Haberler

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız Açıklaması

Abone Ol

"Tercih yapmamış veya ilçesinden uzakta, kendi belirlediği 3 ilçenin dışında herhangi bir okula yerleşen çocuklarımızı adreslerine yakın okula taşımak istiyoruz" "Tercihlerinin dışında bir okula yerleştirilen, hiç tercih yapmayan çocuklar için velilerimiz, bulundukları ilçelerdeki komisyonlara müracaat edecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında tercih yapmamış veya ilçesinden uzakta, kendi belirlediği 3 ilçenin dışında herhangi bir okula yerleşen çocukları, adreslerine yakın okula taşımak istediklerini ifade ederek, "Tercihlerinin dışında bir okula yerleştirilen, hiç tercih yapmayan çocuklar için velilerimiz, bulundukları ilçelerdeki komisyonlara müracaat edecek. Komisyon dilekçeleri değerlendirecek, bayramdan sonraki hafta da bize gönderecek. Biz de çocukların kayıtlarını gerçekleştireceğiz" dedi.

Muammer Yıldız, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdür Vekili Sabri Çelebioğlu'nu ziyaretinde gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TEOG puanı bulunan 1 milyon 291 bin öğrencinin 8'inci sınıftan 9'uncu sınıfa geçtiğini belirten Yıldız, başarılı bir uygulamayla öğrencilerin okullara yerleştirildiğini söyledi.

Başlangıçta yapılan yerleştirmenin ardından bazı öğrencilerin nakil olmak istediğini ve bu sürecin 5 hafta devam ettiği anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Geçen hafta itibarıyla tamamlanmış oldu. Özel öğretim kurumlarına giden çocuklardan dolayı sistemde şu anda 18 bin civarında kontenjan açığı var. Nakil yönetmeliği değişti. Bugün itibarıyla bundan sonraki süreçte 9, 10, 11, 12'nci sınıflar için de nakil süreci işliyor. Geçen yıl yönetmeliğe göre ayda 1 defa nakil butonu çalışıyordu ama yeni yönetmeliğe göre çocuklar pazartesi, salı, çarşamba, perşembe günleri tercihlerini yapıyor. Tercihlerini yapabilmeleri için sisteme girmeleri yeterli. Tabii talep ettikleri okulun da kontenjanı olması gerekiyor. Cuma günü sistem nakilleri gerçekleştiriyor. İstediği okula nakli alınan öğrenci eğitim-öğretime orada devam edecek. Nakil süreci sistem bütünlüğü içerisinde eğitim-öğretim devam ettiği sürece her hafta itibarıyla olacak."

Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 9. sınıflar için "İlk hafta, nakil sürecinden dolayı devamsızlıktan sayılmayacak" şeklinde genelgesi bulunduğunu hatırlatarak, "İkinci haftadan itibaren çocukların okullarına devam etmesi gerekiyor. 'Ben şu okula gitmek istiyorum' diyebilir ancak kaydının olduğu okula da devam etmesi esastır. Devam etmediği müddetçe devamsız sayılacak" diye konuştu.

"Tercihte bulunmayan çocuklar da sistem tarafından yerleştiriliyor"

Zorunlu eğitim kapsamında TEOG puanı olan her çocuğun yerleştirilmesinin esas alındığına değinen Yıldız, şunları söyledi:

"Azınlık cemaatlerinin kendine ait okulları var. Çocuk zaten 8. sınıfa orada kayıtlı ve orada devam edecek ancak sistem içerisinde gördüğümüz için yerleştirme yapıldı ve imam hatip liselerine yerleşen çocuklar da oldu. Bu, bakanlığın farklı bir niyetinden kaynaklanmıyor, sadece sistemde tercihte bulunmayan çocuklar da sistem tarafından yerleştiriliyor. Hristiyan, Musevi çocuğun imam hatibe yerleşmesi, sistemin yeni oluşundan ve öğrencilerin tercih yapmamasından kaynaklanıyor. Zaten bu tür durumların oluştuğu İstanbul'daki bazı cemaat mensupları, sistem açılır açılmaz birinci hafta çocukların nakillerini alabildiğini söyledi."

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, çocukların bir kısmının tercih yapmadığını, bir kısmının da tercih dışına yerleştiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Dünkü genelgeyle bu durumda olan çocukların kayıtlarının adreslerine en yakın okula yapılabilmesi için illerde, ilçelerde oluşturulacak komisyonlara yetki verildi. Tercih yapmamış veya ilçesinden uzakta, kendi belirlediği 3 ilçenin dışında herhangi bir okula yerleşen çocuklarımızı adreslerine yakın okula taşımak istiyoruz. Özellikle meslek lisesi, mesleki eğitim, imam hatip liseleri ve çok programlı liseler var. Bir ilçede komisyon bu çocukları yerleştirirken, bu okul türlerine yerleştirebilecek. Sosyal bilimler, fen liseleri ve anadolu liseleri bu grubun dışında yer alıyor. İllere verilen yetki devrinde bir çocuk istese de anadolu lisesine kaydını yapamıyoruz çünkü anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler liseleri hala bu anlamda nakil sürecinde bunları yapabilir.

Belli bir dilekçe formatı oluşturduk. Çocuklarının nakil olmasını isteyen veliler, ilçelere müracaat edecek. Tercihlerinin dışında bir okula yerleştirilen, hiç tercih yapmayan çocuklar için velilerimiz, bulundukları ilçelere gidip, ilçelerdeki formu doldurup, TEOG sonuçları, başlangıçtaki tercihlerini de ek bir dosyaya koyarak, müracaat edebilir. Komisyon dilekçeleri değerlendirecek, bayramdan sonraki hafta da bize gönderecek. Biz de çocukların kayıtlarını gerçekleştireceğiz."

"İstanbul'da da destek aldığı halde yerleşemeyen öğrencilerimiz var"

Muammer Yıldız, özel eğitim kurumlarına birinci yerleştirmenin yapıldığını ve ikinci yerleştirmenin sonuçlarının alındığını hatırlatarak, "İstanbul'da da destek aldığı halde yapmış olduğu tercihler itibarıyla bir özel eğitim kurumlarına yerleşemeyen öğrencilerimiz var. Bu konuda bakanlık çalışma yapıyor. Bu durumda olan öğrenciler için yeni bir tercih hakkı da verilebilir veya başka bir düzenleme de olabilir. Bana gelen talepler bu yönde" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Muammer Yıldız Anadolu Ajansı İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title