Haberler

İyte ve İkhb Arasında Bilim Protokolü

Abone Ol

İzmir Yüksek Teknoloji Entitüsü (İYTE) tarafından geliştirilen EKG ve EEG sistemleri, basın toplantısıyla tanıtıldı.

İzmir Yüksek Teknoloji Entitüsü (İYTE) tarafından geliştirilen EKG ve EEG sistemleri, basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda ayrıca İYTE ile İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği (İKHB) arasında bilimsel araştırma, hizmet, ürün ve sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak protokol, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da katılımıyla imzalandı. Protokolle, İzmir kamu hastanelerinin klinik birikimi ve ihtiyaçları İYTE'nin geliştirdiği teknolojiler ile birleştirilerek sağlık sektöründe inovaktif çözümler üretilecek.

İYTE Sürekli Eğitim Merkezi'ndeki imza törenine, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İKHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Erbaycu, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, akademisyenler, sağlık sektörünün temsilcileri ve doktorlar katıldı. EKG ve EEG sistemleri hakkında bilgi veren İYTE Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Öztürk, "Üniversitede sağlıkla ilgili çalışmalar yapan bir insanla görev yapıyoruz, ama bizim bir de hastaneye ihtiyacımız var. Eğitim ve araştırma hastaneleriyle işbirliği yaparsak bizim için çok daha iyi ve geniş olabileceğini, çok daha fazla insana ulaşabileceğini düşündük. Bu cihaz, gerçek bir EKG sistemin ölçtüğü sinyallerinin tümünü ölçebiliyor, ama sadece iki elektrotla çalışıyor. Bunun nedeni de biz sadece kalp atışlarını izlemek istiyoruz. Bunun gerçek EKG sisteminin yerini almasını beklemiyoruz. Bu cihazdan alınan bilgiler, cep telefonu, tablet ya da bilgisayara kablosuz olarak aktarılabilir. Hastaların aldığı ilaçların ne kadar etkili olup olmadığı konusunda da ölçümleri yapabilecek cihazlar geliştirmek istiyoruz. Bir diğer cihazımız EEG de beyinle ilgili benzer küçüklükte bir cihaz olacak parçalarını bekliyoruz. O da benzer şekilde çalışacak" dedi.

VALİ TOPRAK ÜZERİNDE UYGULANDI

Bu konuşmanın ardından cihaz Vali Toprak üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Vali Toprak'ın parmaklarından alınan sinyaller cep telefonuna gönderildiği ve Toprak'ın kalbinin dakikada 80 kaz attığı belirlendi. Bunun üzerine Toprak kalp atışlarının normal olup olmadığını sordu, salondaki doktorlar değerlerin normali gösterdiğini belirtti.

BİLİME AYRILAN PAY ARTMALI

Bilime ayrılan payın, Gayri Safi Yurtiçi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ine ulaştığını ancak bunun daha da artması gerektiğine dikkat çeken Vali Toprak, "Üniversiteler bilimin ve bilginin üretildiği yerlerdir ve öyle de olmalıdır. Eğer biz üniversiteleri olması gerektiği gibi bilginin üretilip analiz edildiği ve istenilen noktaya servis edildiği merkezler oluşturabilirsek esas işlevimizi de yerine getirmiş olabiliriz. Bilime ayrılan para Gayri Safi Yurt içi hasılanın yüzde 1'ini ulaştı, ama hedef 3 veya 4'lere ulaşabilmektir. Buna ulaşırsak buluşları ve patentlerin de sayısını arttırmış olacağız. Özellikle İzmir'de yenilikçi projelerin yazılımın sağlık teknolojileri geliştirmenin yüksek eğitim merkezi noktasına gelmenin ve yenilebilir enerji kaynaklarını geliştirmenin burada önemli bir alt yapısı olabileceğini ülkemize değer katacağını işaret ettik" dedi.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Güden, "Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin sinirle ilgili bölümünü birlikte yürüteceğiz. Eğitim ve araştırma bizim üniversitemizde yapılacak, uygulama da bu hastanede yapılacak. Umarım bu diğer üniversitelere de örnek olur. Çünkü biz şunu düşünüyoruz, en inovatif bilim adamları aslında en gezgin olanlarıdır. Bu mobilite sadece bir yerden bir yere gitmek değildir, araştırma ve eğitimde de bu çeşitliliği sağlamak gerekiyor" diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol taraflarca imzalandı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Toprak Mustafa Güden Tepecik İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title