İzmir'deki "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma" Soruşturması
İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" soruşturması iddianamesinde, TSK'nın tüm kuvvet komutanlıklarında yapılanan suç örgütünün, PKK'nın Kuzey Irak kamplarındaki mağaralardan, olası savaş durumlarında alınacak tedbir ve uygulamaların yer...
İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" soruşturması iddianamesinde, TSK'nın tüm kuvvet komutanlıklarında yapılanan suç örgütünün, PKK'nın Kuzey Irak kamplarındaki mağaralardan, olası savaş durumlarında alınacak tedbir ve uygulamaların yer aldığı dokümanlara kadar, çoğu gizli askeri belgeye ulaştığı önü sürüldü.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca "fuhuş yaptırılan kadınlar aracılığıyla yüksek rütbeli askeri personelin uygunsuz görüntülerini çektikleri ve bunlarla şantaj yaparak bazı askeri bilgileri elde ettikleri" iddia edilen suç örgütüne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameye göre, örgüt yöneticileri, gerek cinsel ilişki karşılığı gerekse cinsel ilişki fotoğraf ve görüntüleriyle şantaj yaparak, muvazzaf subayları kendileriyle çalışmaya ikna etti.
İddianameye göre, örgüt yöneticilerine bağlı muvazzaf subay ve sivil memurların getirdiği belgeleri, oluşturdukları "Pandora" veri tabanında arşivleyen örgüt, olası savaş durumlarında alınacak tedbir ve uygulamaların yer aldığı belgeler başta olmak üzere, elde ettiği dokümanları, "ilgili ülkelere servis edilebilir" notuyla birlikte arşivledi.
Örgütün Kara Kuvvetleri Komutanlığı kanadı yoluyla elde ettiği bilgiler arasında, PKK'nın Kuzey Irak kamplarındaki mağaralar, PKK'nın saha yapılanması, silahlı unsurların yapılanması, hava savunma silahları, yurt içi ve dışı sayısal durumu ile ilgili bilgiler, bu bilgilerin haritalar üzerinde gösterildiği belgeler, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili belgeler, TSK'nın modernizasyon projeleriyle ilgili sunular, bazı askeri birliklerin mühimmatı, İlker Başbuğ, Bekir Kalyoncu, Saldıray Berk ve Cem Gürdeniz'in sağlık durumlarıyla ilgili raporlar, bazı askeri harekat planları, radar kod ve frekansları yer alıyor.
Örgütün, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kanadı sayesinde, olası savaş durumunda donanmanın Doğu Akdeniz'de yapmayı planladıkları, modernizasyon projeleri, radarların frekansları ve çalışma alanları ile barış, olağanüstü durum ve savaş zamanlarında her türlü baskın, sabotaj ve bunlara bağlı olarak tahrip, bombalama, sızma, silahlı taciz ve yangın gibi konulara ilişkin hazırlanmış planlara ulaştığı tespit edildi.
İddianamede, Hava Kuvvetleri Komutanlığı kanadından aldığı bilgilerle eğitim uçağı T-37'lerin nasıl ve hangi yollarla düşürülebileceğine ilişkin bilgilere ulaşan örgütün, bunu gerçekleştirebilecek personeli dahi belirlediği kaydedildi.
Ayrıca F-16'ların teknik taktiklerine ait gizli belge, uçuş programlarında kullanılacak görev kodları, uçakların ülke sınırlarında vurulmamak için kullandıkları giriş çıkış noktaları, Türk jetlerinin Ege'ye çıkarken kullandıkları profil isimleri ve koordinatları ile FBI'ın bomba yapım analizlerinin de Pandora veri tabanında yer aldığı belirlendi.
Örgütün, Jandarma Genel Komutanlığı kanadı sayesinde ise terör örgütünün asker ve asker ailelerine ilişkin eylem hazırlığına karşı tedbiren uygulanan önlemlere ilişkin kontrollerin bildirildiği belgeler, askeri servis araçlarının güzergahları ve krokiler, Ege bölgesindeki elektrik santralleri, ana ve yedek ikmal yolları, demiryolu hatları, geçit, gedik, boğazlar, TAFİCS hattı, role istasyonları, petrol boru hatları, kritik tesisler, radarlar ve hastanelerin yerlerinin işaretlendiği haritaların yer aldığı sunular ile İngiliz, Alman, İrlandalı, Yunan ve Hollandalılar'ın taşınmaz mal edindikleri yerleri gösterir haritalara ulaştığı kaydedildi.
-Diğer detaylar-
İddianamede ele geçirilen hesap takip dosyasında ise suç örgütünün, Doğu bölgelerinde görev yapan subaylardan görev yerlerinin değişmesi için 10 bin - 15 bin lira aldığının belirlendiği, örgüt için çalışanlara hizmetlerinin önemine göre değişik miktarlarda para ödendiğinin saptandığı ifade edildi.
Ayrıca örgütün, elde edilen bilgilerin sağlıklı ve güvenilir olarak sevki konusunda yabancılarla evli olanları tercih ettiği, bu çerçevede örgüt üyesi olduğu iddia edilen bazı subaylarla yabancı kadınların evliliğinin planlandığı ileri sürüldü.
Suç örgütü yöneticilerinden biri olduğu iddia edilen Safiye Köten'in evinde yapılan aramada, Pandora veri tabanında yer alan "sperm örnekleri için kişi isimleri" listesiyle uyumlu 10 subayın adının yazılı olduğu tıbbi veri alma tüpü ele geçirildiği belirtilen iddianamede, örgüt lideri Bilgin Özkaynak'ın DNA ile ilgili telefon konuşmalarının de tespit edildiği kaydedildi.
-Duruşma salonuna Adalet Bakanlığı karar verecek-
Bu arada ilk duruşmasının mart ayında olması beklenen davayla ilgili duruşma salonunun, Adalet Bakanlığınca belirleneceği öğrenildi.
Bakanlığın üç salon üzerinde çalışma yürüttüğü, seçeneklerin İzmir Adliyesi Konferans Salonu, 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonu, Aliağa Şakran'daki Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun salonu olduğu kaydedildi.
Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 88'i tutuklu 357 sanık hakkında 2 yıldan başlayan ve müebbet hapis cezasına varan hapis cezaları isteniyor. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği kaydediliyor.
Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek suçlamasıyla 2 yıl ile 6 yıl arası hapis cezası isteniyor.
Muhabir: Emre Umurbilir - Gülcan Kaplan / Tolga Albay
Yayıncı: İbrahim Uyar - İZMİR