Haberler

DHA İSTANBUL BÜLTENİ-2

Güncelleme:
Abone Ol

İSTANBUL'DA 3 GÜNDÜR SÜREN YAĞMUR BARAJLARI BESLEYEMEDİ* İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, " 3 gündür yağan yağmur 3 milimetre civarındaydı.

İSTANBUL'DA 3 GÜNDÜR SÜREN YAĞMUR BARAJLARI BESLEYEMEDİ

* İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros,

" 3 gündür yağan yağmur 3 milimetre civarındaydı. Bu da barajları besleyemedi. Sadece su tüketimindeki hızlı azalışı biraz durdurabildi. Bundan sonraki süreçte 2021 yılı yağışlarına ihtiyacımız var"

"Tahminler maalesef ülkemizin bulunduğu bölgenin biraz kurak geçeceği şeklinde. Bunlar bizi endişelendiriyor. Bu yüzden var olan suyumuzu verimli kullanma yönünde çalışmamız gerekiyor"

Haber - Kamera: Elif YAVUZ - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL,

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kuraklık uyarısında bulunarak, "3 gündür yağan yağmur 3 milimetre civarındaydı. Bu da barajları besleyemedi. Sadece su tüketimindeki hızlı azalışı biraz durdurabildi. Bundan sonraki süreçte 2021 yılı yağışlarına ihtiyacımız var. Tahminler maalesef ülkemizin bulunduğu bölgenin biraz kurak geçeceği şeklinde" dedi.

"TAHMİNLER KURAK GEÇECEĞİ YÖNÜNDE"

Sonbahar aylarının yağışsız geçmesi nedeniyle İstanbul barajlarındaki doluluk oranı gün geçtikçe azalıyor. İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yüzde 21,65 olarak ölçüldü. Barajlardaki su seviyesinin kritik düzeye ulaştığını ifade eden, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Barajlardaki su seviyesi kritik seviyeye ulaşmış durumda. Öncelikle barajlardaki suyun son kullanıcıya ulaşırken ki sürecinde kayıp ve kaçaklar varsa onlar tespit edilmeli. Ülkemizdeki barajların su kaynağı doğal yağış ve karlarla sağlanıyor. Barajlardaki havzaların dolması için yağışların yağması gerekiyor. Tahminlere baktığımız zaman geçtiğimiz sonbahar ülkemiz için son derece kurak geçmişti. Aralık ayının ortasındayız hala yeterli yağış bölgemiz için yağmadı. 3 gündür yağan yağmur 3 milimetre civarındaydı. Bu da barajları besleyemedi. Sadece su tüketimindeki hızlı azalışı biraz durdurabildi. Bundan sonraki süreçte 2021 yılı yağışlarına ihtiyacımız var. Tahminler maalesef ülkemizin bulunduğu bölgenin biraz kurak geçeceği şeklinde. Bunlar bizi endişelendiriyor. Bu yüzden var olan suyumuzu verimli kullanma yönünde çalışmamız gerekiyor" dedi.

"YAĞIŞLARIN BARAJLARA ETKİSİ OLMADI"

Cuma gününden itibaren üç gündür devam eden yağışların baraj doluluk oranlarına etki etmediğini, barajlara etki edecek yağışların Balkandan gelmesi gerektiğini söyleyen Toros, "Bu sistem Orta Akdeniz'den geldiği için daha çok güney bölgelerimizi etkiledi. Güney bölgeleri bol miktarda yağış aldı. İstanbul daha yukarıda olduğu için Balkanlardan veya Akdeniz'den gelen sistemin Yunanistan sonrasında biraz kuzeye kayması sonucunda bol miktarda yağış bırakması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"DOLULUK ORANI YÜZDE 21'İN ALTINA DÜŞEBİLİR"

Prof. Dr. Toros sözlerini şöyle tamamladı: Baraj doluluk oranları tahminim Aralık sonuna kadar düşmeye devam edecek. Atmosferik model sonuçlarına göre önemli bir yağış beklenmiyor. Aralık ayında önemli bir yağış görmediğimiz için doluluk oranları yüzde 21'in altına düşebilir. 2020 yılında kutuplar son derece sıcaktı. Bu sıcaklığın yansıması olarak ülkemiz de normalin üzerinde bir sıcak mevsim geçirdik. Örneğin sonbaharda 1971 yılından bu yana en sıcak yılı yaşadık. Bu sıcaklık ülkemiz üzerinde oluşan daha fazla sıcak, basınç alanları yağış miktarında azalma yarattı. Uzun vadeli model sonuçları Ocak, Şubat, Mart için ülkemizde normalin altında bir yağış gösteriyor.  Bugünden itibaren yağmur hasadına başlar, suyu verimli kullanırsak önümüzdeki günlerde herhangi bir su sıkıntısı olmadan ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Prof. Dr. Hüseyin Toros röportajı

--------

//cuma günü çekilen görüntüler

-Büyükçekmece baraj gölü,

-Kazandere Barajı su havzası

-Papuçdere Barajı Su havzasından görüntüler.

=======================

2-  OLTA BALIKÇILARINA 3 METRE ŞARTI... ARNAVUTKÖY SAHİLDE UYULDU, TEKNEDE BOZULDU

İlkay DİKİCİ- Osman BAKIR/İSTANBUL, KORONAVİRÜSLE  mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı olta balıkçılığı genelgesinden sonra sahillerde düzenleme yapıldı. Sahilde balık tutmak isteyen vatandaşlar sosyal mesafeye göre ayarlanmış bant veya çizgilerin üzerinde olta balıkçılığı yapacak. Beşiktaş Arnavutköy sahilde balık tutmak isteyen vatandaşlar oltalarını alarak sosyal mesafeye uygun şekilde olta balıkçılığı yaptı. Ancak  balıkçı tekneleri ile İstanbul Boğazı'na açılan bazı balıkçılar, teknede maske ve sosyal mesafeyi hiçe sayarak dip dibe balık tuttukları görüldü.

TEKNELERDE SOSYAL MESAFE DİYE BİR ŞEY YOK

Arnavutköy sahiline balık tutmaya gelen Hüseyin Akdoğan sosyal mesafe uygulaması hakkında, "Bu uygulama güzel. Şu an ki dönemde gerekli olan bir şey. Sosyal mesafe çizgilerinin yapılmasından gayet memnunuz. Teknelerde sosyal mesafe diye bir şey yok. Kurallara uyulmuyor. Tekne balıkçılığı büyük sıkıntı yaratıyor ondan dolayı rahatsızız" ifadelerini kullandı.

Sosyal mesafe çizgilerinden memnuniyetini dile getiren Tuncer Ablak, "Hiç kimse birbirine yanaşmıyor. Daha rahat balık tutabiliyoruz. Teknelerde balık tutanlar sağlık açısından iyi değil. Onlar dipdibeler. Biz kurallara uyacağız ki bu mereti yenelim yoksa yenme şansımız sıfır" diye konuştu.

Engin Özay ise, "Mesafe uygulamasını müthiş buluyorum yeter ki insanlar uysunlar. Herkes sahili görüyor teknelerde, kıyılarda para karşılığı yapılan göz önünde. Biraz da onlara dikkat etmek lazım. Uygulama herkes için geçerli olması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title