İstanbul Barosu Avukatlarından Eylem Yapan Köylülere Destek
İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Alev Seher Tuna ve komisyon üyesi 3 avukat Düzce'de köylerine yapılan katı atık tesisinin kaldırılması için 90 günden bu yana eylem yapan köylüleri ziyaret etti.
İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Alev Seher Tuna ve komisyon üyesi 3 avukat Düzce'de köylerine yapılan katı atık tesisinin kaldırılması için 90 günden bu yana eylem yapan köylüleri ziyaret etti.
Düzce Belediyeler Birliği tarafından Hecinler Mevkii'nde yapılan katı atık tesisinin faaliyetlerinin sonlandırılmasını isteyen köylüler 3 ay önce barakada nöbet tutma eylemi başlattı. İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Alev Seher Tuna ile komisyon üyesi avukatlar Cevahir Kılıç, Burcu Aslan ve Süha Fazlı Erik eylem yapan köylüleri ziyaret etti. Bölgede yaşanan durumun takipçisi olacaklarını belirten komisyon başkanı Alev Seher Tuna, şöyle dedi:
"İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu çevre konularında son derece duyarlı olarak bir çok çevre davası açmaktadır. ÇED raporu çevre açısından son derece önemli olmazsa olmaz bir rapordur. Yapılacak bir projenin çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin belirlenmesi ve alınacak önlemlerin tespitidir. Köy halkına desteğin ötesinde İstanbul'da yaşayan bizleri sağlığımızı doğrudan ilgilendirdiği için, bizim sorunumuz olduğu için buradayız. Hukuki süreci yakından takip ediyoruz. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağız. Çevre duyarlılığımızın ötesinde Melen Çayı'nın İstanbul için ayrı bir önemi var."
Tuna, Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne mahkeme kararına rağmen çöp depolama işleminin devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"İstanbul'da nüfusun artması ve coğrafi olarak hizmet alanının genişlemesi sebebiyle artan su talebini karşılamak için Avrupa Yakası'nda Tekirdağ'a, Anadolu Yakası'nda Düzce'ye kadar uzanan farklı su havzalarından içme suyu temin edilmektedir. İstanbul'da günlük ortalama 3 milyon metreküp su kullanılmaktadır. Bu 3 milyon metreküp suyun 1.6 milyon metreküp miktarı yani yarısından çoğu Melen'den sağlanıyor. Sazlıdere barajından da yıllık 55 milyon metreküp su sağlamaktadır. İstanbul'da içme suyu sağlayan Melen Çayı'nın yanında Düzce Belediyeler Birliği tarafından kurulmak istenen Düzce Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak mahkeme kararlarına rağmen bölgede vahşi çöp depolama yapılmaktadır. Tesis ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 28 Şubat 2011 tarihli ÇED olumlu kararının iptali istemi ile açılan davada proje sahasındaki bitki ve hayvanlardan oluşan canlılara ve ekolojik yapıya ve insan sağlığına zarar verdiği tespit edilmiştir. Yönetmeliğe göre bu alanlarda arıtma tesisi hariç hiçbir yapı yapılamaz, iskana açılamaz. Çöp toplama ve imha merkezleri kurulamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 Şubat 2016 tarihinde ÇED sürecini durdurmuştur. Ancak, ÇED süreci tekrar başlatılacaktı. Görevli ilgili kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu konunun takipçisi olacağız."
- Zce