İzmir'deki Yasadışı Dinleme Operasyonunda Gözaltındaki 17 Kişinin İfadesi Alınıyor
İzmir'de İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkartılan 26 polisten gözaltındaki 17'sinin ifade verme işlemlerinin devam ediyor.
İzmir'de İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkartılan 26 polisten gözaltındaki 17'sinin ifade verme işlemlerinin devam ediyor. Aranan polislerden Başkomiser Talha Ülkümen de emniyete eşiyle gelip bugün teslim oldu..
Şoruşturmanın bir numaralı zanlısı durumundaki birinci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da aralarında bulunduğu 8 kişiyi yakalama çalışmaları da devam ediyor. Gizlilik kararı bulunduğu için soruşturma evraklarını göremeyen avukatların gözetiminde zanlı polislere, dinlenen kişileri, 'Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri', dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüşme kayıtlarını ne yaptıkları yönünde sorular sorulduğu öğrenildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümü üzerinde geçen ocak ayından itibaren araştırma yapan HSYK müfettişleri, usulsüzlükler tespit etti. Müfettişlerin, aralarında işadamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kişinin usulsüz yöntemlerde, farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiğini tespitinin ardından da operasyona geçildi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun talimatıyla dün sabah saatlerinde 13 ilde operasyona başlandı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 26 kişiden 17'si gözaltına alınıp soruşturmanın yürütüldüğü İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Bu arada soruşturmanın bir numaralı zanlısı durumundaki birinci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, Şube Müdürü Taner Aydın'nın da aralarında bulunduğu 9 kişi adreslerinde bulunamadı. Bu kişilerin, geçen Ağustos ayındaki operasyonda olduğu gibi, kendilerinin de gelip teslim olabileceği ileri sürüldü. Ancak bu konuda polis ya da avukatlarından ise, bu yönde bir açıklama yapılmadı.
GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI
Gözaltına alınan polislerin İzmir'e getirilmelerinin ardından da gece saatlerinde, ifade verme işlemlerine geçildi. Sabaha kadar süren ifade alınmasına, 17 polisin sağlık kontrolüne götürülmeleri gerektiği için ara verildi. Adli sağlık kontrolünden geçirilen bu polislere, bir gün olarak alınan ilk gözaltı süresi de, işlemleri yetişmediği için Cumhuriyet Savcısı Okan Bato tarafından uzatıldı. Normal gözaltı prosüdürlerinin tamamlanmasının ardından zanlı polislerin, ifadelerinin alınmasına devam edildiği öğrenildi. Şu anda gözaltında bulunan 17 kişinin, ifadelerinin tamamlanması durumunda ise, bugün akyşam saatlerinde adliye sevkedilebilecekleri de öğrenildi.
NEDEN DİNLEDİKLERİ SORULDU
Bu arada gizlilik kararı bulunduğu için soruşturma evraklarını alamayan avukatların gözetiminde zanlı polislere neler sorulduğu da ortaya çıktı. İfade vermeyi kabul eden polislere, dinlenen kişileri, 'Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri', dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüşme kayıtlarını ne yaptıkları yönünde sorular sorulduğu öğrenildi.
EŞİYLE GELİP TESLİM OLDU
İzmir'de, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri gerekçesiyle haklarında yakalama kararı çıkartılan 26 polisten birisi olan Başkomiser Talha Ülkümen, teslim oldu. Talha Ülkümen, Basmane Meydanı'nda toplanan vatandaşların Türk bayraklı sevgi gösterileriyle karşılandı. Burada açıklama yapan Ülkümen, 'Ismarlama operasyonla gözaltına alınmıştım. Geçen Ağustos ayında. Ben 8 sene istihbarat şubede çalıştım. Birinci operasyon kapsamında 40 gün cezaevinde kaldım. Şimdi tutuksuz yargılanıyordum. Bunun kanundaki yeri, ek bir iddianame hazırlanmasıydı. Biz orada soruları cevaplardık. Bu ülkenin dağ gibi bir PKK sorunu olduğunu söylemiştik. Ülkesini sevenlerin önünü kesmek için böyle bir dosyalara gerek yok. 5 ay önce yapılan operasyondan hiçbir değişiklik yok. Değişen dağ gibi olan PKK, everest gibi oldu. ŞU anda terörün yoğun olmadığı yerlerde bile kendi öz polisimiz, kendi devletimizde parya görevi görüyor. Zırhlı araçlarla gezmek zorunda kalıyor. Teröristler, ellerini kollarını sallayarak, ülkenin dört bir yanında dolaşıyor. Ne hapis, ne gözaltı, ne zindan bizi korkutamaz, yıldıramaz. Bizi devletinin düştüğü bu aciz durumdan daha öte üzmüyor. Yolun bu tarafında olmaktan çok memnunum. Ağzım dolu dolu Silivri'de yatan yiğitlere selam söylüyorum. Bütün çiçekleri kaparsanız da, baharın gelmesini engelleyemezsiniz" dedi. Talha Ülkümen daha sonra, babası Faruk Ülkümen ve Annesi Atiye Ülkümen'in elini öperek vedalaştı. Ardından, eşi Melike Ülkümen'le el ele emniyet müdürlüğüne kadar yürüyüp teslim oldu. Bu sırada hem emniyet binası yakınında toplanan vatandaşlar hem de Talha Ümkümen'in, ailesi yaşananlara tepki gösterdi.
GÖZALTI SAYISI 18'E ÇIKTI
Talha Ülkümen'in teslim olmasıyla, operasyonda gözaltına alınan polis sayısı 18'e çıktı. Aralarında hasan Ali Okan'ın da bulunduğu 8 polisin yakalanması için çalışmaların sürdüğü açıklandı.