Haberler

İtso Üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri

Abone Ol

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) üyelerine iş sağlığı ve güvenliği semineri verildi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) üyelerine iş sağlığı ve güvenliği semineri verildi.

Eflatun OSGB işbirliği ile İTSO üyelerine 1 Ocak 2014 yılı itibariyle yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında seminer verildi. İş Güvenliği Uzmanı Coşkun Çelik'in konuşmacı olduğu seminere İTSO Başkanı Metin Anıl ile üyeler katıldı. Anıl, "Her gün değişik bir faaliyet yaparak üyelerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. İnegöl'de 51 bin SSK'lı çalışan, 26 bin tane Bağ-Kur'lu var. Bunlar kayıtlı rakamlar. Kayıt dışını da ilave ederseniz, İnegöl'deki yoğunluğu anlarsınız. Bir taraftan sanayileşeceğiz, büyüyeceğiz, bir taraftan hedef olarak belirlediğimiz AB ülkeleri ile eşdeğer duruma gelmeye çalışacağız. Ama bunun bir süreç içerisinde olması gerekliliğine inanıyoruz. İnegöl'de yerel basında her gün değişik iş kazalarının olduğunu görüyoruz. Türkiye'deki iş kazaları, dünyanın gelişmiş ülkelerinin üzerinde seyrediyor. Türkiye, dünyanın 20 büyük ekonomisi içerisinde, ilk 10'un içerisine girmenin mücadelesini veriyor. Bu 10 büyük ekonomi içerisine girmek kolay olmuyor. Bir takım kriterler var. Bu kriterlere uymak ve kendimizi hazırlamak mecburiyetindeyiz" dedi.

İşyeri Hekimi Ali Bircan ise, "6331 sayılı kanunla gündeme gelen ve 1 Ocak 2014'e ertelenen ve şu anda kanuni mecburiyet haline gelen yasayı tartışacağız. OSGB birimleri, işyerine işyeri uzmanı, hekimi ve hemşiresi temin ediyor. Bunlar, meslek hastalıkları ile alakalı çalışmalar yapıyor. İşe giren işçilerin, o işe uyumlu olup olmadığının kontrolünü yapıyor. İş esnasında oluşabilecek meslek hastalıkları teşhisi koyuyor. 1 ve üzeri işçisi bulunan firmalara, bir profesyonel hizmet verici ile anlaşma yapma mecburiyeti getirildi. Yasaya uymayan işletmelere bin liradan başlayıp 100 bin liranın üzerine kadar ciddi cezalar veriliyor" diye konuştu.

İş Güvenliği Uzmanı Coşkun Çelik ise, kanunla alakalı bilgiler verdi. Çelik, "Tespit yapılmış, ama uygulanmada bazı sorunlar var. 6331 sayılı yasa ile iş kuralları ve güvenliği derli toplu hale geldi. İş yerlerinde, işçilerin çalışma şartları ile alakalı bir takım sıkıntılar çıkmıştır. İşverenin sorumluluğu kapsamına bakılırsa, sigortalıların ölümü durumunda ailelerine maddi ve manevi tazminat, işin durdurulması, cezai sorumluluklar getiriliyor. Bir iş veren veya çalışan şartlara uymazsa, 23 yıla kadar hapis cezası ya da 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanabilir. Ülkemizde daha çok para cezası uygulanacak" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Coşkun Çelik Bağ Kur İnegöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title