTANBUL'DA YAŞAMA VAKTİ GELDİ"
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları İstanbul'da düzenlenirse, şu anda alt yapılarda mücadele eden birçok engelli sporcumuz için büyük bir rüya gerçeğe dönüşmüş olacak.
İstanbul 2020 hayali kuran genç sporcularımızdan birisi de Efe Mutluer. Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nda forma giyen 16 yaşındaki genç oyuncu, "Paralimpik Oyunları ülkemizin engelli vatandaşlarına ne kadar değer verdiğini tüm dünyaya gösterecektir. Böyle bir organizasyonda bulunma şansını yakalayan her engelli sporcu çok şanslı olacak bence, umarım bende o zamana kadar iyi bir oyuncu olup oyunlarda yer alabilirim. İstanbul 2020'yi düşünmek bana büyük heyecan veriyor. Ben ve benim gibi engelli genç sporcular hayaller kurmaya başladık bile. Olimpiyat ruhunu İstanbul'da yaşama vakti geldi" diye konuştu.
GOLBOL MİLLİ TAKIMI ANTRENÖRÜ GÖKHAN İNCE: "2020 YILI ÜLKE SPORU İÇİN MİLAT OLACAK"
2012 Londra Paralimpik Oyunları'nda bronz madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza atan Golbol Milli Takımı'nın antrenörü Gökhan İnce, 2020 yılının ülke sporu için milat olacağını düşünüyor.
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığında İstanbul'un Tokyo ve Madrid'e oranla avantajlı olduğunu kaydeden Gökhan İnce, oyunların ülkemizde engelliler için farkındalık yaratacağını söyledi.
Gökhan İnce, "Paralimpik Oyunları, ülkemizde sağlıklı insanların, engellilerin spor yapma yaklaşımlarına yönelik bakış acısını olumlu düzeyde değiştirecek. Engelli sporcuların toplum içerisinde daha rahat hareket edebilmelerine, ailelerinin de daha fazla çocuklarını kabullenmelerine ve sempati duymalarını sağlayacak. Ülkemizde daha çok engelli kişinin eğitime ve spora yönlendirilmesine hizmet edecek" açıklamalarına yer verdi.