Haberler

İstanbul Üniversitesi Rektörü'nün Çin Temasları Sürüyor

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İÜ Heyeti Pekin, Xİ'an ve Şangay'daki üniversiteler ile Mevlana Programı Anlaşmaları ve ikili anlaşmalar yapmak üzere Çin'e gitti.

Mevlana Programı yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan YÖK'ün başlattığı bir program. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamakta.

Remnin University of Chine

Bu amaçla Çin'in başkenti Pekin'e giden İstanbul Üniversitesi Heyeti 4 Kasım günü ilk olarak Remnin University of Chine ile görüşmelerde bulundu. Mevlana Programı kapsamında prensip olarak anlaşma sağlayan iki üniversite ilk olarak öğrenci değişimini başlatıyor.

Chine University Of Political Science and Law

İstanbul Üniversitesi Heyeti ikinci olarak Chine University Of Political Science and Law heyeti ile görüştü ve Mevlana Programı anlaşmasını imzaladı. University Of Political Science and Law Rektörü, Prof. Dr. Jin Huang toplantıda ilk defa üniversitelerinde bir Türk Üniversitesi Rektörünü ağırladıklarını söyleyerek, yaklaşık Çin'de 2700 üniversite olduğunu ve bu üniversiteler arasında bir çok alanda ilk üçte olduklarını belirtti. Rektör Huang Türkiye'ye ikili ilişkiler konusunda çok önem verdiklerini, bunu İstanbul Üniversitesi ile başlamanın kendileri için çok doğru bir karar olduğunu söyledi.

Pekin Büyükelçimiz Ziyaret Edildi

İstanbul Üniversitesi Heyeti Pekin Büyükelçimiz Murat Salim Esenli'yi de ziyaret etti. Büyükelçi'ye Çin'de başlatılan eğitim çalışmaları ilgili bilgi verdi.

Pekin Üniversitesi ile Görüşmeler Yapıldı

İstanbul Üniversitesi Heyeti salı günü (5 Kasım 2013) Pekin Üniversitesi ile Mevlana Programı çerçeve anlaşmasını imzalama konusunda görüş birliğine vardı. Mevlana programı hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra konuşma yapan Pekin Üniversitesi Rektör Vekili Li Yansong, Mevlana Değişim Programı çerçevesinde öğrenci ve akademisyen göndermek istediğini belirterek dünyanın ilk 500 üniversitesinde yer alan İstanbul Üniversitesi ile işbirliği yapmanın karşılıklı deneyimlerini arttıracaklarını söyledi.

Yansong 1898 yılında kurulan Pekin Üniversitesi'nin uluslararası değişim programlarında hızla yer almak istediğini belirterek, bunu İstanbul Üniversitesi gibi 600 yıla yaklaşan köklü bir üniversite ile gerçekleştirmenin heyecan verici olduğunu söyledi.

İkili Görüşmeler ve Mevlana Programı ön protokol imza konusunda anlaştığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet iki üniversitenin köklü geçmişleri olduklarını, öncelikle 2 öğrenci ya da öğretim üyesi ile belli bir kontenjan çerçevesinde projeyi başlatacaklarını, bunun daha da gelişeceğini belirtti. Rektör Prof. Dr Söylet, Pekin şehrinin adını alan üniversite ile İstanbul şehrinin adını alan İstanbul Üniversitesi'nin uluslararasılaşma konusunda ciddi adımlar attıklarını ve bu çerçevede İstanbul Üniversitesi'nin Çin'deki üniversitelerle işbirliğini çok önemsediklerini söyledi. Rektör Söylet aynı zamanda Japonya'daki üniversiteler ile de Mevlana anlaşması yapmak üzere çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi Heyeti Xi'an da Northwest Üniversitesi'nde

İstanbul Üniversitesi heyeti Xi'an'da bulunan Northwest Universitesi ile Mevlana Değişim Programını imzaladı. 13 bin lisans, 7 bin yüksek lisans ve 6 bin uzaktan eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 26 bin öğrenciye sahip. Arkeoloji, iletişim ve Eczacılık alanında Çin'in önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Northwest Üniversitesi ile 2014 yılının yazında değişim programına başlanmasına karar verildi.

Northwest Universitesi'ni 2009 yılında ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, öğrencilere bir konferans vermişti. Ayrıca Northwest Universitesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ekonomi alanında Fahri Doktora unvanı vermişti.

Northwest Universitesi Rektörü Prof. Dr. Fang Guanghua Türkiye'nin son dönemde büyük bir ekonomik atılım yaptığını, kişi başı milli gelirlerini 10 bin doların üzerine çıkarttığını söyleyerek, Marmaray Projesini hakkında da bilgi sahibi olduklarını belirtti. Rektör Prof. Dr. Guanghua Marmaray projesinin kendilerini çok etkilediğini ve bu projeleri gerçekleştiren Türkiye'ye öğrenci ve akademisyen göndermeyi çok istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fahri doktoru olduğu üniversite ile mezun olduğu üniversitenin güzel bir iş birliğini başlatacaklarını sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Northwest Üniversitesi'nin kendi bölgesindeki sorunlara bu kadar çok odaklanıp, bu çerçevede projeler üretmeye yönelik çalışmalar yapmasından ve Marmaray ile Türkiye'de yıllık kişi başına milli gelirimizin 10 bin doların üzerine çıktığının yakından takip edilmesinden çok etkilendiğini söyleyerek, arkeoloji, ekonomi, iletişim, tarih ve eczacılık gibi alanlarda Mevlana Değişim programı çerçevesinde öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğini hemen başlayacaklarını belirtti. İki ülke arasındaki yakınlaşmanın hem ekonomik hem de eğitim alanında daha da gelişeceğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Söylet, uzun yıllar sürecek bir iş birliğinin adımını atmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Northwest Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Huan Minxing' in 2014 yılı Mayıs ayında Türkiye üzerine düzenleyeceği kongrede karşılıklı olarak öğretim üyeleri ile birlikte çalışmak üzere anlaşıldı. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet'in Northwest Üniversitesi'nin Ortadoğu üzerine yapacağı alan araştırmalarında da beraber çalışma önerisi olumlu bulunarak kabul edildi.

İstanbul Üniversitesi Heyetinde Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet ile birlikte, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, İÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgin Saydam, İÜ Genel Sekreteri Metin Küçük, Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Doç. Dr. Ergün Yolcu ve Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Eyüp Sarıtaş yer aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Yunus Söylet Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title