İtalya'ya Eğitime Gitti, Köyüyle Köprü Kurdu
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne bağlı Kurucuova Köyü'nde doğan ve İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra eğitimine İtalya'da devam eden 30 yaşındaki Musa Kırkar, arkadaşlarıyla 6 yıl önce Eğitim ve Kalkınmanın Yaygınlaştırılması için...
İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne bağlı Kurucuova Köyü'nde doğan ve İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra eğitimine İtalya'da devam eden 30 yaşındaki Musa Kırkar, arkadaşlarıyla 6 yıl önce Eğitim ve Kalkınmanın Yaygınlaştırılması için Uluslararası Merkez Derneği'ni (CEIPES) kurdu. Bugün Avrupa'nın birçok ülkesinde ofisi bulunan derneğin Türkiye'deki merkezi ise Kurucuova Köyü'nde. Kırkar, amaçlarının yerel toplulukların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek olduğunu dile getirdi. Kırkar, eğitim programları kapsamında birçok Avrupa ülkesi vatandaşını Ödemiş'e getiriyor ve köyünü tanıtıyor.
Ödemiş İlçesi'ne bağlı Kurucuova Köyü'nde dünyaya gelen 30 yaşındaki Musa Kırkar, üniversite eğitimi için köyünden ayrılıp İstanbul'a yerleşti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Kırkar, eğitimine İtalya'da devam etmek istedi ve yaklaşık 8 yıl önce Avrupa Birliği Eğitim Programları kapsamında Sicilya Adası'na gitti. Proje çalışmalarını eğitimiyle bir arada yürüten Kırkar, bir grup arkadaşıyla 6 yıl önce CEIPES'i kurdu. Avrupa Birliği fonlarından da destek alan dernek, Avrupa'nın bir çok ülkesine yayıldı, ofis açtı. Kırkar, CEIPES'in Türkiye merkezini de Ödemiş'e bağlı Kurucuova Köyü'nde kurulmasını sağladı.
AVRUPA İLE ÖDEMİŞ ARASINDA KÖPRÜ KURULDU
CEIPES projeleri kapsamında, Avrupa'nın bir çok ülkesinde yaşayan gencin Ödemiş'e geldiğini belirten Kırkar, "Yurtiçi ve yurtdışı bütün bilgi ve deneyimlerimi, öncelikle ülkemde ve köyümdeki insanlarla paylaşmak için yola çıktım. Köylülerimize yurtiçi ve yurtdışı birtakım projeleri götürerek bu projeleri kahvelerde anlattım. Onlara sağlayacağı yararları tek tek açıkladım. Köyde bu işe ilgi duyan, ilk etapta 10 kişiyi Ankara ve Mersin'de düzenlediğimiz eğitimlere aldık. Daha sonra, 5 arkadaşımızı İsviçre, İtalya, Ermenistan'a götürerek onlara profesyonel anlamda, kendilerini geliştirme olanağı sağladık. Bu arkadaşlarımıza yurtiçi ve yurtdışı projelerden faydalanmaları için örgütlenmenin önemini anlattık. Derneğimizi köyümüze de taşıdık. Avrupa ile Kurucuova arasında bir köprü oluşturduk" diye konuştu.
Aktif vatandaşlık ve katılım, kadın ve iş, kadına yönelik şiddet, yoksulluk ve genç işsizliğin önüne geçmek gibi birçok proje ürettiklerini ifade eden Kırkar, projelerine Avrupa Birliği Bakanlığı'ndan da destek aldıklarını kaydetti. Musa Kırkar, "Türk Ulusal Ajansı aracılığı ile AB fonlarından hibe alarak, yurtdışından 200'e yakın genç ve yetişkini Kurucuova'ya getirdik. Ayrıca, Hayat Boyu Öğrenme Programı içinde yer alan Grundtvig Programı kapsamında da hazırladığımız kadın ve iş temalı projemizi hayata geçirdik. Avrupa'dan gelen 20 kadın, Türk kadın katılımcılarla, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi, istihdamları, kadınların iş hayatına aktif katılmaları, iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntılar, iş bulma ve mülakat yöntemleri, iş yerinde sorun çözme ve kriz yönetimi konusunda eğitimler aldı" dedi.
'ZAMANI DEĞİŞTİR'
CEIPES olarak, 'Zamanı Değiştir' adlı kadına şiddet temalı proje kapsamında, İtalya, Türkiye, Macaristan, Romanya, Portekiz ve Belçika'dan Ödemiş'e gelen 26 katılımcıya ev sahipliği yaptıklarını belirten Kırkar, 23-30 Nisan arasında düzenlenen projenin Avrupa Konseyi Avrupa Gençlik Vakfı tarafından finanse edildiğini dile getirdi. - İzmir / Ödemis