İstanbul Hanımefendileri Toplantıları
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş: "İstanbul başlı başına bir ülke gibi. Her şehirden insanları gözlemleyebiliyorsunuz. Bazen çeşitli sebeplerden dolayı kendi sokağından bile dışarı çıkamayan insanları görüyorsunuz. Hizmete soktuğumuz kupon sistemi sayesinde insanları.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş, İstanbul'un başlı başına bir ülke gibi olduğunu belirterek, "Her şehirden insanları gözlemleyebiliyorsunuz. Bazen çeşitli sebeplerden dolayı kendi sokağından bile dışarı çıkamayan insanları görüyorsunuz. Hizmete soktuğumuz kupon sistemi sayesinde insanları sosyalleştirdiğimize inanıyorum" dedi.
İstanbul Suriçi Grubu Derneği tarafından düzenlenen İstanbul Hanımefendileri Toplantıları'nda konuşan Topbaş, eşiyle 40 yıldır evli olduğunu, 3 çocuğa ve 6 toruna sahip olduğunu söyledi.
Evlendiği günden itibaren sosyal çalışmalar içerisinde olmayı çok seven biri olduğunu dile getiren Topbaş, senelerce birçok derneğin çalışmalarında yer aldığını kaydetti.
Topbaş, zor durumdaki ailelere destek verdiklerini anlatarak, eşinin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra Kadın Koordinasyon Merkezi ile tanıştığını belirtti.
Merkezin 1999 Marmara depremi zamanında kurulduğunu aktaran Topbaş, şöyle konuştu:
"Merkezde, orada zor durumdaki ailelere ikinci el kıyafetler toplayıp onları dağıtmakla çalışılmaya başlanmış. Burası biz başladığımız zaman kapatılmış bir vaziyetteydi. Eşim başkan seçildikten sonra böyle bir oluşumun olması, yaptığım çalışmaları yürütmek adına çok önemliydi. Merkezi tekrardan hayata geçirdik ve çalışmalarımıza başladık. Amacımız, ailenin temelini oluşturan kadın ve aslında aileye destek için çalışmalar yapmaktı. İlk önce 7 ekiple Çağlayan'da hizmet vermeye başladık. Zaman içinde, 2 kişilik call center sistemi bugün itibarıyla 22 kişiden oluşan call center sistemine dönüştü. Yardım almak isteyen ve yardım etmek isteyen de call center'a ulaşıyor. Gerekli ihtiyaçlarını bildiriyor. Yardım etmek isteyenler de gerekli bağlantıları yapıyor. Bir süre Çağlayan'da hizmet verdik ve 7 kişilik ekip şu anda 50 ekibe ulaştı. İstanbul'da 3 bölgede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gerekli araştırmalar ve incelemeler sonrası ailelerin durumlarını tespit ediyoruz, gerekli yardımları ailelere ulaştırıyoruz."
Topbaş, her zaman ekiplerle sahaya çıktığını anlatarak, aileleri yakından gözlemleme imkanı bulduğunu belirtti.
Kişilerin farklı şeylere ihtiyacı olduğunu gördüğünü dile getiren Topbaş, "Ailelere gıda kolisi vermenin, ihtiyaçlarını sağlamadığını ve farklı şeyler yapmak gerektiğini eşime ilettim. Böylelikle marketten alışveriş etme imkanı sağlayan kupon sistemine döndük. Uzunca bir süredir bu çalışmayı sürdürüyoruz. İstanbul başlı başına bir ülke gibi. Her şehirden insanları gözlemleyebiliyorsunuz. Bazen çeşitli sebeplerden dolayı kendi sokağından bile dışarı çıkamayan insanları görüyorsunuz. Hizmete soktuğumuz kupon sistemi sayesinde insanları sosyalleştirdiğimize inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Amaçlarının, insanların hayatını yaşanabilir hale getirmek olduğunu vurgulayan Topbaş, "7 Bölgeden 7 Tepeye" isimli bir projeyi hayata geçirmenin hazırlıklarını yaptıklarını sözlerine ekledi.
"Bu sürece hanımca bir yaklaşım getirmeliyiz"
İstanbul Suriçi Grubu Derneği Genel Sekreteri Fatma Akın, Osmanlı'dan günümüze kadınların öneminden ve bulundukları konumdan bahsetti.
Akın, "Ülkemizin prangalardan ve sıkıntılardan kurtulmaya çalıştığı bir süreçte dirliğimizi, birliğimizi ve düzenimizi bölmeye çalışan, bizi bölen ve parçalayan bu sürece, hanımca bir yaklaşım getirmeliyiz. Bu süreçte sağduyulu, hakkın ve adaletin tesis edilebileceği, barışın ve huzurun geleceği günleri diliyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Özleyiş Topbaş, ilçe belediye başkanlarının eşlerinin de aralarında olduğu davetlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Topbaş'a, günün anısına İstanbul tablosu hediye edildi. - İstanbul