İthal Tanı Testleri Kocaeli Üniversitesi'nde Üretilecek
MARKA desteğiyle, yurt dışından ithal edilen tanı test cihazları Kocaeli Üniversitesi'nde üretilecek.
Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova illerindeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği sağlayarak bölge için kalkınma stratejileri hazırlayan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle, yurt dışından ithal edilen tanı test cihazları Kocaeli Üniversitesi'nde üretilecek.
Uzun süredir üzerinde çalışılan ve Doğu Marmara Bölgesi için katma değer yaratacağı belirtilen, kalp damar hastalıklarının tanısında kullanılan 'Troponin I ve CK-MB Tanı Kitlerinin Üretilmesi' konulu projenin sözleşmesi, bölge valilerinin de katıldığı toplantıda imzalandı.
Toplam Bütçesi 1 milyon 367 bin 740 lira olan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 1 milyon 25 bin 805 liralık kısmını desteklediği projenin amacı, koroner arter hastalıklarının tanısında kullanılmak üzere yurtdışından ithal edilen Troponin I ve CK-MB kitlerinin Doğu Marmara'da üretilmesini sağlamak ve iç piyasada satışını gerçekleştirmek. Projeyle birlikte göğüs ağrısı veya kalp krizi tedavilerinde kullanılan tanı testleri, artık Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde üretilecek.
Kocaeli Wellborn Luxury Hotel'de gerçekleşen imza töreninde Marka Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Yalova Valisi Esengül Civelek, KOÜ Rektörü Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Kocaeli İl Genel Meclis Başkanı Fahim Kılıç, Sakarya İl Genel Meclisi Başkanı Oktay Yıldırım, Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bülbül, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Marka Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Demirci ve akademisyenler yer aldı.
Sözleşme imza töreninde konuşan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz, "Bu proje bölge kapsamındaki diğer illerimizi de tetikleyecek ve yeni projeler ortaya çıkacaktır. Bu projeyle bilimimiz gelişirken, ithal ettiğimiz ürünleri de kendimiz üreteceğiz. Biz büyük bir aileyiz ortak akılda buluşur beraber başarırız" dedi.
İKİ YILDA BİTECEK
Güdümlü proje ile ilgili bilgi veren Marka Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut ise, Güdümlü Proje Desteği'nin bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından önem taşıdığını belirterek, "Projelerin konusu ve koşullarının Ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenmesi ve sonrasında Ajans tarafından desteklenerek gerçekleştirilmesidir. Bu gün burada imzalanacak projeyle kalp krizi sırasında kullanılan ve ithal edilen bir kitin bölgemizde üretilmesi ve ticarileştirilmesi sağlanacak" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Demirci ise yaptığı konuşmada, bu projeyle ithal olarak kullanılan ve ciddi cari açığa yol açan tıbbi testlerdeki kitlerin bir kısmını üretmeye başlanacağını belirterek, "Ekonomi ye katkı değeri yüksek olan yeni bir işe başlıyoruz. Bu iş geliştikten sonra daha güçlü partnerlerimiz olacak. Önümüzü açacak olan bu projeye destek veren herkese teşekkür ederiz" dedi.
Sözleşme öncesi söz alan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Valiler, projenin hayırlı olmasını dilerken, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise destek veren herkese tek tek teşekkür etti. Konuşmaların ardından Rektör Komsuoğlu ve Marka Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz projenin protokolüne imza attı.
Yaklaşık iki yılda bitirilmesi planlanan projenin, tamamen yurtdışından ithal edilen yüksek teknolojiye dayalı tanı testlerinin yurtiçinde üretilmesi ve ticarileştirilmesi, ticari olarak piyasadan temini maliyetli olan Troponin I ve CK-MB kitlerinin okunacağı cihazın tasarlanıp üretilmesi, kitte kullanılan antijen ve antikorlar için patent alınması, patent haklarının ve üretilen Troponin I ve CK-MB kitlerinin kar amaçlı satılmasının amaçlandığı belirtildi.
Bölge için katma değer yaratacak bu proje faaliyete geçtiğinde kendi alanında dışa bağımlılığı da sona erdirecek. Ayrıca bu projeyle yüksek teknolojiye dayalı kit üretiminde bilgi birikiminin artması, bu alanda yeni bilgilerin üretilmesine de katkıda sağlamsı, ithal kitlerinin yerli olanaklarla üretilmesi, Doğu Marmara Bölgesinde sağlık alanındaki harcamanın azaltılması, proje kapsamında üretilecek bilginin sınai ve mülki haklarının Türkiye'ye kazandırılması, Türkiye'nin sağlık alanında küresel ölçekli rekabet gücünün artırılması gibi katma değer yaratacak unsurlar faaliyete geçmiş olacak.