İstanbul'a Açılan Kapı: AYDOS
Unutulmuş bir tarih Sultanbeyli'de gün yüzüne çıktı.
İstanbul'un fethine giden süreçte stratejik öneme sahip tarihi Aydos Kalesi, yapılan belgeselle bir kez daha tarihe ışık tuttu.
Fetihten iki yüzyıl sonra, Osmanlı haritalarında dahi izine rastlanmayan Aydos Kalesi, yüzlerce yıl Sultanbeyli'deki Aydos Ormanı içinde gün yüzüne çıkmayı bekledi.
Ağaçların üzerine kapanıp gizlediği bu unutulmuş kale, Sultanbeyli Belediyesi'nin girişimiyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün yaptığı kazılar sonucunda yeniden ortaya çıkarıldı.
Sultanbeyli Belediyesi, iki yıldır yapılan yoğun çalışmalar sonucunda yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi Aydos Kalesi'ni, başta İstanbul'da yaşayan vatandaşlar olmak üzere tüm Türkiye'ye duyurmak amacıyla kalenin tanıtım belgeselini hazırlayarak, düzenlenen galada gösterime sundu.
Danışmanlığını ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, yönetmenliğini ise Emine Çaykara'nın yaptığı İstanbul'a açılan Kapı: Aydos belgeseli, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde düzenlenen muhteşem gala ile izleyicilerle buluştu.
Belgeselde, Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde, Üsküdar'dan Gebze'ye kadar olan idare merkezinin kalesi olan Aydos Kalesi'nin, Osmanlı döneminde ki stratejik önemi, kalenin kolayca kazanılmasında tekfurun kızı ve Abdurrahman Gazi arasında yaşandığı anlatılan aşkın öyküsü Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İdris Bostan, Beşir Ayvazoğlu, Akşin Somel, Gülbahar Baran Çelik gibi isimlerin açıklamalarıyla ele alınıyor.
"Fetih tek başına değerlendirilemez"
Filmin gösterimi öncesinde konuşan Belediye Başkan Hüseyin Keskin, "Sultanbeyli Belediyesi olarak İstanbul'da ilk fethedilen kalelerden ve topraklardan biri olan Aydos Kalesi'ni ilçemiz sınırları içerisinde barındırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yıllarca ağaçlar altında kalmış bu tarihi değeri son iki yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarla gün yüzüne çıkardık ve şimdi belgesellere konu olacak değeri kendisine kazandırdık" dedi ve kalede yapılan çalışmaları anlattı. "İstanbul'un fethi elbette çok genç yaşta hükümdar olmuş Sultan Mehmet'in olağanüstü yönetim yetenekleri ve eşsiz vizyonunun eseri ve sonucudur. Ancak bu vizyon, 1453 yılının 29 Mayıs tarihinde aniden ortaya çıkmış, kökü ve kaynağı olmayan bir macera arayışı olarak bir genç Sultan'ın serüveni de değildir." diyen Keskin, fethi yalnızca, iki aylık bir kuşatma sonunda kazanılmış askeri bir zafer olarak görmenin fetihle sonuçlanan geri plandaki asırlık sosyolojik ve kültürel derinliğin ihmal edileceğini söyledi ve bu belgeselde fethe giden sürecin asırlar evvelinden başladığının anlatıldığını belirtti.
Başkan Keskin'in ardından belgeselin yönetmeni Emine Çaykara, Halil İnalcık'ın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında belgeselin hazırlık aşamasına değindi. "Aydos Kalesi gerçekten etkileyici bir kale. Restorasyonun yapılması, gelecek kuşaklara arkeoloji ve tarih bilinciyle aktarılması son derece elzem. Bu şekilde toplumumuzu ileri taşıyabiliriz." diyen Çaykara, emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından gösterime sunulan muhteşem İstanbul'a açılan Kapı: Aydos belgeseli, izleyicilerin büyük beğenisini topladı.