Haberler

İstanbul'dan Gökçeada Uçak Seferleri Başladı

Abone Ol

Çanakkale'de Gökçeada-İstanbul arasında haftanın 2 günü karşılıklı uçak seferleri başladı.

Çanakkale'de Gökçeada-İstanbul arasında haftanın 2 günü karşılıklı uçak seferleri başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ilk seferde İstanbul'dan Gökçeada'ya uçtu.

Türkiye'nin en büyük adası Gökçeada'da 88 milyon TL'ye malolan ve geçen yıl açılan havaalanına İstanbul'dan uçak seferleri başlatıldı. Anadolujet ve Borajet ortaklığında perşembe ve cumartesi günleri yapılacak uçak seferlerinin ilkinde, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'dan havalanan uçakla, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Gökçeada'ya uçtu. 'TC-YAC' çağrı adlı 66 kişilik uçakla yapılan uçakla Gökçeada'ya gelen Binali Yıldırım ve beraberindekiler Gökçeada Havaalanı'da protokol üyeleri ve ada halkı tarafından çiçeklerle karşılandı.

Gökçeada Havaalanı'nda uçak seferlerinin başlaması nedeniyle düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Borajet CEO'su Kadir Peker, Gökçeada Belediye Başkanı AK Partili Yücel Atalay ve çok sayıda kişi katıldı. Halk oyunları gösterilerinin ardından konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gökçeada'nın, 100 kilometrekare yakınındaki yüzölçümü ve 100 kilometreye yaklaşan sahil şeridiyle Türkiye'nin en büyük adası ve en Batı uçunda yer aldığını söyledi. Gökçeada'yı uçak seferleri ile buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Bakan Yıldırım şunları söyledi:

"Gökçeada deyince Olimpos'ta yaşamaktan vazgeçip Gökçeada'ya yerleşen Posedion'u hatırlıyoruz. Gökçeada'nın turizm potansiyeli aşikar. Ancak Gökçeada geçmişte kaderine terk edildi. Ulaşılamaz bir ada haline geldi. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi yolu yoktu, suyu yoktu, iletişim hizmetleri doğru dürüst verilemiyordu. Ne yaptık. Türkiye'de yolu, suyu, telefonu, interneti olmayan yerleşim yeri kalmayacak dedik ve Türkiye'de bir ulaşım ve iletişim seferberliği başlattık. Havayolu Halkın Yolu projesini başlattık. Bugün 46 havaalanımız faal halde çalışıyor. 25 havaalanından sadece iki şirket uçuş yapıyordu, bugün yedi şirket değişik illerimize uçuşlar yapmaya başladı. THY kuruluşu Anadolujet ve Borajet tek başına 18 noktaya uçuş yapıyor. Bugün bu uçuşlarına İstanbul Gökçeada seferlerini de katmış durumda. 2002 sonunda 8, 5 milyon vatandaşımız uçak kullanıyordu. Bugün bu sayı yurtiçinde 51 milyona çıktı. İşte gelişme bu kadar çarpıcı. 2010 dünya krizi devam ediyor. Ama Türkiye'de havacılık büyümeye ve gelişmeye devam etti. 2010 yılında Türkiye'de havacılık yüzde 20 nispetinde büyüdü. Çünkü artık havayolu halkın yolu oldu. Önümüzde 2023 hedefi var. 2023'te ne yapacağız? 350 milyon insan havayolu ile seyahat edecek. 750 adet orta ve büyük gövdeli uçağa sahip olacağız. 60 milyon kapasiteli en az bir havaalanımız, 30 milyon kapasiteli en az iki havaalanımız, 15 milyon kapasiteli en az üç havaalanımız olacak. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, vatandaşlarımız en fazla bir saatlik karayolu seyahati ile mutlaka bir havaalanına ulaşmış olacak. İşte 2023 Türkiye'sinin havacılık hedeflerinden bazı başlıklar. Havacılık hedefleri bununla sınırlı değil. 2023 Türkiye'si kendi savaş uçağını, kendi sivil uçağını da yapan bir Türkiye olacak. "

