Haberler

İtalya'da Çocuklarına Aşı Yaptırmak İstemeyen 130 Aile Avusturya'dan Sığınma İsteyecek

Abone Ol

İtalya'da 130 aile, çocuklarına aşı yaptırmayan ebeveynlere cezayı öngören yeni kararnameye tepki olarak Avusturya'dan sığınma isteyeceklerini açıkladı.

İtalya'da 130 aile, çocuklarına aşı yaptırmayan ebeveynlere cezayı öngören yeni kararnameye tepki olarak Avusturya'dan sığınma isteyeceklerini açıkladı. Aileler, çocuklara yapılan aşıların "kimyasal bir katliam" olduğunu savunuyor.

İtalya'da hükümet, aşı karşıtı kampanyaların artması üzerine bazı hastalıklarda artış görülmesini gerekçe göstererek, 6 yaş öncesi çocuklara 12 aşıyı zorunlu hale getirmişti.

Geçen ay Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ve önceki gün yürürlüğe giren kararnameye göre, difteri, çocuk felci, boğmaca, kabakulak, kızamık ve su çiçeğinin de aralarında bulunduğu aşıları çocuklarına yaptırmayan ebeveynlere, 7 bin 500 euroya kadar para cezası verilecek.

Aşı yaptırılmayan çocuklar da, anaokulları ve ilköğretim okullarına kabul edilmeyecek.

"Sadece savaştan kaçanlar değil, insan haklari ihlal edilenler de siğinma talep edebilir"

Ülkede sayıları giderek artan aşı karşıtlarının öfkesine neden olan kararnameye en sert tepki ise, ülkenin Almanya ve Avusturya sınırındaki Güney Tirol'de yaşayan 130 aileden geldi.

Aktivist Reinhold Holzer, çocuklarını aşılamak istemeyen aileler olarak hem İtalya hem de Avusturya cumhurbaşkanlarına ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'na birer mektup gönderdiklerini anlatarak, bu kararnamenin bir insan hakkı ihlali olduğunu savundu.

Avusturya'dan sığınma isteyeceklerini duyuran Holzer, "Sadece savaştan değil, insan hakları ihallerinden kaçanlar da sığınma talep edebilir. Çocuklarımızı bu aşılarla zehirlemeyeceğiz" dedi.

"Bu bir kimyasal katliamdır"

Aşıları, "çocuklara zarar veren kimyasal bir katliam" olarak niteleyen Reinhold Holzer, "Biz, Güney Tirollü aileler olarak, çocuklarımıza bu kötülüğü yapmamak ve yüksek meblağlı cezalara maruz kalmamak için zaten sınırında olduğumuz Avusturya'ya sığınacağız" diye açıklamasını sürdürdü.

1990'lı yıllarda da bir çiftin, 4 çocuğuna hiç aşı yaptırmadığı gerekçesiyle yargılanmaları ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Yargıtay, söz konusu çifin, anne-babalık haklarının elinden alınması gerektiğine hükmetmişti.

Bu karar üzerine aile, Avusturya'ya kaçmış, bazı siyasilerin devreye girmesiyle bir süre sonra ülkeye geri dönmüştü.

Hükümet: Bilimsel olmayan teorilere müdahale ettik

İtalya'da söz konusu aşılar, yaptırım uygulanmamakla birlikte önceden de zorunluydu.

Ancak son yıllarda yürütülen karşı kampanyalar ve çocuklarını aşılamayan ailelerin sayısının hızla artması üzerine hükümet tedbir alma yoluna gitmişti.

Başbakan Paolo Gentiloni, ülkede uzun süredir sert tartışmalara sebep olan aşı meselesine ilişkin kararnameyi, "bilimsel olmayan teorilerin yayılmasına müdahale" olarak savunmuştu.

Hükümet, özellikle kızamık hastalığının geçen yıla oranla 3 kat artttığına da dikkat çekiyordu.

Dünya Sağlık Örgütü de, Mart ayındaki uyarısında, Avrupa'da yayılmakta olan kızamık hastalığının, en çok İtalya ve Romanya'da görüldüğüne ilişkin verileri paylaşmıştı.

Hükümetin zorunlu aşı ısrarında, ilaç şirketlerine çıkar sağlamak olduğunu savunan aşı karşıtları, bazı aşıların otizme neden olduğu gibi birçok tez öne sürüyor. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avusturya Almanya İtalya Tirol Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title