İstanbul'daki Darbe Girişimi Davalarında İlk Mütalaa: 23 Ere Beraat Talebi
15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'da açılan davalarda ilk mütalaa açıklandı. Sanık Yusuf Yıldız'a ağırlaştırılmış müebbet istenirken 23 ere beraat talep edildi.
FETÖ tarafından organize edilen 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalıştıkları iddia edilen 1'i tutuklu 24 sanık hakkında açılan davada sona gelindi.
İstanbul 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Yusuf Yıldız, cezaevinden getirildi. Duruşmada Başbakanlık, Maliye Hazinesi ve bazı sanıkların avukatı da hazır bulundu.
ÜZERİNDE ELE GEÇİRİLEN TABANCANIN TSK TARAFINDAN VERİLDİĞİ SÖYLEDİ
Duruşma savcısı olarak görevlendirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Mehmet Ayhan'ın sorusu üzerine sanık Yusuf Yıldız, üzerinde ele geçirilen tabancanın TSK tarafından verilen tabanca olduğunu, evinden ele geçirilenin ise şahsına ait kuru sıkı faturalı tabanca olduğunu söyledi.
"EMROLUNDUĞU GÖREVİ ÖRGÜT ADINA GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ"
Esasa ilişkin görüşünü açıklayan Başsavcı vekili Mehmet Ayhan, iddianamedeki tüm anlatımlara katıldıklarını, FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu belirtti. Sanıklardan Yusuf Yıldız'ın astsubay olduğu, olay günü Türkiye çağında kalkışılan bu darbe faaliyetinin bilincinde olarak serbest iradesi ile eylemlerini gerçekleştirdiği anlatılan mütalaada, "Sanık Yusuf Yıldız, valilik binasını ele geçirmekle ve valilik binasına daha önce giden askerlere yardım amacıyla 23 eri komutasına alarak 2 araçla nizamiyeden çıkmıştır. Yolda polisler önüne geçip darbe yapıldığını söylemelerine rağmen emrindeki aracı hareket ettirmiş, emrolunduğu görevi örgüt adına gerçekleştirmek çabasından hiç vazgeçmemiştir. Daha sonra emrindeki iki araç halkın ve polislerin gayretiyle durdurulmuştur" denildi.
ASTSUBAY YILDIZ'A AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
Sanık Yusuf Yıldız'ın "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" ve "silahlı örgüte üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
SANIK ERLERİN BERAATLERİ İSTENDİ
Mütalaada diğer sanıkların er konumunda oldukları, olay anında da olayı yönetmen, yönlendirme kabiliyetlerinin olmadığı, irade ve istekleri dışında asker olmalarından faydalanılarak komutanları tarafından bu olaya zorla dahil edildikleri belirtildi. Erlerin bulundukları hal ve durum itibariyle olayın en olduğunu ve yaptıklarını anlayabilecek konumda olmadıkları, polisler ve halkın uyarısı üzerine bir kısmının polisi arayarak yardım istedikleri ve herhangi bir silahla ateş etme eyleminde bulunmadıkları ifade edildi.
FETÖ İLE BAĞLANTILARI TESPİT EDİLMEDİ
Erlerin, FETÖ'ye yardım suçundan yargılandıkları ancak yapılan incelemelerde FETÖ ile bağlantılarının tespit edilmediği anlatılarak, "Vatani görevlerini yapmakta olan bu askerlerin terör saldırısı var, ona desteğe gidiyoruz şeklinde iradelerinin fesada uğratıldığı tarafımızca düşünülerek haklarında ayrı ayrı tüm suçlardan beraat kararı verilmesi talep olunur" denildi.
BAŞBAKANLIK AVUKATI ERLERİN DE CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
Mütaalaya karşı görüşü sorulan Başbakanlık vekili, sanık Yusuf Yıldız'a, yüklenen tüm suçlardan ayrı ayrı ceza verilmesini istedi. Beraatleri istenen diğer sanıkların suç işleme iradesi ile hareket ettiklerini düşündüklerini kaydeden avukat, bu sanıklarında cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı görüşleri sorulan sanık avukatları ise mahkemeden süre istedi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yusuf Yıldız'ın tutukluluk halinin devamına ve sanık avukatlarına mütalaaya karşı beyanlarını hazırlamaları için süre verilmesine hükmetti. Duruşma 7 Temmuz 2017 tarihine ertelendi.