İzmir Azeri Kadın Türk Eşinin Karaciğeri ile Sağlığına Kavuştu
Azeri kadın Türk eşinin karaciğeri ile sağlığına kavuştuDÖRT yıl önce ölü doğan ilk bebeğine hamile kaldığı dönemde siroz tanısı koyulan, hayati tehlikeye karşın yeniden halime kalan Azerbaycanlı, 34 yaşındaki Könül Paksoy, doğumdan sonra karaciğeri iflas edince düştüğü çaresizlik girdabından Türk eşi, 47 yaşındaki Aydın Paksoy sayesinde kurtuldu.
Azeri kadın Türk eşinin karaciğeri ile sağlığına kavuştu
DÖRT yıl önce ölü doğan ilk bebeğine hamile kaldığı dönemde siroz tanısı koyulan, hayati tehlikeye karşın yeniden halime kalan Azerbaycanlı, 34 yaşındaki Könül Paksoy, doğumdan sonra karaciğeri iflas edince düştüğü çaresizlik girdabından Türk eşi, 47 yaşındaki Aydın Paksoy sayesinde kurtuldu. Parasızlıktan ülkesinde nakil olamayan Azeri anne, Türk eşinin sigortası sayesinde İzmir'de tek kuruş ödemeden karaciğer nakli oldu. Eşinden nakledilen karaciğer parçasıyla ikinci bir hayata başlayan Paksoy, "Kocama da artık benim de ülkem olan Türkiye'ye minnettarım" dedi.
İzmirli mobilyacı Aydın Paksoy, 1995 yılında Azerbaycan'a işçi olarak gitti. Evli olan Paksoy, yıllarca İzmir- Bakü arasında gitti geldi. Yıllar sonra Türk eşinden boşanan Paksoy, kendisi gibi boşanmış, ilk evliliğinden olan 13 yaşındaki 'Fidan' adlı kızı bulunan Könül Paksoy ile 4 yıl önce evlendi. Bebek bekleyen çift, Bakü'de yaşamını sürdürürken, Azerbaycan'da Türkiye gibi sosyal güvenlik sisteminin olmaması, her türlü sağlık hizmetinin ücretli olması nedeniyle doğum için İzmir'e geldi. Ancak, yapılan tetkiklerde Azeri annede hepatit B saptanınca, karaciğerini yormaması istendi. Rahat bir hamilelik geçiren Paksoy, doğumuna birkaç gün kala bebeğinin hareket etmediğini fark edip hastaneye başvurdu. Bebeğin anne karnında öldüğü saptandı, genç kadın doğuma alındı. Evlatlarını kucaklarına alamadan kaybetmenin acısını yaşayan çift Bakü'ye dönmeden önce bir gastroenteroloji profesörüne başvurdu. Paksoy, doktorun önerdiği tahlilleri Bakü'de yaptırmayı planlarken sürpriz hamilelik oldu ve tahlilleri yaptırmadı. Bakü'de Türk olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanına her ay kontrole giden Könül Paksoy erken doğum yaptı, hamileliğinin 8. ayında 4 Kasım 2015 günü kızı 'Nihan'ı dünyaya getirdi. Ancak Azeri kadın, ikinci kez anne olmanın sevincini yaşayamadan hamilelik sürecinde iyice kötüleşen karaciğeri yüzünden hastanelik oldu.
İzmir, hem de Bakü'deki doktorların yeniden hamile kalması halinde hızla nakil sürecine gireceğini söylediği Könül Paksoy'un, ayakları şişmeye başladı ve diş kanamaları arttı. Ülkesinde her türlü sağlık hizmetinin ücretli olması, nakil için en az 150 bin lira gerekmesi genç kadını iyice çaresiz bıraktı. Genç annenin imdadına Türk eşi ve onun kayıtlı olduğu SGK sistemi yetişti. Paksoy çifti Azerbaycan'daki doktorlarının da önerisiyle İzmir'e gelerek Kent Hastanesi'ne başvurdu. Eşi Aydın Paksoy uygun verici olunca 19 Temmuz 2016 tarihinde nakil gerçekleşti. Paksoy çiftinin nakil operasyonu Doç. Dr. Murat Kılıç ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlığındaki ekipler tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Doç. Dr. Kılıç, hastanın durumuyla ilgili şunları söyledi:
"NAKİL OLMASA KAYBEDEBİLİRDİK"
"Hastamızda Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu vardı. Doğumdan sonra hastalık alevlenmiş ve nakil gerektirecek kadar kötü bir duruma gelmişti. İlk gördüğümüzde doğumun üzerinden 6- 7 ay geçmişti. Nakil olmazsa birkaç ay içinde kaybedebileceğimiz ağır bir vakaydı. Azerbaycan'da bu ameliyatlar az sayıda yapılıyor ve bizdeki gibi sosyal güvenlik yok. Türkiye'de hastalar maddi durumları kötü bile olsa organ nakillerine ulaşabiliyor. SGK güvencesiyle yapılıyor. Bu hastanın eşinin Türk olması ve SGK'sı, eşinin de verici olması hastayı kurtardı. Şimdi ikisi de iyi."
ANNESİ VERİCİ OLAMADI, KADAVRA ŞANSI YOKTU
4 yıl önce evlendiği Azeri eşi Könül'ün hem şansız hem şanslı olduğunu belirten Aydın Paksoy da, "İzmir'e eşimin annesi de geldi ama verici olamadı. Türk vatandaşı olmadığı için kadavra şansı yoktu. Benim uygun verici çıkmam büyük şans. Bir an bile düşünmedim. Azerbaycan'da ise hiç nakil olma şansı yoktu, hem maddi hem de ameliyat açısından. Çünkü orada bu nakiller çok az yapılıyor. Çok mutluyum, çünkü eşimin hayatı kurtuldu, minik kızım da annesiz kalmadı" dedi.
SON DURAĞIN NAKİL OLACAK
Öte yandan hepatit B'nin 4 yıl önce ortaya çıktığını, büyük olasılıkla diş tedavileri sırasında mikrobu almış olabileceğini belirten Könül paksoy şunları söyledi: "İki hamilelik bir doğum, ikisi de zor, ağır geçti. Hamile kaldığımda hasta olduğumu biliyordum. 3 yıl önce doktor Ulus Bey ile tanıştım. Bana 'Son durağın nakil olacak' dedi. Doğuma izin vermedi. Hamile kalırsam hayatıma mal olacağını söyledi. Diğer doktorlar da hamileliği önermedi. Doğumdan sonra kötüleştim. Azerbaycan'daydım. Türk doktor bana 'neden Türkiye'ye gidip nakil olmuyorsun?' dedi. Kalkıp geldik. Çok başarılı bir ameliyat geçirdim. Azerbaycan'da olsam bu an hayatta olur muydum bilemiyorum. Bu benim için bir mucize. Hayattaysam eşim, Türk doktorların sayesinde. Bu yaşam benim için ikinci hayat. Herkese minnettarım."