Haberler

İstanbul'da Ballı Günler

Abone Ol

Son yıllarda Türkiye'nin en çok tartışılan sektörü bal ve arı ürünleri üreticileri ile uzmanları gerçek balı İstanbul'da balgünlerinde tanıtmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda Türkiye'nin en çok tartışılan sektörü bal ve arı ürünleri üreticileri ile uzmanları  gerçek balı İstanbul'da balgünlerinde tanıtmaya hazırlanıyor. 80 ilde İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve 58 bine yakın üyesi ile Türkiye'de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İstanbul'a çıkartma yapıyor.

Askeri ve Kültür Müzesi'nde 19 – 21 Şubat 2016 tarihlerinde gerçekleşecek Ballı Günler ile üç gün boyunca üreticiler ve tüketici buluşacak. Sahte olur mu? Balın sahtesi ne demek? Balın faydaları? Balın içine şeker mi katılıyor? Bal dışında diğer arı ürünleri ve faydaları neler? soruları ise Doç.Dr. Halil Yeninar tarafından bir panelde anlatılıcak.

BALIN SAHTESİ OLMAZ!

Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olan TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz "Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Nişasta bazlı ve GDO'lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler." dedi.

TÜRKİYE DÜNYA BAL ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA

Birlik üyesi tüm arıcılar, TAB ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)'ne kayıtlıdır ve izleme sistemiyle takip ediliyor. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103 bin 525 ton bal üretimi ile Türkiye, Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor.

Başkan Yılmaz üretim ve ihracat ile ilgili olarak ise şunları söyledi: Dünyada toplam bal üretimi 1 milyon 663 bin 798 ton iken bunun yaklaşık yüzde 5,7'si Türkiye tarafından üretiliyor. Bal ihraç ettiğimiz başlıca ülkeler; başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Arap ülkeleri, ABD ve Uzak Doğu ülkeleridir. 2015 yılı toplam bal ihracatı 5 bin tondur. 2014 yılı bal üretimimiz 103 bin 525 tondur. 2015 yılı için resmi rakamlar henüz açıklanmamış olsa da yaklaşık 105 bin 000 ton üretim yapılmıştır. 2016 yılı için ihracat hedefimiz 10 bin ton, üretim hedefimiz ise 107 bin ton 'dur. Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz ve Dünya Çam Balı üretiminin yüzde 90'nının ülkemizde bulunması nedeniyle Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır. Türkiye, dünyada  bulunan bal arılarının yüzde 22'sinin ana vatan ve arı varlığı ile dünyadaki ikinci büyük arıcı ülkedir. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Bahri Yılmaz İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title