Iuc Başkanı Orhan Azizoğlu ve Beraberindeki Heyet, Kıbrıs Protokolü ile Görüştü
ANKARA (İHA) – Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu başkanlığındaki heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Parlamento Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
ANKARA (İHA) – Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu başkanlığındaki heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Parlamento Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Lefke Avrupa Üniversitesi ev sahipliğinde Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin (IUC) bölgesel toplantılarından 'Demokrasi ve Terörizm' teması ile yapıldı. Yaklaşık 15 ülkeden çoğunluğu rektör düzeyinde 50 IUC üyesi üniversite ile yapılan toplantı sonrası IUC Başkanı Orhan hikmet Azizoğlu başkanlığındaki heyet, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay, Başbakan Ömer Kalyoncu, Parlamento Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından ayrı ayrı kabul edildi.
Türkiye, KKTC, İran, Congo, Sudan, Bahreyn, Somali, Mekadonya, Irak, Afganistan ve Pakistan üniversite rektörlerinden oluşan 14 kişilik heyetin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabulünde Azizoğlu Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Konseyin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Akıncı da, üniversite sektörünün KKTC'nin turizmle birlikte en gözde sektörü olduğunu ifade ederek, üniversitenin insana yatırım demek olduğunu ve KKTC'nin 100'e yakın değişik ülkeden 'elçiler' kazandığını söyledi.
Kabulde konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC'nin ambargolar altında olduğunu söyleyerek, "Üniversiteler bu konuda sesimiz olacaktır. Üniversiteler dünyada demokrasi ve barışın gelişimi, kültür alışverişinin sağlanması yönünde çalışan eğitim yuvalarıdır. KKTC'de uluslararası tanınmışlığı olan üniversiteler bulunmaktadır. Bunun için 'Eğitim Adası' olma yolundayız" dedi.
IUC Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ile beraberlerindeki heyeti kabul eden Başbakan Ömer Kalyoncu, etkinliğin KKTC'de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC'nin 'üniversiteler adası' olarak anılan bir konumda olduğunu ve konseyin de KKTC'ye yapacağı katkıların büyük olacağına inandığını belirtti.
Barış ve terörizmle mücadelenin önemine değinen Başbakan Ömer Kalyoncu, "Barışa ihtiyaç vardır. Terörün artık önünün alınması gerekir. Terör artık Ortadoğu'dan dışa doğru yayılmaya başladı. Bunun önünün alınmasına bilim adamlarının katkı koymasının şarttır. İnsanların barış içinde yaşayabilmesi çok önemlidir. Kıbrıs sorununa hala çözüm bulunamamıştır. Bu sefer ki görüşmelerden umutluyuz. Barışın sağlanabileceğine inanıyoruz" dedi.
Kıbrıs'ı çok önemsediklerine ve katkı koymaya çalıştıklarını kaydeden Azizoğlu, Konsey olarak diğer çalışmalar yanında, KKTC'nin tanınması için de çalışmalar yaptıklarını, özellikle bu coğrafyayı ilgilendiren ülkelerin demokratikleşmesi üzerine ve demokrasinin önündeki en önemli etken olan terörizmi panellerde tartışılarak katılımcı ülkelerde üniversitelerin ilgili makamlarına bilgi vereceklerini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Orhan Hikmet Azizoğlu ve heyetini kabulde Uluslararası Üniversiteler Konseyinin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği bu küresel akademik toplantı vesilesi ile rektörleri küresel barışa ve demokrasiye yaptıkları katkılardan dolayı kutladı. Azizoğlu ise, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve tüm ulusal ve uluslar arası kuruluşları ülkemiz, bölgemiz, coğrafyamız ve küremizde barışın, huzurun ve demokrasinin egemen olması için çaba ve gayretlerini durmaksızın sürdürdüklerini bu çalıştayında bu aktif çalışmalardan biri olduğunu" belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise kabulde, bu organizasyona dünyanın her yerinden katılan rektörleri görmekten memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Üniversiteler Konseyi, çok etkili bir oluşumdur. Her üniversitenin deneyimlerini aktarması ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak ana fikir veya ortak görüşün ortaya çıkması KKTC adına büyük önem taşımaktadır. KKTC, izolasyonlar ve ambargolar altında yaşamak durumunda olan bir ülkedir. Bugün üniversiteler sayesinde bilimin, din, ırk tanımadığının örneği olduğunu görmekten gurur duyuyorum" dedi. - ANKARA