İstiklal Marşı'nın Kabulünün Yıl Dönümü
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon, "Dedem, milli mücadelede halkın neler yapması gerektiğini anlatmıştır.
İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon, "Dedem, milli mücadelede halkın neler yapması gerektiğini anlatmıştır." dedi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstiklal Marşı'nın kabulünün 96'ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla Mimar Sinan Kongre Merkezinde anma programı düzenlendi.
Fotoğraf sergisinin açılışının ardından düzenlenen konferansta konuşan Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon, Burdur'da milletvekilliği yapan Mehmet Akif'in, Çankırı ve Kastamonu'da vaazlar verdiğini anlattı.
Ersoy'un milletvekilliğini mecliste aktif olarak değil, Anadolu'daki insanlarla bir araya gelerek, milli mücadele için çalışmalar yaparak geçirdiğini belirten Argon, "Dedem, milli mücadelede halkın neler yapması gerektiğini anlatmıştır. Çankırı vaazında dedem 'İlk defa burada sizinle cuma namazı kılacağım çünkü İstanbul'da başka milletlerin bayrakları vardır. Bu bayrakların altında bize cuma namazı kılmak haramdır. Bu işgale karşı çıkan Mustafa Kemal'in etrafında toplanınız.' demiştir." diye konuştu.
İstiklal Marşı ayetle başlar
"Bugün hala Akif'in yazdığı Milli Marş bizi ürpertiyorsa ve kendimize getiriyorsa bu onun samimiyetinin satır satır nakşedilmesinden başka bir şey değildir." diye konuşan gazeteci-yazar Fatih Bayhan ise İstiklal Marşı'nın 571 kelime bin 453 harften oluştuğunu ifade eti.
Bayhan, 1453'ün İstanbul'un fethi, 571'in ise Hz. Muhammed'in doğum yılı olduğuna dikkati çekerek, "Bu bir mucizedir. Üstüne üslük marşımız ayetle başlıyor. 'Korkma' bir ayettir. Bizim ayete dayanan bir marşımız var." diye konuştu.
Konferansın ardından Fatih Bayhan'ın yazdığı "Mehmet Akif'in İdeal Nesli Asım" ve "Gençler İçin Safahat" adlı kitaplarını Selma Ersoy Argon imzaladı.
Programın sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, konuşmacılara çiçek takdim etti.
AKBEM öğrencileri gösterilerle andı
Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür ve Bilgi Eğitim Merkezi (AKBEM) öğrencileri de İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u andı. Yenimahalle Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazma hikayesi tiyatro gösterisi olarak sahnelendi.
Ayrıca AKBEM öğrencileri Aybegüm Şimşek ve Nehir Arslan, keman ve piyano performanslarıyla İstiklal Marşı'nı enstrümantal olarak yorumladı.