İstanbul'da Toplanan Caferiler, Hz. Hüseyin ve 71 Kerbela Şehidini Andı
Kerbela'da şehit edilen Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını, matemin 1379. yılında "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ile anıldı. İstanbul'da düzenlenen törende yasın sembolü olan siyah kıyafetler dikkat çekti.
Kerbela'da şehit edilen Hazreti Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ile 71 yakını, "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ile anıldı. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİ-DER) tarafından düzenlenen ve Halkalı'da bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen törende gözyaşı seli vardı.
YASIN SEMBOLÜ SİYAH OLDUĞU İÇİN BU TARZ KIYAFETLER TERCİH EDİYORLAR
Kerbala anmasında Caferilerin kıyafeti dikkat çekti. Yasın sembolü siyah olduğu için Caferiler genellikle bu tarz kıyafetleri tercih ediyorlar.
Aşura Matem Merasimine Türkiye Caferileri Lideri ve CAFERİDER Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ile Irak'ın İstanbul Başkonsolosluğu temsilcisi ve çok sayıda vatandaş katıldı.
VATANDAŞLAR KERBELA ŞEHİTLERİNİ GÖZYAŞLARI VE AĞITLARLA ANDI
Vatandaşlar, erken saatlerden itibaren tören alanını doldururken, kültür merkezi civarında bulunan yollar da trafiğe kapatıldı. Alan girişlerinde yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri, vatandaşları arayarak tören yerine aldı. Yasın sembolü olan siyah kıyafetler giyen çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitlerini gözyaşları ve ağıtlarla andı.
Protokol konuşmaları öncesinde törende TBMM Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un mesajları okundu.
"HZ. HÜSEYİN'İN MÜCADELESİ HAK MÜCADELESİDİR"
Törende konuşan CHP'li Akif Hamzaçebi, Ehlibeyt'in bütün Müslümanların ortak değeri olduğunu söyledi. Bu yas ve matemi tutarken Hz. Hüseyin'in mücadelesini de doğru yorumlamak ve bütün insanlığın geleceği için dersler çıkarmak gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, Hz. Hüseyin'in mücadelesinin hak ve adalet olduğunu anlattı.
Akif Hamzaçebi, "Hakkı ve adaleti gözetmeyen hiçbir sistemin ayakta kalması mümkün değildir. Yüce dinimiz İslam da hakkı ve adaleti merkezine koymuştur." dedi. Bugün İslam adına hareket ettiğini söyleyen Orta Doğu'daki bazı ülkelerdeki bazı grupların, İslam'a yakışmayan şekilde birtakım eylemlerin içerisinde bulunduğunu vurgulayan Hamzaçebi, şunları kaydetti:
"İSLAM'A YAKIŞMAYAN DAVRANIŞLARIN ÖNÜNDE BİRLİKTE DURMALIYIZ"
"Başta Türkiye Cumhuriyeti'ne ve bütün İslam dünyasına düşen görev, İslam'a yakışmayan, insanları dinleri, inançları, kimlikleri üzerinden gruplandırarak böylesi bir kamplaşma içerisinde katletmeyi bile göze alan bu davranışların, eylemlerin önünde birlikte durmaktır. Çok şükür ki Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde, Cumhuriyet'in temel değerleri etrafında huzur içerisinde yaşıyoruz. Bu huzur, gelecekte de sadece ülkemizin değil, bütün insanlığın huzuru olarak durmak durumundadır."
Hamzaçebi, Hz. Hüseyin'in hak ve özgürlük mücadelesinin sadece İslam dünyasının değil, bütün insanlığın önünde bir ilke olarak durduğunu sözlerine ekledi.
"BURADA DA KAN, KILICA GALİP GELDİ"
İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard, Kerbela'nın, bir aşk dersi, bir direniş dersi olduğunu belirterek, şunları anlattı: "1400 yıldır bu mektep öğrenci yetiştirmektedir. 40 yıl önce İran İslam Cumhuriyeti bu mektepten, bu ekolden ders aldı ve kan, kılıcı yendi. Kardeş ülkemiz Türkiye'de de halk 15 Temmuz'da darbeye karşı direndi ve burada da kan, kılıca galip geldi. Eğer bir ekolde şehadet varsa esaret yoktur. İnşallah İslam dünyasında her zamankinden daha fazla dayanışmaya tanıklık ederiz."
Program, Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu tarafından Kerbela olayını anlatan tiyatro oyununun sergilenmesinin ardından sona erdi.