İzmir-Akciğer Nakli ile Özgür Nefes Alacak
İzmir'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılan akciğer nakli ile sağlığına kavuşan 47 yaşındaki Mustafa Yüksel, solunum cihazı olmadan özgürce dolaşabileceği bir gelecek için gün sayıyor.
İzmir'de, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılan akciğer nakli ile sağlığına kavuşan 47 yaşındaki Mustafa Yüksel, solunum cihazı olmadan özgürce dolaşabileceği bir gelecek için gün sayıyor.
İzmir'de kronik akciğer hastası Mustafa Yüksel, Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin bağışlanan organlarından akciğerinin nakledilmesi ile yeni bir hayata başladı. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 2 hafta önce yapılan operasyonla yeni akciğerine kavuşan evli ve 2 çocuk babası Mustafa Yüksel, hem kendisini sağlığına kavuşturan doktorlara hem de organ bağışında bulunan aileye teşekkür etti. En çok dışarda özgürce dolaşabileceği günlerin hayalini kurduğunu söyleyen Yüksel, solunum cihazı olmadan yaşamını devam ettirebilmesini sağlayacak nakil işlemini gerçekleştiren 10 kişilik ekibe minnettar olduğunu dile getirdi.
1 YILDIR SIRTINDA CİHAZ TAŞIYORDU
Ekibin sorumlusu Dr. Ali Özdil, hastanın hem kronik akciğer rahatsızlığı hem de havayollarının genişlemesi nedeniyle sık enfeksiyon yaşadığını belirterek, Hastamız son 1 yıldır sırtında oksijen cihazıyla dolaşıyordu. Birkaç ay önce sürekli maske takmaya ve yardımcı solunum desteği almaya başladı. Nakil için çok uyumlu ve istekliydi. Organ Denizli'deki genç bir donörden bulundu. Gayet sağlıklı genç bir hastanın akciğerini iki taraflı olarak hastamıza naklettik. Birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz dedi. Akciğer naklinin tedaviye yanıt vermeyen ve başka bir şansı kalmayan hastalara yapıldığını anlatan Dr. Özdil, hastanelerinde 3'üncü kez akciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Özdil şöyle konuştu
Akciğer nakli en çok sigara içimine bağlı KOAH hastaları ile halk arasında akciğer sertleşmesi olarak bilinen hastalarda ihtiyaç olarak ortaya çıkar. Bu hastalarımızın akciğerleri giderek tahrip oluyor. Türkiye'de akciğer nakli için ruhsatlı 4 hastane var. İstanbul ve Ankara dışında İzmir'de sadece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı'nın kriterlerine uygun hale gelerek 2015 yılında ruhsat aldık. Ruhsat aldıktan sonra ilk ameliyatımızı Mayıs 2016'da yaptık. Nakil süreci yaklaşık 24 saat. Organın sunulmasından ameliyatın bitimine kadar 24 saat geçiyor. Nakil için organ alındıktan sonra burdaki nakil süresinin 12 saati geçmemesi gerekiyor.
RİSKLERİ FAZLA
Akciğer naklinin diğer nakil işlemlerine göre daha riskli olduğunu dile getiren Dr. Ali Özdil, nakilden sonra hastaları bilgilendirdiklerini ve şartları kabul edenlere nakil yaptıklarını kaydetti. İlk başvuruda hastaya bir kitapçık verdiklerini anlatan Özdil, Diğer organ nakillerinde organın dış ortamla bağlantısı kesilir. Organlar görevine devam eder. Ama akciğer hem havayla hem de kan yoluyla işlevlerini yerine getiren bir organdır. Bu nedenle dış enfeksiyonlara çok daha açıktır ve riskleri daha fazladır. Nakil yapacağımız hastaların yaşadıkları evi bile kontrol etmek zorundayız. Nakilden sonra sobalı yada kaloriferli bir evde yaşaması dahi büyük önem taşıyor. Buradan çıktıktan sonra belirli bir süre kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerekiyor. Aldıkları ilaçları ömür boyu kullanacaklar. Beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor diye konuştu.