Haberler

İstanbul ve Adana Arasında İmsak Aynıyken İftar Neden Farklı?

Abone Ol

Adana İl Müftüsü Arif Gökce, Adana ile İstanbul'da aynı saatte imsak yapılıyorken iftar saatlerinin neden farklı olduğunu açıkladı.

Adana İl Müftüsü Arif Gökce, Adana ile İstanbul'da aynı saatte imsak yapılıyorken iftar saatlerinin neden farklı olduğunu açıkladı. Enlem farkına dikkat çeken Gökce, Kuzey Kutbu'na gidildikçe günlerin uzadığını, İstanbul'un da Adana'dan daha uzun gündüz yaşadığını, bu yüzden aynı saatte imsak yapılıp oruca başlandığını, akşam ise farklı saatte iftar yapıldığını bildirdi.

Vatandaşlar tarafından en çok sorulan sorulardan birini yanıtlayan Arif Gökce, "Adana ilimiz 36. enlemde iken, İstanbul ilimiz ise 41,5. enleminde bulunmaktadır. Kuzey Kutbu'na gidildikçe günlerin uzadığını dikkate alırsak İstanbul ilimiz bizden daha uzun gündüz yaşamaktadır. Dolayısıyla bizimle aynı saatte imsak yapıp oruca başlarken, akşam farklı saatte iftar yapmaları bundan kaynaklanmaktadır" dedi.

Dünyanın elips/eğik yapısından dolayı meydana gelen olaylara dikkat çeken Gökce, "Kuzey Kutbu'nda 24 saat gündüz yaşanırken, Güney Kutbu'nda 24 saat gece yaşanmaktadır. Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüzler uzar geceler kısalır, güneye gidildikçe ise tersi olur. Kuzey Yarımküre'de en uzun gündüz, en kısa gece yaşanırken, Güney Yarımküre'de en kısa gündüz, en uzun gece yaşanır. Ortada yanlış bir hesaplama olmayıp, durum tamamen Dünya'nın Güneş'e olan konumuyla alakalıdır" ifadelerini kullandı.

İmsak vaktiyle ilgili farklı görüşlerin medyada tartışılmasından ötürü Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsak saatini belirlemekteki yöntemini açıklayan Müftü Gökce, şöyle devam etti:

"İslam hukukçuları birçok ayette ve hadislerdeki ifadelerden hareketle fecri 'Fecr-i Kazib, Fecr-i Sadık' veya 'Birinci Fecir, İkinci Fecir' şeklinde ikiye ayırarak açıklamakla birlikte Fecr-i Sadık'ın ufukta beyazlığın enlemesine yayıldığı vakit mi, yoksa bu beyazlıktan sonra ufukta kızıllığın yayılması vakti mi olduğu konusunda ihtilaf etmiş olmakla birlikte İslam alimlerinin çoğu ortak kanaat belirtmişlerdir. İslam alimleri, Hicri 3. asırdan itibaren namaz vakitlerini hesaplarla belirlemeye başlamış ve imsak vaktini de hesapla belirlemişlerdir. İslam alimlerinin büyük çoğunluğu, imsakin hesaplanmasında Güneş'in 18 derece ufka yaklaştığı vakti benimseyerek 'Fecri Sadık'ı hesaplamışlardır. İslam alimlerinin bazıları ise daha ihtiyatlı davranmak üzere Güneş'in 19 derece ufka yaklaştığı vakti esas almışlardır. Diyanet İşleri Başkanlığı, imsakın belirlenmesinde Hicri 3. asırdan itibaren süregelen 18 dereceyi esas almıştır. Günümüzde İslam dünyasının neredeyse tamamına yakını Mekke, Medine de dahil olmak üzere imsak vaktinin hesaplanmasında 18 dereceyi esas almaktadırlar." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Arif Gökce İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title