İzmir Barosu'ndan 10 Kasım'da Anlamlı Etkinlik
İzmir Barosu tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 78. yılı dolayısıyla "Atatürk'ü Anma ve Anlama" başlıklı bir konferans düzenlendi.
Ege Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Engin Berber ve İzmir Barosu Üyesi Av. Ulvi Puğ'un konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanımız Av. Aydın Özcan şunları söyledi:
"Çok değerli hocalarım çok değerli meslektaşlarım ve çok değerli konuklar hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümünü yaşıyoruz. Hep birlikte O'nu saygıyla ve büyük bir özlemle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk yaklaşık yüz yıl önce dış güçlerin Sevr'i ülkemize dayatması karşısında 19 Mayıs'ta Samsun'a çıkarak ilk mücadeleyi başlatan ve ardından Amasya, Erzurum, Sivas kongrelerini yapıp ülkeyi dış düşmanlardan kurtaran, ülkemizi ve halkımızı özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşturan dahi bir kişiliktir. Üstün askeri yetenekleri olan, aynı zamanda büyük bir devlet adamı özelliklerine sahip Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizi Lozan anlaşmasıyla diğer ülkelerle eşit seviyeye getiren ve ilk kez Lozan anlaşmasının 45. Maddesinde karşılığı bulunan mütekabiliyet ilkesini yani ülkeler arasındaki karşılık ilkesini hayata geçiren bir kişidir. Osmanlı'nın son döneminde hatırlayınız kapitülasyonlarla, yargı sisteminde yabancılara tanınan imtiyazlarla ülke hem hukuk anlamında hem de ekonomik anlamda neredeyse iflas etmiş durumdayken Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları, yönetim arkadaşları birlikte ülkemizi bağımsız ve özgür bir millet yapmıştır.
Türk halkı olarak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 79 milyon olarak kendilerine son derece müteşekkiriz. Bu anlamlı günde bir kez daha yinelemek istiyorum ki, kendisini büyük bir saygı ve büyük bir özlemle anıyoruz. Fikirlerini her zaman yaşatacağız. Zira aradan çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen fikirleri dimdik ayaktadır.
Etrafımızdaki siyasi gelişmeleri incelediğimizde de görüşlerinin ne kadar doğru olduğunu neredeyse 100 yıl sonra hep birlikte görüyoruz. İşte 15 Temmuz'da da Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yırtıp atmış olduğumuz Sevr'i tekrar dayatmak istediler. Ama yine çok iyi bir şekilde onu da atlattık. Ama bütün bu olaylar gösteriyor ki Türk Milleti olarak gerçekten çok uyanık olmalıyız. Bulunduğumuz coğrafyanın çok önemli olduğunu biliyoruz ve dış güçlerin de bizi buradan atmak için ellerinden gelen çabayı veyahut da fırsatı kolladıklarını görüyoruz. O yüzden İzmir Barosu olarak bugün 78. yılında Atamızı bir kez daha anmak adına bu önemli toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Katkılarından dolayı sayın hocamıza, sayın meslektaşlarımıza, sayın konuklarımıza teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum."
Prof. Dr. Engin Berber ise üniversitede Atatürk'ün ölümünden sonra dünya basınında çıkan haberleri taradıklarını ve tüm dünyanın Atatürk'ü ne kadar önemsediğini gördüklerini belirtti. Berber, Atatürk'ün başlattığı devrimden önce Osmanlı devletinde Islahat, Tanzimat, Meşrutiyet gibi aşamaların ve girişimlerin olduğunu kaydederek, "Ancak burada temel sorun şu: söz ettiğimiz aşamaların hiçbiri yeteri kadar cesur değildir. Daha doğrusu dünyanın gidişatını tahlil edecek düzeyde değildir. Nedir o düzey? Dünyada artık egemenlik tanrısal bir kaynaktan padişahlara ve imparatorlara ait değildir. Dünya, bu egemenlik biçimine karşı çıkmakta ve egemenliği halka vermektedir. İşte Atatürk'ün yaptığı devrimi, devrim kılan budur. Cumhuriyetle, egemenlik bir hanedanın değil, artık milletindir" açıklamasında bulundu.
Meslektaşımız Av. Ulvi Puğ ise anekdot ve şiirlerle Atatürk ve devrimlerinden bahsetti.