İstihdamda Öncelik "Dezavantajlılar"Da
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: "Kamuda 3 bin 500 civarında olan engelli istihdamını hükumetimiz döneminde 35 binin üzerine yükselttik" "Dezavantajlı kesimdeki kadın, engelli ve gençlerin daha farklı özel istihdam strateji teşvikleri uygulayarak istihdamını sağlamaya.
GÖKHAN YILMAZ - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, kamuda 3 bin 500 civarında olan engelli istihdamını hükumetleri döneminde 35 binin üzerine yükselttiklerini belirterek, "Dezavantajlı kesimdeki kadın, engelli ve gençlerin daha farklı özel istihdam strateji teşvikleri uygulayarak istihdamını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Etyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli istihdamını ön plana çıkardıklarını, bu kişileri, mümkün olduğu kadar işe yerleştirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.
Hükumetleri döneminde yapılan düzenlemeyle engelli istihdam zorunluluğunun yüzde 2'den 3'e yükseltildiğini anımsatan Etyemez, "Engelli istihdamının yapılıp yapılmadığını firmaları, iş yerlerini ve kamu kuruluşlarının denetimini yaparak tespit edebiliyoruz. Yasanın gerektirdiği oranda engelli çalıştırmayanlara da ceza uyguluyoruz" diye konuştu.
Etyemez, Ulusal İstihdam Stratejisi'ni belirlediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bunun içinde dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal politikalar var. Dezavantajlı kesimleri kadınlarımız, gençlerimiz ve engellilerimiz olarak belirledik. Her üçü de ülkemiz açısından dezavantajlıdır. Yeni yetişen gençlik mesleki eğitim, iş bulma, iş ve maaş beğenmeme sorunu yaşıyor. Ülkemizin toplumsal yapısı itibarıyla kadınlarımızın da dezavantajlı durumu var çünkü erkeklerde yüzde 76 istihdama katılma oranı, kadınlarımızda yüzde 30-31 civarında. Bunu, yüzde 22-23'ten buralara çıkarttık. Engellilerimiz de bu grubun içinde. Dezavantajlı kesimdeki kadın, engelli ve gençlerin daha farklı özel istihdam strateji teşvikleri uygulayarak istihdamını sağlamaya çalışıyoruz. Teşvikler sonucunda onların istihdamını daha ön plana alıyoruz. Özel politika uyguluyoruz."
Çalışma hayatındaki sorunların ya da eksikliklerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Alo 170" hattından kendilerine iletildiğini anımsatan Etyemez, bildirilen her türlü sorun ve şikayeti ilgili birimlere ileterek çözümünü takip ettiklerini sözlerine ekledi. - Zonguldak