İTÜ Yeni Mucitlerini Bekliyor
Dünyanın en saygın üniversite sıralamalarından olan "QS World University Rankings by Subject"in 2017 yılı verilerine göre, Türkiye'yi mühendislik ve teknoloji alanında birincilikle temsil eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), girişimci mucitler yetiştirmek için üniversite adaylarını bekliyor.
MELİKE KINACI - Dünyanın en saygın üniversite sıralamalarından olan "QS World University Rankings by Subject"in 2017 yılı verilerine göre, Türkiye'yi mühendislik ve teknoloji alanında birincilikle temsil eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), girişimci mucitler yetiştirmek için üniversite adaylarını bekliyor.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İTÜ'nün dünya çapında pek çok alanda Türkiye'yi gururlandıracak başarılara imza attığını söyledi.
QS World University Rankings tarafından yapılan sıralamaya göre Türkiye'nin en iyi mühendislik ve teknoloji üniversitesi olduklarını belirten Karaca, genel bazlı değerlendirmede dünya çapında 242. olduklarını, listeye göre Türkiye'deki diğer üniversitelerin kendilerinden sonra geldiğini dile getirdi.
Karaca, "Bu aslında İTÜ'nün ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Çoğu alanda da ilk 100'deyiz. Maden mühendisliği dünya 31'incisi, inşaatta, kimya mühendisliğinde ilk 100'deyiz." dedi.
Karaca, mimarlık alanında da dünya 101'incisi olduklarını belirterek, "Biz aslında küresel düşünüyoruz, yereli aştık. Mezunlarımız da öyle, yereli aşmış vaziyette. Geçen hafta Amerikan Mühendislik Akademisi'ne seçilen 3 Türk üyenin 3'ü de İTÜ mezunu." diye konuştu.
"İTÜ, Türkiye'deki en şanslı üniversitelerden biri"
Dünyayla beraber kendilerinin de değiştiğini ve geliştiğini vurgulayan Karaca, Türkiye'deki diğer üniversiteler arasında öne çıkabilmelerinin nedenini, "Bir kere bilimsel, teknolojik olarak en iyi donanıma sahip üniversiteyiz. Mezun portföyümüz çok zengin. Mezunlarımız çok iyi yerlerde. Tabii eğitim kalitemiz de. Diğer bir konu da İstanbul gibi bir dünya markası şehirdeyiz. Bunların hepsi birer artı." sözleriyle açıkladı.
İyi bir üniversitenin en az 50 yıllık bir geçmişe sahip olması gerektiğini ifade eden Karaca, "Üniversitelerin kültürü, geleneği yıllar içerisinde oluşuyor. Bir mezun portföyü ortaya çıkıyor. O açıdan İTÜ, Türkiye'deki en şanslı üniversitelerden biri." ifadesini kullandı.
Karaca, projelere, araştırmalara, girişimcilere ve inovasyona önem vererek, hem öğrenci hem de akademisyenlere sundukları olanaklarla başarıyı yakaladıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Alt yapı, üst yapı olanaklarımızla beraber insan kalitesi esas önemli olan. Çünkü ne kadar iyi bir alt yapı kursanız da, onu kullanabilecek, üretecek insan kalitesi önemli. Her şeyin odaklandığı nokta insan, araştırmacı kalitemiz, eğitim ve öğretimdeki insan potansiyelimiz, öğretim üyesi, hatta öğrencilerimiz. Onlarla gurur duyuyoruz. Öğrencilerimizin kendi başlarına proje yapma yetenekleri çok fazla. Uluslararası yarışmalara katılıyor, derecelere giriyorlar."
"İTÜ öğrencileri memur olmuyor"
"Mucit yetiştiren üçüncü nesil üniversite" kavramına en uygun üniversitelerden biri olduklarına işaret eden Karaca, "Bizim öğrenciler, özellikle ilk 100'de, ilk 50'de bitiren öğrencilerimiz memur olmuyorlar genelde. Girişimci, 'Ekosisteme nasıl katkıda bulunabiliriz? Nasıl şirket kurabiliriz? Nasıl iş sahibi olabiliriz?' diye düşünüyorlar. Bu tabii en önemli özelliğimiz." dedi.
Dünya üniversiteleriyle de iş birliği içinde olduklarını, her alanda son gelişmeleri en yakından takip ettiklerini vurgulayan Karaca, "Eğitim programında en çok ikili diploma veren üniversiteyiz. 12'ye yakın alanda 2 yıl burada 2 yıl yurt dışında eğitim sağlıyoruz ve hatta Erasmus Programı en yoğun olan üniversitelerden biriyiz. 900'e yakın küresel alanda üniversitelerle Erasmus Programımız var. İkili anlaşma yaptığımız 200'e yakın üniversite var. Bunların hepsi de markalaşmış, sıralamada yeri olan üniversiteler." ifadesini kullandı.
"Hiç stres yapmasınlar"
Karaca, amaçlarının Türkiye'den proje, inovasyon, mucit çıkması olduğunu vurgulayarak, yarın gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere başarılar diledi. Karaca, şunları kaydetti:
"Hiç stres yapmasınlar. İnşallah dileklerindeki, arzu ettikleri bölümlere girerler. Tabii hepsini İTÜ'ye bekleyemeyiz ama İTÜ'yü tercih etme nedenlerini şöyle sıralayım, 'Bir kere mühendislikte marka, mimarlıkta marka, tabii konservatuarda da marka. Ciddi, iyi bir ekonomi bölümümüz de var, bu sene ilk mezunlarını verecek. 15 öğretim üyesinin 6'sı yabancı kökenli, hepsi de çok iyi yerlerde doktora yapmış öğretim üyelerim var. Dünya çapında markalaşmış insanlar var. Ekonomi bölümünde de staj dahi yaptırıyoruz. 3. sınıfta şu anda öğrencilerin hepsi iş bulmuş vaziyette. 4. sınıfları söylemiyorum zaten, işleri hazır. Ayrıca İstanbul'da okumak, ayrı bir üniversite bitirmek demek. İstanbul, kendi içinde zaten bir üniversite."
İyi bir üniversiteyi bitirmenin kariyerin başlangıcı olduğuna işaret eden Karaca, "Buna yeteneklerin hayata geçirilmesine olanak sağlayan bir kampüs hayatı ve nitelikli sosyal hayatı da eklemek gerekir. Aday öğrencilerimiz tüm bu bileşkeleri bir arada düşünerek okul seçimini yapmalıdırlar." değerlendirmesinde bulundu.
İTÜ'de 29 bin lisans, 11 bin lisansüstü öğrencisi bulunduğunu dile getiren Karaca, üniversitede akademisyen başına düşen öğrenci sayısının 17 olduğunu bildirdi.
Karaca, çok iyi yerlere gelmiş İTÜ mezunlarının olduğunu belirterek, mezunlar arasından 2 cumhurbaşkanı, 4 başbakan çıktığını, mevcut kabinede 5 bakan ve 23 milletvekilinin İTÜ mezunu olduğunu aktardı.