Haberler

İzmir Et ve Süt Üretimi İçin Hayvan Sayısı Yeterli Ancak Verim Az

Abone Ol

İzmir'de yaşayan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sarıcan, Türkiye'de et ve süt üretimi için yeterli hayvan bulunduğunu ancak verimin düşük olmasının sıkıntı yarattığını söyledi.

İzmir'de yaşayan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Sarıcan, Türkiye'de et ve süt üretimi için yeterli hayvan bulunduğunu ancak verimin düşük olmasının sıkıntı yarattığını söyledi. Üreticilerin basit önlemler alarak üretimdeki verimi yüzde 25 oranında arttırabileceğini savunan Prof. Dr. Sarıcan böylece ithalata da gerek kalmayacağının altını çizdi.

Türkiye'de yıllık ortalama 18 milyon ton süt, yaklaşık 1 milyon ton da et üretildiğini kaydeden Prof. Dr. Cemal Sarıcan, alınacak basit önlemlerle üretimin yüzde 25 oranında arttırılabileceğini dile getirdi. Hem et hem de süt üretimi için Türkiye'de yeterli hayvanın bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sarıcan, "Üreticiler için bilinmeyenleri ortaya çıkartmak ya da üzerinde az durulan konuları gündeme getirerek, ekonomik kayıpların önüne geçmek bilim insanlarının başlıca görevidir. Biz de emekli olmamıza rağmen, üreticinin yararına olabileceğini düşündüğümüz çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Türkiye'de hem süt üretimi hem de et bakımından yeterli hayvan var. Hatta süt üretiminde fazlalık bile var, bu fazlalığın mutlaka süt tozu olarak değerlendirilip gıda sanayinde diğer kullanılması gerekir. Bir diğer konu süt fiyatlarının düşük olması maliyetin yükselmesi süt hayvancılığını olumsuz etkiliyor. Dar boğazdan kurtulmak isteyen üretici ineğini kasaplık olarak düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyor" dedi.

"BASİT ÖNLEMLER ÜRETİMİ ARTTIRIR"

Üreticilerin hayvanlardaki et ve süt üretimini olumsuz etkileyen nedenlere de değinen Prof. Dr. Sarıcan, "Türkiye'de üreticilerimizin en önemli sorunları çok dikkate almadıkları konular. Süt ve et hayvancılığında en önemli üç sorun var. Bunlardan biri sürülerde döl verimi düşüklüğü, ikincisi meme hastalığı ve bir diğeri de ayak hastalıkları. Maalesef bunlar üzerinde çok fazla durulmuyor. Bu sözünü ettiğimiz hastalıklar önlenirse, bugün 18 milyon ton olan süt üretimi, 20 milyona çıkar. Fazlalık da süt tozu üretimine kaydırılabilir" diye konuştu.

ORTALAMA 33 KİLOGRAM SÜT VERİMİ

Özlem Yem adlı firmada teknik müdür olarak çalışan Emrah Özen, et ve süt üreticilerinin para kazandıklarını kaydetti. Özen, "Bin sağılır hayvanımız var 500 kadar da besi hayvanı bakıyoruz. Bunların dışında kanatlı hayvan üretimimiz de bulunuyor. Şu an inek başına ortalama 33 kilogram süt verimi alıyoruz. Temel sorun hesapsızlık, bu işte en önemli şey bir litre süt ve bir kilogram etin ne kadara mal olduğunu hesap etmektir. Besicilikte, hayvan kaç paraya alındı, ne kadar süre beslendi, beslenme aşamasında ne yedirildi, hangi malzemeler kullanıldı, bunların dökümünün yapılıp, ne kadar kilogram eti ne kadar maliyetle aldık diye hesaplamamız gerekiyor. Üretici doğru planlama yaparsa her zaman kazanır. Firma olarak yetiştiricilere yardım da ediyoruz, nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Türkiye Sarıcan İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title