İsviçreli Emniyet Müdürünün Davası Ertelendi
Tatile geldiği Antalya'dan ülkesine dönerken valizinde tarihi değeri olan taş parçası bulunan ve avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp sınırdışı edilen İsviçreli polis müdürü 50 yaşındaki Christian Varone'nin...
Tatile geldiği Antalya'dan ülkesine dönerken valizinde tarihi değeri olan taş parçası bulunan ve avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp sınırdışı edilen İsviçreli polis müdürü 50 yaşındaki Christian Varone'nin yargılandığı dava, 19 Mart'a ertelendi.
Eşi Denise Varone ile birlikte Antalya'ya tatile gelen İsviçre'nin 13 şehirden oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, burada tarihi yerleri gezip, ülkesine dönmek için 31 Temmuz 2012'de Antalya Havalimanı'na gittiğinde, X-Ray cihazından geçirilen valizinde taş parçası bulundu. Nöbetçi arkeolog tarafından yapılan ilk incelemede, tarihi eser değeri taşıdığı belirlenen parça, el konularak Antalya Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. İsviçreli polis müdürü de nöbetçi mahkemece tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi'ne konuldu.
Ülkesinde popüler olan polis müdürü Christian Varone'nin tutuklanması, İsviçre'de günün konusu oldu ve medyada geniş yankı buldu. Avukatının itirazı üzerine Christian Varone, kısa süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, ardından sınırdışı edildi.
Valais Kantonu Emniyet Müdürü olan ve Mart ayında İsviçre'de kanton bakanlar kurulu ile federal meclise girmek için seçimlere hazırlanan Christian Varone'nin yargılanmasına bugün Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşmada Varone'yi avukatı Yasemin Mataracı ile birlikte Antalya Barosu eski Başkanı Zafer Köken de savundu. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkoloji Bölümü'nden 3 kişinin hazırladığı son bilirkişi raporuna itiraz eden Avukat Zafer Köken, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden oluşturulacak bir heyetten rapor alınmasını talep etti. Diğer avukat Yasemin Mataracı ise 6 sayfalık yazılı savunmasında, "Her eserin 'etüdlüktür' diye koruma kararı yoktur. Bu konuyla ilgili Yargıtay içtihatları var" dedi.
İsviçre basınından çok sayıda gazetecinin de takip ettiği duruşmada Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, savcı Hacı Mehmet Güdül'e görüşlerini sordu. Savcı Güdül, bugüne kadar alınan bilirkişi raporlarının yeterli olduğunu, başka rapor alınmasına gerek olmadığını bildirdi. Mahkeme Başkanı Teke, Cristian Varone'nin avukatlarının beşinci kez bilirkişi raporu isteme telebinin gelecek duruşma görüşülmesine karar vererek duruşmayı 19 Mart gününe erteledi.
ÇELİŞKİLER VAR
Duruşma bitiminde ise avukat Yasemin Mataracı gazetecilere yaptığı açıklamada müvekkilinin suçsuz olduğuna inandığını ve raporlarda çelişki bulunduğunu söyledi. Daha önce resmi olarak alınan 3 rapor ile kendilerinin ücretini ödeyerek aldıkları özel rapor arasında çelişkiler bulunduğunu belirten Mataracı, "Bu çelişkilerin giderilmesini talep ettik ve yeniden bilirkişi raporu istedik" dedi.
4 FARKLI RAPOR OLDU
Varone tutuklandığında nöbetçi arkeologların 'tarihi eser değeri taşıyor' diye rapor verdiği parça hakkında Antalya Müzesi arkeologları da aynı yönde görüş bildirdi. İsviçreli Polis Müdürü Varone'nin avukatı Yasemin Mataracı'nın girişimiyle, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy'dan alınan raporda ise taşın arkeolojik değer taşımadığı görüşü belirtildi. Bunun üzerine mahkeme Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden 3 kişilik bir heyet oluşturularak, yeni bir rapor hazırlanmasına karar verdi, mahkemeye ulaşan bu raporda ise Dor ve İyon tarzlarının bileşimi olan korinth (sütun) başına ait kopmuş parçanın taşınır bir kültür varlığı olduğu, taş parçasının tasnif ve tescile tabi olup, müzelerde korunması gereken etütlük eser niteliği taşıdığına yer verildi. - Antalya