IUFRO Yaz Okulu Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesinde Başladı
Üniversite ile IUFRO Ormancılık Bilimleri Eğitimi Birimi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde düzenlenen "İklim Değişikliği ve Ormanlar" temalı Yaz Okulu, Orman Fakültesinde başladı.
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Konferans Salonunda yapılan programın açılış merasimine Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçoğlu, Rektör Yardımcısı ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, IUFRO adına programa katılan konuk akademisyenler ile dünyanın değişik ülkelerinden iklim değişikliği ve ormancılık alanında eğitim alan lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu yaptı. Konuşmasında iklim değişikliğinin günümüzdeki belirtileri ve gelecekte oluşabilecek etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevrenin bırakılabilmesi için iklim değişimi ile mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Organizasyonun eş-koordinatörlerinden Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadık Çağlar da Yaz Okulu hakkında kısa bilgiler aktardı.
Programda IUFRO akademisyenlerinden Prof. Dr. Piotr Paschalis-Jakuzevic, IUFRO'nun ormancılık alanındaki faaliyetleri ile uluslararası ormancılık eğitimi ve araştırmaları konusunda bilgiler aktararak, ormanlara ve çevreye duyarlı içerikler taşıyan bu tür etkinliklerin gönüllülük esasına dayalı olduğunu ve her bireyin sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
Oturumun bir diğer konuşmacısı Nobel (2007) ödüllü akademisyen Prof. Dr. Zbigniew Kundzewicz ise iklim değişikliğinin etkileri, iklim değişikliğinin zararlarını en aza indirgeme ve iklim değişikliğine uyum sağlama çalışmaları gibi konularda sunum eşliğinde ders verdi.
Küresel anlamda ormanların durumu, orman gelişiminin önündeki engeller, ormanların akademik perspektiften değerlendirilmesi gibi farklı başlıklar altında bilgiler aktarmak için düzenlenen Yaz Okulunda ayrıca, tarımsal-endüstriyel faaliyetler gibi insan faktörleri ile iklim değişikliği gibi doğal süreçlerin ormanlar üzerindeki olumsuz etkileri noktasında katılımcılarda farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.
İklim değişikliği ve ormancılık alanlarında eğitim alan Türk öğrencilerin yanı sıra Polonya, Fransa, İngiltere, Romanya ve Nijerya gibi ülkelerden gelen 30 öğrencinin katıldığı program, 11 Eylül 2013 tarihine kadar devam edecek.