İstanbul'da "İdam" Toplantısı
Haber-kamera: Habip ATAM - İSTANBUL DHA İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUM - DER) tarafından Mısır'da bin 212 kişi için alınan idam kararlarını protesto için etkinlik düzenlendi.
Haber-kamera: Habip ATAM - İSTANBUL DHA
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUM - DER) tarafından Mısır'da bin 212 kişi için alınan idam kararlarını protesto için etkinlik düzenlendi.
Programa MAZLUM- DER'in yanısıra çeşitli sivil toplum örgütleri de destek verirken, Mısır'da hakkında idam kararı verilen Sahaaban Omar ile feshedilen parlamentoda milletvekili olan Mohammed Nazeer'de konuşmacı olarak programda yer aldı. İstanbul Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen program 2 oturum halinde gerçekleştirildi. 1'inci oturumda, Mısır'daki idam kararlarına tepki gösteren Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşma yaptı. 2'inci oturumda ise Mısır'lı katılımcılar konuşma yaptı. Programın 1'inci oturumunda konuşan MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, idam kararlarıyla ilgili olarak, Mısır'da adaletin ayaklar altında olduğun ifade etti. Sarıyaşar, hakkında idam kararı verilenlerin arasında yaşı 17'den küçük olan 2 kişinin de bulunduğu bunlardan birinin müftü kararıyla hakkındaki hükmün mühebbete dönüştüğünü diğer çocuğun ise idam hükmünün değişmediğini belirtti. Anadolu Platformu adına konuşan Ahmet Çamuroğlu Mısır'da bir tiyatro oynandığını dile getirirken idam kararlarına tepki gösterdi.
MISIR SURİYE VE IRAK OLMASIN
Ümran Hareketi adına konuşan Şemsettin Özdemir ile Hikmet Vakfı adına konuşan Salih Serdar ise, Mısır'da silahlı yöntemlere yönelmenin yanlış olacağını dile getirdi. Despot yönetimlerin er geç yıkılacağını söyleyen Özdemir 'Mısır'dakiler adına konuşmak zor. İnşallah bu idamların hiç biri olmaz, Ama Allah korusun olursa da, Mısır Suriye olmamalı, asla silahlı bir savaş yapılmamalı.ödedi. Serdar ise 'Bütün bu olumsuzluklara rağmen İnşallah orada bir Irak yada Suriye vakası yaşanmaz" diyerek idam kararlarına da tepki gösterdi.
CEZAEVİNDEKİ 37 KİŞİ TIBBİ İHMAL VE İŞKENCEDEN ÖLDÜ
Programın 2'inci bölümünü 'Human Right Monitor" temsilcisi Selma Ashraf'ın konuşmasıyla başlandı. Mısır'daki durumla ilgili hazırlanan rapordan bahseden Ashraf'ın Arapça yaptığı konuşması tercüme edildi. Ashraf, Mısır'da insan hakları suçlarının işlendiğini belirtirken, gözaltı ve tutuklanma işlemlerinde de uluslar arası hukuk kurallarına aykırı hareket edildiğini belirtti. Cezaevlerindeki tıbbi ihmal ve işkenceden ölenlerin sayısının 37 kişi olduğunu söyleyen Ashraf, bu ölümlerle ilgili yetkililerin hiçbir araştırma yapmadığını da dile getirdi.
İDAM KARARI HAKKINDA KONUŞTU
Mısır'da çıkan olaylarla ilgili mahkeme tarafından hakkında idam kararı verildiği kaydedilen Sahaaban Omar da açıklama yaptı. Omar, Mısır'da hukuk kalmadığını belirterek, böyle bir kararı beklediklerini ifade etti. Omar hakkında idam kararı verilen olayla ilgili de açıklama yaptı. Bir gösteri sırasında bir polis merkezine saldırı yaptıkları iddiasıyla ve bir polis yetkilisinin ölümüyle ilgili hakkında idam kararı verildiğini belirtti. Yaşanan olayı anlatan Omar, yürüyüş yaparken önlerin polis tarafından kesildiğini, üzerlerine ateş açıldığını, mühimmatı biten polisin geri çekilirken, baltalı ve palalı grupların kendilerine saldırdığını ifade etti. Aynı gurup tarafından karakolun tahrip edildiğini belirten Omar, polis yetkilisinin de göstericileri müdahale kararına uymadığı için polisler tarafından öldürüldüğünü ifade etti. Feshedilen Mısır Parlamentosu'nun eski milletvekillerinden Mohamed Nazeer ise 'Mısır Mahkemeleri askeri yönetim altında bir idam bölümü oluşturdu" dedi.