Haberler

İzmir, 5 Bini Aşkın İnovasyon Meraklısını Ağırlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

'Türkiye İnovasyon Haftası 2015' İzmir'de başladı

Türkiye İnovasyon Haftası 2015 İzmir'de geniş bir katılım ile start aldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk'ün açılış konuşmaları ile başladı. Etkinliklere oda ve borsa başkanları, üniversite rektörleri ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere yoğun bir katılım oldu.

Türkiye İnovasyon Haftası 2015'in ilk durağı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine İzmir. 19-20 Mart 2015 tarihlerinde Swissotel'de iki gün devam edecek etkinliklere; yurtdışından ve Türkiye'den davet edilen birçok uzman, konuşmacı ve panelist katılıyor, çeşitli workshoplar ile inovasyon kültürü katılımcılarla paylaşılıyor.

"Türkiye İnovasyon Haftası 2015 İzmir Buluşması'nda inovasyon, teknoloji, tasarım, mobil gelecek, geleceğin kentleri, sıradışı kadınlar, televizyon dizileri, iş dünyasına yön verenler, markalaşma, kariyer konu başlıklarında çeşitli konferans, panel ve etkinlikler yer alacak.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk açılış konuşmasında inovasyon buluşmalarına İzmir olarak ikinci kez ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu belirterek "kaynakları kısıtlı bir ülke olarak inovasyon yaratmak bizler için önemli bir sorumluluk. Yenilikçi olmak ve yenilikçi fikirleri hızlı bir şekilde hayata geçirmek gerekiyor. Bundan beş yıl önce çok farklı bir konumdayken, bundan beş yıl sonra yine farklılaşacağız. Bu farklılığa uyum sağlamak için mevcut kaynaklarımızı en etkin bir biçimde kullanarak tüm dünyada rekabet edebileceğimiz bir düzeye gelmek ve sürdürülebilirliği sağlamak büyük önem taşıyor" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında "Dört yıldır sürdürdüğümüz İnovasyon Haftası etkinliklerimiz için Ekonomi Bakanlığımızın desteği bizim için büyük önem taşıyor. İnovasyon konusunda yapılanlar etkinliklerimiz sonucunda çok farklı bir noktaya geliyor. Geçen yıla göre bu sene ilginin çok daha arttığını görüyoruz. İstanbul'da Hollanda partner ülkemizdi İzmir'de de teknoloji konusunda önemli bir potansiyele sahip İsviçre partner ülkemiz oldu. Her yıl yenilikler ekleyerek etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Örneği bu sene İzmir'de kent mobilyaları konusunda bir workshop gerçekleştirilecek ve 24 saatlik süreç içinde bu konuda oluşan yeni fikirleri değerlendireceğiz. Geçtiğimiz yıl bir proje bugün geliştirilerek uygulama aşamasında bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Cumhuriyetimiz 100. yıl hedeflerine ulaşmak için 'inovasyon' olmazsa olmazımız. Katma değerli üretim ve sürekliliği sağlamamız gerekiyor. 'Enerji ve Israr her şeyi fethedermiş biz de buradan hareketle inovasyonda ısrar ediyoruz ve enerjimizi bu yönde kullanıyoruz" dedi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak'da etkinliklere İzmir'den başlanmasının kendileri için gurur verdiğini vurgulayarak son dönemde teknoparklar ve teknoloji geliştirmenin ön plana çıktığını belirtti. Bilgiyi ve bilgi üreten merkezleri desteklemeden ilerlemenin mümkün olmayacağını da ifade eden Mustafa Toprak sektörlerin rekabet gücünü arttırıcı fikirlerle gelişmesini sağlayabileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "İnovasyon Haftası İzmir 2015"in açılışında yaptığı konuşmada "Bilginin üretime dönüştüğü zaman gelişim olabilir. Bilgiyi kullanmak ile bilgiyi üretmek arasında çok fark var. Gelecek yeni bilgilerin üretimi ile kurgulanacak. İnovasyon sadece teknolojik gelişimi ifade etmiyor sosyolojik olarak buna uyum sağlamak da çok önemli. Toplumların inovasyona açık ve hazır olması gerekiyor. Ülkemizde önemli gelişmeler yaşanıyor ancak yeterli değil. 1980 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hacmimiz bugün 500 milyar dolara ulaşmış durumda. 2009'da 1,17 dolar olan ihracat kilogram fiyatımız ise bugün 1,66 dolar. Ancak bunlar yeterli değil potansiyelimizi daha iyi değerlendirmeliyiz. Dünyadaki ekonomik gelişmeleri önceden görüp tedbirleri aldığımızda çok daha ileriye gitmemiz mümkün olacak. Bugün yeni bir dünya kuruluyor ve Türkiye bu yeni dünyanın kurucuları arasında yer almalı" dedi.

İzmir inovasyon etkinliklerinin ilk günü Kevin Ashton'un 'nesnelerin interneti' konferansı ile başladı. Embarq Türkiye Direktörü Arzu Tekir, IBM İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama'dan Koray Velibeyoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı 'geleceğin kentleri' paneli ile devam etti.

Günün ikinci yarısı ise moda tasarımcısı Simay Bülbül, İsviçre Tasarım Ödülleri Küratörü Michel Hueter, geleceği tasarlayan İsveçli mimar Andreas Vogler'in 'Tasarım, Mimari ve Moda' konulu paneli ile başladı.

Bu senenin önemli yeniliklerinden biri de "sıradışı kadınlar" paneli. Panelin konukları ise Al Jazeera Türk editörü ve savaş muhabiri Ayşe Karabat, dünyadaki en iyi 50 öğretmenden biri olan Dilek Livaneli, dünya şampiyonu Tennur Yerlisu Lapa ile Türkiye'nin ilk kadın borsa başkanı Işınsu Kestelli.

İlk gün etkinlikleri Türkiye'nin en yeni endüstrileri arasında gösterilen 'televizyon dizileri' paneli ile sona erdi. TV ve Sinema Yapımcısı Mahmut Özden'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Türkiye'nin en büyük dizi platosu yaratıcısı Burhan Özkan, dizi yapımcısı Birol Güven ve Türkiye'den dizi ihracatı gerçekleştiren Can Okan konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Büyükekşi Mustafa Toprak Türkiye İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title