Haberler

İTO Başkanı Yalçıntaş'ın Yüce Divan'da Beraat Etmesi

Abone Ol

Yargıda rüşvet iddiaları suçlamasıyla yargılanan ve Yüce Divan'da yargılandığı dava beraat eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın avukatı Ramazan Arıtürk, Anayasa Mahkemesi'nin, esasa girmeden, toplanan delillerin hukuka uygun olmadığına karar...

Yargıda rüşvet iddiaları suçlamasıyla yargılanan ve Yüce Divan'da yargılandığı dava beraat eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın avukatı Ramazan Arıtürk, Anayasa Mahkemesi'nin, esasa girmeden, toplanan delillerin hukuka uygun olmadığına karar vererek, davayı sonuçlandığını belirterek "Bu, yargılanan kişilerin aslında ne kadar berrak olduğunun göstergesidir" dedi.

Arıtürk, kararın ardından yaptığı açıklamada, iddialar üzerine uzun bir yargılama süreci geçirdiklerini, yargılamanın Türkiye açısından örnek olduğunu ifade etti.

Mahkemede takip edilen usul, delillerin toplanması gibi süreçlerin Türkiye açısından önemine işaret eden Arıtürk, yargılama sürecinde sık sık soruşturmayla ilgili toplanan delillerin hukuka aykırı olduğunu dile getirdiklerini hatırlattı.

Hukuka aykırı elde edilen delillerle yargılama yapılamayacağını ve delilerin hukuken kabul edilmesinin mümkün olmadığını yargılamanın her aşamasında ifade ettiklerini kaydeden Arıtürk, "Savunmalarımızda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yapılan bu yargılamayla bir hukuk devleti mi, bir polis devleti mi, faşist bir devlete doğru mu gidişi olacağı hususunda bizim beyanlarımız oldu. Anayasa Mahkemesi'nden taleplerimiz, yargılama neticesinde usule aykırı işlem veya eylemlerin görmemezlikten gelinmesi idi" diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esas hakkında mütalaasını eleştiren Arıtürk, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı makamı tarafından, bu davanın başından itibaren yapılan usul hatalarının, yapılan hukuksuzlukların göz önüne alınmasını ve Türkiye açısından yüz akı olacak bir esas hakkında mütalaa hazırlamasını beklerdik" dedi.

Arıtürk, şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesi, esasa girmeden, toplanan delillerin hukuka uygun olmadığına karar vererek, davayı bitirdi. Bu, yargılanan kişilerin aslında ne kadar berrak olduğunun göstergesidir. Ama bundan daha önemli olan şey, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, temel insan haklarına saygılı bir anlayışın hakim olması gerektiği konusunda mahkemenin bir görüşü ortaya çıkması bizim açımızdan takdire şayan bir durumdur."

Anayasa Mahkemesi'nin kararının, Türkiye'de bütün mahkemelere örnek olması gerektiğine işaret eden Arıtürk, ceza yargılaması yapan mahkemelerin Anayasa Mahkemesi'nin kararını dikkate alıp, mahkemenin ölçütlerini kullanmak durumunda kalacağını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, sanıkların gözaltında ve tutuklulukta geçirdikleri sürelere ilişkin yasada belirtilen süreler içinde ağır ceza mahkemelerinde tazminat isteminde bulunabileceklerinin hatırlatıldığının belirtilmesi üzerine Arıtürk, müvekkili Yalçıntaş'ın, hiçbir şekilde devlete karşı tazminat davası açmak istemediğini, bu konuda tazminat talep etmeyeceğini kendisine ilettiğini aktardı.

Yalçıntaş, CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi arasında yaşanan tahliye davası sırasında, yargıda bazı kişilere rüşvet verildiğine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 36 gün cezaevinde tutuklu bulunduktan sonra tahliye edilmişti.

-"İnsanoğlunun başına her şey geliyor"-

Murat Yalçıntaş da 2 yıllık yargı sürecinin zor geçtiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla bir defa daha Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizmiş olduğunu söyledi.

Yalçıntaş, "Süreçte şunu gördüm; insanoğlunun başına her şey geliyor. Şaşmam dememek lazım, insan şaşıyor, düşmem dememek lazım insan düşüyor" diyerek duygularını dile getirdi.

Muhabir: Fatih Tekcan-Aylin Sırıklı Dal

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi Murat Yalçıntaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title