Haberler

İstanbulu'un Tarihi Bostanları İmara Açıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Tarihi İstanbul Surları boyunca uzanan Yedikule Bostanları ve çevresini imara açacak plan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi.

Tarihi İstanbul Surları boyunca uzanan Fatih Yedikule Bostanları ve çevresini imara açacak plan değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edildi.

Geçtiğimiz günlerde tarihi surların dibinde başlayan süs havuzu inşaatı ile yeniden gündeme gelen Osmanlı mutfağının arka bahçesi olan bostanlar ve çevresinde, yenileme projesi kapsamında, sosyal tesis, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek.

OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Sulukule ve Tarlabaşı gibi 5366 sayılı Yenileme Kanunu kapsamına alınan Yedikule Bostanları için Fatih Belediyesi'nin hazırladığı uygulama imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşüldü. Yedikule ve Belgradkapı arasında yer alan Bizans döneminden kalan surların dibinde yer alan bostanları imara açacak plan değişikliği, CHP ve MHP'li üyelerin ret oylarına rağmen Meclis'ten oybirliği ile geçti.

Büyükşehir Meclisi'nde tartışmalı bir şekilde kabul edilen imar planı değişikliğine göre, tarihi Yedikule Bostanları'na süs havuzu, sosyal tesis, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. Alanın bir kısmı ise bahçe olarak kullanılacak.

CHP'DEN UYARI KÜLTÜR KATLİAMININ ORTAĞI OLURSUNUZ

UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer alan bostanların 'Zirai Botanik Dinlenme Alanı adı altında yok edileceğini belirten CHP'li İmar Komisyonu Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu karara tepki gösterdi.

Kararın alelacele verildiğini savunan Hacıalioğlu, 'Sura bitişik alanlarda bulunan bostanların korunacağına dair kararlar da alınmıştı. Sosyal tesis, otoparklar, konut alanı düzenlemeleri yapılarak imara açılıyor. Burada yapılan her çalışma tarihsel dokuya zarar veriyor. Dosya geri çekilsin. Yoksa burada onaylanması halinde, bir kültür katliamının ortağı olursunuz dedi.

Eleştirilere yanıt veren AK Parti'li İmar Komisyonu Başkanvekili Timur Soysal ise alanın mezbelelik bir halde olduğunu söyleyerek, 'Orası bostanlıktan çıkmış, hafriyat atıklarıyla doldurulmuş, tinercilerin yatağı haline gelmiş bir yerdi ifadesini kullandı.

KORUMA KURULU'NUN ONAYINA SUNULACAK

Osmanlı'nın 16. ve 17. Yüzyıl'dan itibaren uyguladığı tarım yöntemlerini günümüze taşıyan bostanlar, 17. Yüzyıl'dan kalma haritalarda İsmail Paşa Saray Bostanı olarak geçiyor. Dünya Miras Alanı ve Karasurları İç Koruma Alanı sınırında yer alan bostanları da kapsayan plan değişikliği, Koruma Kurulu'nun da onayına sunulacak. Kurul, planları onaylarsa yürürlüğe girecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tarlabaşı Sulukule Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (19)

hamit:

bir karis bos yer birakmadilar. Istanbulda nefes alacak yer kalmadi. Yandaslara is ve vurgun ortami hazirlama planlari.

Yanıtla219
çözüm süreci:

geziciler hemen harekete geçerler. . . bostanlara özgürlük diye. . . ve bu aradada_ bedelli askerlik hakkımız diye. . . pankartlarını bile hazırlamışlardır. . . en çok bedelli askerliği geziciler istiyor. . .

Yanıtla121
BIROL:

BU ne ya? Ülke yi parselledi AKP? Rant rant rant. . . . .

Yanıtla012
Ali Mobil-IOS:

YAZIKLAR OLSUNNN...

Yanıtla09
yanii:

yazık yaaa her taraf betonlaşıyor

Yanıtla08
DELİ KUYU TAŞ:

BKNZ TOPBAŞLAR. .

Yanıtla08
halidmobilWeb@haberler.com:

Heryeri ya sattiniz yada etrafinizdakilere peskes cektiniz.gozunuzu toprak doyuracak nasil hesap vereceksiniz allaha

Yanıtla08
CESURTÜRK:

kültür talanı değil define talanı olacak

Yanıtla07
deva:

satilmadik bir(orasi) kalmisti durmak yok satmaya devam

Yanıtla06
mehhhhmobilWeb@haberler.com:

meeeeeeeehhh

Yanıtla04
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title