İsveç Başkonsolosluğu Sanayi Liderlerini Ağırladı
28 Mayıs tarihinde düzenlenen "Swedish Heavy Metal" temalı etkinliği, sanayi dünyasının liderlerini bir araya getirdi.
İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander ve İsveç Ticaret Başmüşaviri ve Business Sweden Türkiye Müdürü Antoine Fanoun'un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik kapsamındaki panelde TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, Royal Technical Institute Üniversitesi İş Geliştirme Koçu Donnie Lygonis, Nobel Müzesi Küratörü Tobias Degsell ve İnomer Genel Müdürü Şirin Elçi konuşmacılar arasında yer aldı. Etkinliğe; Volvo Car Türkiye, ABB, Atlas Copco, SKF, Roxtec International, Camfil, SSAB, TeliaSonera ve NTG Türkiye gibi şirketler de katıldı.
Panelde; Türkiye-İsveç ekonomik ilişkileri, mühendislik ve endüstri sektörlerinde; AR-GE, yaratıcılık ve inovasyon gibi konuların altı çizildi. İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander, açılış konuşmasının ardından "Mühendislik ve Ekonomik Kalkınmada Yaratıcılık" temalı bir konuşma yaptı.
Başkonsolos Odlander etkinlikle ilgili şunları söyledi; "İsveç'ten çıkan ürünler günlük hayatta, dünyanın her köşesinden milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Sanayiden gıdaya, mobilyadan teknolojiye kadar pek çok alanda İsveç markaları lider konumda. Bunların arasında hemen hemen her alanda kullanılan rulmanlar ve bunu icat eden SKF; bugün her araçta bulunan üç noktalı emniyet kemeri ile Volvo; internet üzerinden görüntülü telefon görüşmesi sağlayan Skype; IKEA ve Spotify gibi markalar bulunmakta. Bunu, ülkenin ulusal startejisi olan ve uzun yıllardır kamu ve özel sektör tarafından da desteklenen yaratılıcığa borçluyuz. İsveç ve benzeri ülkelerin sanayideki başarısı, yaratıcılığın ekonomik kalkınmanın temel taşı olduğunun kanıtıdır. Türkiye de son yıllarda, yaratıcı zeminler sağlama konusunda azımsanmayacak bir yol kat etti. Bu girişimlerin kısa süre içinde meyvelerini vereceğine inanıyoruz."
İsveç Ticaret Başmüşaviri ve Business Sweden Türkiye Müdürü Antoine Fanoun ise "İsveç, yaratıcılık yönüyle, uluslararası alanda artık bir marka haline geldi. Ülkenin bu başarısı, İsveçli şirketlerin dünya devleri arasına girmesini sağlayan en büyük etkenlerden biri. Türkiye'de başarılı şekilde faaliyet gösteren pek çok İsveçli şirket bulunuyor. 'Swedish Heavy Metal' gibi etkinlikler ve girişimlerimiz ile yeni işbirliklerine kapı açacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
İsveç'in en prestijli üniversitelerinden Royal Technical Institute Üniversitesi İş Geliştirme Koçu Donnie Lygonis paneldeki konuşmasında endüstriyel gelişim ve inovasyon konularına değinerek "İnovasyon ve girişimcilikten bahsederken sadece gençliğe odaklanmamak gerekir. Her ülkeden ve her yaştan bireyler yenilik çıkarabilirler. Bu nedenledir ki; İsveç gibi genç olmayan bir ekonomi bile söz konusu inovasyon olduğunda başarılı olabiliyor. İnovasyon genel olarak pazara ve tüketicilere erişerek çoğunluğun yararına odaklanmalı. Araştırmalardan en iyi şekilde yararlanmanın yolu ise bulguları doğru olarak inceleyebilecek kişiye teslim etmek. Araştırma ve inovasyona olanak tanımak için akademi ve iş dünyasını daha yakın tutmaya çalışıyoruz. Pazarın mevcut durumuyla birlikte inovatif hedefi de göz önünde bulundurmak çok önemli. Ürün pazara girinceye kadar geçen zamanı vurgulamaktansa pazara giriş zamanlamasına odaklanmalıyız" dedi.
TÜGİAD Başkanı Çuhacı: "Ekonomik Gelişim için Kilit Nokta Genç Girişimciliği"
G20 ülkelerinde inovasyonun önemli bir gündem maddesi olduğunu, G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesinde de genç girişimcilerin bir araya geleceğini ve girişimcilik kültürünün nasıl geliştirilebileceğini belirten panel konuşmacılarından TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, sözlerine söyle devam etti: "İnşaat sektörü Türkiye'de en popüler alanlardan biri; gençler de bu sektöre büyük ilgi gösteriyor. Türkiye'nin bu alanda büyüdüğünü göz önünde bulundurursak inovatif açıdan geliştirilmeye fazlasıyla açık olduğunu söyleyebiliriz." E-ticaret alanında da Türkiye'nin başarılı girişimcilik hikayeleri bulunduğunu belirten Çuhacı, konuşması sırasında konuyla ilgili örnekler de verdi.
Stockholm'de yer alan Nobel Müzesi'nin Küratörü Tobias Degsell dünyayı değiştiren inovasyonların ortak noktalarına değinerek "İnovasyon ve yaratıcılık düşünme ile ilgili olduğu kadar fikirleri pratiğe dönüştürmekle de ilgili. Alfred Nobel'den günümüzdeki kreatiflere kadar tüm 'yenilikçiler'in ortak noktası bir arada, sıkı çalışmak ve sorgulamak. İsveç'teki eğitim sistemi, herkesin deneyip hata yapabileceği bir platform sunmak için bu unsurları kullanıyor. Üstelik eğitim ücretsiz olduğu için herkes aynı hakka sahip. Böylece herkes, yeni alanlarda kendini test ederken mevcut durumu sorgulayabiliyor" dedi.
Konuşmacılar arasında yer alan İNOMER Başkanı Şirin Elçi ise "Girişimciliği alternatif bir kariyer rotası olarak gören gençler için destek programları çok önemli. Devlet, yeni işletmelerin büyümesi için start-up'lara ve girişimcilere farklı boyutlarda teşvikler sağlıyor. Devletin teşvikleri arasında teknopark, kuluçka, teknoloji transferi ve küme geliştirme faaliyetleri de bulunuyor. Tüm bunların, farklı sektörlerin, şirketlerin ve paydaşların bir arada çalışmasıyla tam olarak anlam kazanabileceğine inanıyorum" dedi.
Panelin ardından İsveç Başkonsolosluğu'nun bahçesinde, geçtiğimiz aylarda Türkiye'de ilk restoranını açan İsveçli restoran zinciri O'Leary's tarafından seçme lezzetler sunulurken, ünlü sanatçı Kristin Amparo canlı performansıyla geceyi renklendirdi.