Haberler

İstanbul Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni

Abone Ol

Rektör Prof. Dr. Söylet: "Özgür bir üniversite özgür bireylerden oluşur. Toplumun, ideoloji ve siyasetlerden bağımsız, çevresine eleştirel bakabilen, kendini gerçeğin araştırmasına adamış bilim insanlarına ve üniversitelere çok ihtiyaç var" "Üniversite her zaman öncü olmak zorunda. Öğrencilerimizden yerel değerlerine sahip birer dünya insanı olmalarını istiyoruz"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, özgür bir üniversitenin özgür bireylerden oluştuğunu belirterek, "Toplumun, ideoloji ve siyasetlerden bağımsız, çevresine eleştirel bakabilen, kendini gerçeğin araştırmasına adamış bilim insanlarına ve üniversitelere çok ihtiyaç var" dedi.

Üniversitenin yeni akademik yıl açılış töreni, Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda yapıldı.

Törende konuşan Söylet, öğrenci ve akademisyenlere yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diledi.

Söylet, Türkiye'nin en fazla bilimsel eserlerini üreten, dünyanın en köklü üniversiteleri arasında yer alan 560 yaşındaki üniversitenin açılış töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bir dünya üniversitesinin rektörü olarak sizlere bu salonda 5. kez hitap ediyorum" dedi.

Her yıl akademik yılı açılış döneminde farklı bir temaya dikkati çektiklerini ifade eden Söylet, "Bu temayla ülkemizde ve dünyamızda gördüğümüz önemli bir soruna dikkati çekmek istiyoruz. Bu yıl açılışımızı, üniversitelerin başka işlevlerinin olduğunu bize hatırlatacak 'Sorumluyuz Hepimiz' sloganıyla veriyoruz. Çünkü üniversitelerin eğitim, bilimsel üretim, toplum hizmeti ve gerçeği araştırmanın dışında başka sorumluluklar taşıdığına da yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Söylet, yönetim olarak öğrencilerin sosyal sorumluluk, çevre bilinci gibi konulara dahe duyarlı olması için çalıştıklarını dile getirerek, üniversitelerin sosyal sorumlulukta da topluma öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

Üniversitenin her zaman öncü olmak zorunda olduğunu belirten Söylet, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öğrencilerimizden yerel değerlerine sahip birer dünya insanı olmalarını istiyoruz. Özgür bir üniversite özgür bireylerden oluşur. Toplumun, ideoloji ve siyasetlerden bağımsız, çevresine eleştirel bakabilen, kendini gerçeğin araştırmasına adamış bilim insanlarına ve üniversitelere çok ihtiyaç var. Özgür beyinler, yenilikçi beyinler, hiçbir baskı altında olmayan, siyasi ya da ideolojik baskıya maruz kalmayan rahatlıkla kendini ifade eden beyinlerdir. Toplum, üniversiteden araştırma yapmasını, insanlığın işine yarayan ürünler ortaya koymasını bekliyor. Ancak bu beklentilerin yerine gelebilmesi için elbette öğretim üyelerine kendilerini rahat hissedebilecekleri bir ortam sunmak gerekiyor. Siyasi ve ideolojik tartışmaların dışında tutulan gerçek bir üniversite sunma peşindeyiz. Göreceksiniz ki sesimiz böyle devam ettiğimiz müddetçe daha fazla çıkacak."

"Fakülteleriniz için ilişkilerinizi kullanın, lobicilik ayıp değil demokrasinin gereğidir"

Söylet, bütçelerinin yeterli olmadığını belirterek, bunun için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Salondaki akademisyenlere seslenen Söylet, şunları kaydetti:

"Hepiniz fakülteleriniz için lütfen ilişkilerinizi kullanın, lobicilik ayıp değil demokrasinin gereğidir. Kim daha çok yakın durursa, kim lobicilik yaparsa ağlayan çocuğa meme verirler. Bunu sakın unutmayın. Öğrencilerin dikkatinin dağılması durumunda eğitimciler, onların dikkati doğrultusunda bilgi paylaşımında bulunması gerekiyor. Size yalvarıyorum iki tane eksik anlatın. Ancak onlarla göz teması kurarak deneyimlerinizi, kültürünüzü, sosyal olayları paylaşın."

Sanatçı Fatih Erkoç'un piyano resitali sunduğu törene, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Yunus Söylet Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title