Haberler

İzmir'de Tartışmalı Beraat Kararı

Abone Ol

İzmir Ticaret Odası başkan yardımcısı işadamı Jak E., eşi Mirey, kızı Esra E. Ş. hakkında açılan dolandırıcılık davasında, tartışmalı beraat kararı çıktı.

İzmir Ticaret Odası başkan yardımcısı işadamı Jak E., eşi Mirey, kızı Esra E. Ş. hakkında açılan dolandırıcılık davasında, tartışmalı beraat kararı çıktı.

2007 yılında Kektoz Gıda isimli şirketi işadamı Haluk Öktem'e devrettikten 2 saat sonra, aynı şirketin hesabından 50 bin dolar çekmekle suçlanan E. ailesi, haklarındaki suçlamaları reddetti. İddia makamı Savcı Güven Kök, şirketin devri yapıldığı gün sanıkların temsil yetkisinin mesai saati bitimine kadar sürdüğünü, bu gerekçeyle dolandırıcılık suçunun oluşmadığını belirtip sanıkların beraatını talep etti. Savcının mütalaasına katılan mahkeme heyeti, E. ailesi hakkında beraat kararı verdi. Mahkemenin bu kararı yeni bir tartışma başlattı. Satışı yapan kişinin aynı gün mesai saatine kadar yetkisi sürdüğü konusundaki kararı değerlendiren noter Neslihan Yavuz, "Biz satışlarda hiçbir zaman saat belirtmiyoruz. Satışı yapan kişinin yetkisi, devirden sonra biter. 20 yıllık noterim ve böyle bir şeyi ilk kez duyuyorum" dedi. Mahkemenin verdiği beraat kararının kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini belirten ceza avukatı Mustafa Tekin, "Bir yerin devri yapıldığı gün şirketin hesapları boşaltılıyorsa, burada kötü niyet aranır. Ayrıca noter aracılığı ile yapılan satışlarda hiçbir zaman saat belirtilmez. Karar şaşırtıcı" dedi.

AİLE, ŞİRKETİ 2 YIL İŞLETEBİLDİ

İzmir'de 26 yıl gıda sektöründe faaliyet gösteren işadamı Haluk Öktem, 2005 yılında İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jak E.'nin eşi Mirey ve kızı Esra E. Ş. ile işbirliği yaptı. Öktem, kendisine ait 26 yıllık markası Kektoz'u, E. ailesine devretti. Şirket devir işlemlerinden sonra toz ürünleri olan salep, pudra şekeri, muhallebi ve pirinç unu gibi farklı ürünleri, "Jakito" markasıyla üretmeye başladı. E. ailesi, 2 yıl süren üretimin ardından Kektoz şirketini, 2 yıl sonra Haluk Öktem'e yeniden devretti. 31 Aralık 2007 tarihinde E. ailesi, saat 10.30'da noterde yapılan işlemlerin ardından şirketi Öktem'e devretti.

HESAPTAN ÇEKİLEN 50 BİN DOLAR DAVALIK OLDU

Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı yapan Jak E., eşi Mirey ile kızı Esra E. Ş.'nin 31 Aralık 2007 tarihinde şirketi devrettikleri gün ilginç bir gelişme yaşandı. Noter aracılığı ile şirketi Haluk Öktem'e 10.30'da devreden E. ailesinin, yetkileri olmadığı halde şirketin hesabından 50 bin dolar çektiği iddia edildi. Bunun üzerine işadamı Haluk Öktem, yöneticilikleri sona ermesine rağmen şirketin kaşesini kullanarak hesaptan 50 bin dolar çeken E. ailesine karşı suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesini inceleyen Savcı, E. ailesi hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açtı.

Karşıyaka 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci celseye mağdur işadamı Haluk Öktem, avukatı, E. ailesi ve avukatları katıldı. İşadamı Jak E. ile şirket ortağı ailesi, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Ailenin avukatları, müvekkillerinin yasadışı hiçbir işlem yapmadıklarını ve açılan davanın red edilmesi gerektiğini belirtti. Haluk Öktem ile avukatı, ortada nitelikli dolandırıcılık suçu olduğunu ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

MAHKEMEDEN TARTIŞILAN BERAAT KARARI

Davacı işadamı Haluk Öktem ile davalı E. ailesinin savunmalarından sonra iddia makamı Savcı, önceden hazırladığı 3 sayfalık mütalaasını okuyarak sanıkların beraatını talep etti. Savcının mütalaasında, şirketin devrinden sonra aynı gün içinde mesai saati bitimine kadar sanıkların yetkisinin bulunduğunu, bunun bilirkişi raporuyla da desteklendiğini belirterek sanıkların beraatını kamu adına talep etti. Mahkeme heyeti, savcının mütalaasına katılarak, E. ailesi hakkında ikinci celse beraat kararı verdi. Karara tepki gösteren mağdur işadamı Haluk Öktem, kararın bozulması için Yargıtay'a başvuracağını belirtti.

NOTER VE HUKUKÇULAR ŞAŞKIN

Mahkemenin bu kararı yeni bir tartışmanın da başlamasına neden oldu. Satışı yapan kişilerin mesai saati bitimine kadar yetkilerinin sürdüğü konusundaki kararı değerlendiren noter Neslihan Yavuz, "Biz satışlarda hiçbir zaman saat belirtmiyoruz. Satışı yapan kişinin yetkisi, devirden sonra biter. 20 yıllık noterim ve böyle bir şeyi ilk kez duyuyorum" dedi. Mahkemenin verdiği beraat kararının kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini belirten ceza avukatı Mustafa Tekin, "Bir yerin devri yapıldığı gün şirketin hesapları boşaltılıyorsa, burada kötü niyet aranır. Ayrıca noter aracılığı ile yapılan satışlarda hiçbir zaman saat belirtilmez. Karar şaşırtıcı" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Tekin İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title