Bakan Yıldırım, "Çanakkale Geçilmez" deyince Çanakkale'nin düşman için geçilmez olduğunu bildiklerini anlatırken, daha önce gelince ulaşımda da geçilmez bir il olduğunu belirlediklerini anlattı. Ulaştırma Bakanı şöyle devam etti:

"Baktık, doğru dürüst deniz ulaşımı yok, hava ulaşımı hiç yok, yolları da köy yollarını hiç aratmıyor. İşte böyle bir Çanakkale. Çok eski değil, 8 yıl öncesinden bahsediyorum. Ama bugün Allah'a şükür Çanakkale, karayoluyla, havayoluyla, deniz yoluyla Türkiye'nin diğer vilayetlerine, dünyaya ulaşan, erişen bir ilimiz oldu. Çanakkale hak ettiği yeri aldı. Çanakkale bu ülkenin bağımsızlığının başlangıcıdır. Çanakkale modern Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yazıldığı yerdir. Böyle bir ilimize hizmetlerin en güzelini yapmak bizim boynumuzun borcudur dedik ve yaptık. Çanakkale'de bu hizmetleri en güzel şekilde takdir etti. 12 Haziran seçimleri Türkiye'nin demokrasisinin bir zaferidir. Bu zaferde en büyük paylardan biride Çanakkale'ye aittir. Ben de bir Çanakkale hemşehrisiyim. Çanakkale'ye elimiz boş hiç gelmedik. İşte bugünde buraya tarifeli uçuşları başlattık. "

"BU ADA ŞENLENECEK"

Deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ şirketinin gemi sayısını 16'dan 24'e çıkardığını, adalara yaz-kış kesintisiz sefer yapıldığını hatırlatan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çanakkale'de adalara ulaşımın aksamaması için sürekli yapılabilmesi için özel kanun çıkardık. Şuanda o kanunla kar etmiş etmemiş hiç önemli değil mutlaka seferler yapılacak dedik. Zarar ederim diye seferleri kesmek yok. Yazın çalışıp kışın gemileri bağlamak yok. Mutlaka çalışacak. Bu ada şenlenecek. Çanakkale'den adalara 2003 yılında 1 milyon 600 bin ziyaretçi gelirken bugün 8, 5 milyon ziyaretçi gelir hale gelmiş. İşte gelişme bu. Artık Gökçeada'da hiç kimse burada yaşamaktan dolayı mutsuz değil. Bu havaalanından İstanbul'a haftada iki gün sefer yapılacak. Ama burada marifet iltifata tabi, Onun için bu seferlere siz sahip çıktığınız oranda bunlar da artacak. Haftanın her günü yapılır hale gelecek. İcap edecek başka vilayetlere de sefer yapılacak. Nasıl olacak. Siz bu uçuşlara sahip çıkacaksınız. Adamıza daha çok misafirin gelmesini sağlayacaksınız. "

Bakan Yıldırım, Gökçeada İstanbul arasındaki uçak seferlerinin ucuz olması yönünde şirket yetkililerine seslendi. THPı Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da "Anadolujet ve Borajet ortak uçuş anlaşması kapsamında ülkemizin özel bir köşesi olan Gökçeada'ya ilk uçuşu yaptı. 23 Nisan 2008 tarihinde Ankara'dan Anadolu'nun 20 noktasına beş uçakla işe başlayan Anadolujet 22 uçaklık filoya ulaştı. Yurtiçinde 40, yurtdışında 14 olmak üzere toplam 54 noktaya uçuyor" dedi.

Borajet CEO'su Kadir Peker de Anadolujet ile ortak olarak 18 kente uçtuklarını ve bu seferlerde yüzde 90 oranında doluluğa ulaştıklarını söyledi. Tören, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Borajet CEO'su Kadir Peker'in, Bakan Binali Yıldırım ile Vali Güngör Azim Tuna'ya şirketlerine ait uçakların maketlerini hediye etmesiyle sona erdi.

Bakan Binali Yıldırım, daha sonra Gökçeada merkezine giderek esnaf ziyaretlerinde bulundu ve aynı uçak ile İstanbul'a döndü. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title